စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ေသြးလွဴဒါန္းရျခင္း အက်ဳိးအားေၾကာင့္

                 

- ေပါက္ေပါက္

ေသြး လွဴျခင္းဟာ အသက္ကယ္ျခင္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေသြးအလွဴရွင္မ်ားကိုဂုဏ္ ျပဳေသာအားျဖင့္ ႏွစ္စဥ္ ဇြန္၁၄ရက္ကို 'World Blood DonarDay @ ကမၻာ့ေသြးလွဴရွင္မ်ားေန႔'လို႔သတ္မွတ္ ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေသြးဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ပါ။ ဒါနပါရမီတြင္တစ္ပါးအပါအဝင္ျဖစ္ေသာ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္း၏ေသြးအလွဴ(ေခၚ)အတြင္းအလွဴျဖင့္ ရက္ ေရာစြာလွဴဒါန္းျခင္းကို 'ဒါနဥပပါရမီ'ဟု ျမတ္စြာဘုရားရွင္ က ေဟာၾကားေတာ္မူခဲ့ပါတယ္။ ေသြးႏွင့္အသက္ဆက္ ရေသာသက္ရွိလူသားမ်ားအတြက္ လံုေလာက္ေသာေသြး ရွိမွသာ ခႏၶာဝန္ထမ္းရြက္ႏိုင္ၾကမွာပါ။ ယုတ္စြအဆံုး အမိ ဝမ္းတြင္းသေႏၶသားေလာင္းအဆင့္မွာပင္ စားပြဲတင္ဇြန္း သံုးဇြန္းမွ်ပမာဏရွိေသာေသြးက မရွိမျဖစ္လိုအပ္ခ်က္ပါ။

ေသြးလွဴရွင္ရွိမွ အသက္ဆက္ခြင့္ရေသာလူနာမ်ား မွာ
(က) အေရးေပၚထိခိုက္ဒဏ္ရာရလူနာမ်ား
(ခ) ခြဲစိတ္ ခန္းဝင္ေနေသာလူနာမ်ား
(ဂ) ေသြးမတိတ္ေရာဂါေဝဒနာ သည္မ်ား
(ဃ) နာတာရွည္ေသြးအားနည္းေရာဂါရွိသူမ်ား
(င)႐ိုးတြင္းျခင္ဆီအစားထိုးကုသခံလူနာမ်ား
(စ) ေမြးကင္း စအသားဝါရင္ေသြးငယ္ေလးမ်ား စသည္တို႔ျဖစ္၏။

ေသြး တစ္ႀကိမ္လွဴတိုင္း ေသြးလွဴရွင္ထံမွ ၄၅ဝ မီလီလီတာခန္႔ ပမာဏရွိေသာေသြးကို ေဖာက္ထုတ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ထို ပမာဏေလးဟာ အရြယ္ေရာက္သူေသြးလွဴရွင္တစ္ကိုယ္ လံုးရွိေသြးမ်ားရဲ႕ ၇ဒသမ၅ရာခိုင္ႏႈန္းမွ်သာရွိေသာ္လည္း ထိုေသြးကိုလက္ခံသူလူနာအဖို႔ အသက္တစ္ေခ်ာင္းကယ္ တင္ရာေရာက္၍ အလြန္မြန္ျမတ္လွပါတယ္။

ေသြး ၄၅ဝစီစီလွဴလိုက္ရင္ ေသြးအရည္(ပလာစမာ) ထုထည္ ၇ - ၁၃ရာခိုင္ႏႈန္းက်သြားပါလိမ့္မယ္။ သို႔ေသာ္ ေသြးလွဴၿပီးေနာက္၂၄-၄၈နာရီမွာ ထုထည္အရည္ျပည့္ လာပါမယ္။ ေသြးနီဥေတြကေတာ့ ေနာက္ ၅၆ ရက္မွာ ျပန္ ျပည့္လာပါၿပီ။ ေနာက္ထပ္တစ္ႀကိမ္ေသြးလွဴဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ပ်မ္း မွ် အခ်ိန္ သံုးေလးလေစာင့္ရပါမယ္။

ေသြးလွဴဒါန္းရျခင္းအက်ဳိးအားေၾကာင့္ လူ႔အသက္ တစ္ေခ်ာင္းကိုကယ္တင္႐ုံသာမက ေသြးလွဴရွင္အတြက္ လည္း ေအာက္ပါက်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကိုရရွိ ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၁) ေသြးလွဴၿပီးေနာက္ ထပ္မံျဖည့္စြက္စား ေသာက္ရသည့္အားျဖည့္စာမ်ားေၾကာင့္ ပိုမိုက်န္းမာလာ ေစပါတယ္။

(၂) ကိုလက္စထေရာက်ေစပါတယ္္။

(၃) တစ္ နာရီမွ်အခ်ိန္ေပး၍ေသြးလွဴလိုက္ျခင္းေၾကာင့္ တစ္ပါးသူ အသက္ကိုကယ္ဆယ္ႏိုင္သျဖင့္ ပီတိျဖစ္ကာ ပရဟိတအက်ဳိးသယ္ပိုးလိုတဲ့စိတ္ဓာတ္၊ အသင္းအဖြဲ႕စိတ္ဓာတ္၊ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္တတ္ေသာစိတ္ဓာတ္မ်ား တိုးပြားလာ ေစပါတယ္။

(၄)ေသြးလွဴရွင္တစ္ဦးဟာ ေသြးတစ္ပိုင့္ (မီလီ လီတာ၄၅ဝ)လွဴၿပီးတိုင္း အလွဴရွင္၏ခႏၶာကိုယ္မွ အဆီ ကယ္လိုရီ ၆၅ဝခန္႔ေလာင္ၿမိဳက္သြားေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုသူမ်ားအတြက္ အလြန္လ်င္ျမန္စြာ က်ေစပါတယ္။

(၅) ေသြးေဖာက္ထုတ္လွဴဒါန္းလိုက္ျခင္းေၾကာင့္ အသည္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အ စာအိမ္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ စသည့္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ႏိုင္ေျခအလားအလာနည္းပါးေၾကာင္း အ ေမရိကန္ရွိ Miller-Keystone ေသြးစင္တာမွ အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။

(၆) အေမရိကန္ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ား၏ဆန္းစစ္ ခ်က္အရ ေသြးပံုမွန္လွဴဒါန္းေသာအမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ႏွလံုး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္မႈအလားအလာ ၈၈ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့က်ႏိုင္ ၿပီး ႏွလံုးေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္းအလားအလာ ၃၃ရာခိုင္ ႏႈန္းထိေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးလွဴေလ့ရွိသူမ်ားဟာ ႐ုတ္တရက္ႏွလံုးေဖာက္ ျပန္ျခင္းႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းေတြ ျဖစ္ေလ့မရွိပါဘူး။

(၇) ေသြးလွဴၿပီးေနာက္ ဆံုး႐ႈံးသြားေသာေသြးနီဥမ်ား ကို ႐ိုးတြင္းျခင္ဆီမွ ၄၈နာရီအတြင္းျပန္လည္ထုတ္လုပ္ ေပးပါတယ္။ တစ္လ(သို႔)ႏွစ္လနီးပါးအၾကာမွာေတာ့ ပံုမွန္ ေသြးနီဥပမာဏျပည့္ဝလာၿပီး ေသြးသစ္ေလာင္းေစကာ ေသြးနီဆဲလ္အသစ္မ်ားျဖင့္ ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္ထား၍ ခႏၶာကိုယ္လန္းဆန္းေစကာ လံု႔လတက္ၾ<ြကမႈျဖစ္ေစပါတယ္။

(၈) အထူးသျဖင့္ သက္ႀကီးပိုင္းေသြးလွဴရွင္မ်ားအ ဖို႔ က်န္းမာေရးပိုမိုေကာင္းမြန္လာၿပီး အင္အားေတာင့္တင္း လာေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

(၉) ပံုမွန္ေသြးလွဴျခင္းေၾကာင့္ မိမိရဲ႕ေသြးဖိအား အ နည္း/အမ်ား၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ အတက္/အက်ႏွင့္ က်န္း မာေရးအေျခအေနတို႔ကိုပံုမွန္စစ္ေဆးရာ ေရာက္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေသြးလွဴမည့္သူဟာ ေသြးမလွဴခင္ ခႏၶာကိုယ္က်န္း မာေရးကိုအခမဲ့စစ္ေဆးရတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ေရာဂါႏွစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွိမရွိႏွင့္ ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္မ်ားမမ်ားတို႔ကိုသိရ၍ ႀကိဳတင္ကာ ကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

(၁ဝ) ေသြးအုပ္စုအမ်ဳိးအစားကို ႀကိဳတင္ခြဲျခားသိ ရွိႏိုင္ၿပီး ေသြးစစ္ျခင္းျဖင့္သာသိရွိႏိုင္ေသာ HIV ကာလ သားေရာဂါ၊ အသည္းေရာဂါတို႔ကဲ့သို႔ေသာေရာဂါမ်ားကို ပါ စစ္ေဆးၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၁) လူသားတို႔က်န္းမာေရးအတြက္ သံဓာတ္က မရွိမျဖစ္္ပါ။ သို႔ေသာ္ ေသြးထဲမွာသံဓာတ္ပမာဏလိုအပ္ သည္ထက္ပိုမ်ားေနပါက ႏွလံုးကိုထိခိုက္ေစပါတယ္။ He-mochromitosis (ေခၚ)ခႏၶာကိုယ္တစ္႐ွဴးအတြင္း သံဓာတ္ စုပံုလာျခင္းေၾကာင့္ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစသည့္ေဝဒနာစြဲကပ္ေနသူမ်ားသည္ ေသြးလွဴေပး ျခင္းျဖင့္ ထိုေရာဂါဖိစီးျခင္းမွသက္သာလာေစေၾကာင္း၊ ထို Hemochromitosis ေရာဂါရွိသူ၏ ေသြးကိုလက္ခံေသာ လူနာမ်ားအဖို႔ မည္သည့္ေဘးဥပဒ္မွ် မျဖစ္ေစေၾကာင္း'အေမရိကန္ၾကက္ေျခနီေသြးဝန္ေဆာင္မႈအသင္း'မွ အတည္ ျပဳ ေထာက္ခံထားပါတယ္။

(၁၂) ေသြးလွဴမည့္သူအတြက္ ဂုဏ္ျပဳအထိမ္းအမွတ္ အက်ႌမ်ား၊ စားစရာ၊ေသာက္စရာမ်ား စသည့္ ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ ရာလက္ေဆာင္ပစၥည္းမ်ားလည္းရရွိကာ ထိုလက္ေဆာင္ ပစၥည္းအေပၚ ဂုဏ္ယူေက်နပ္ဝမ္းသာပီတိျဖစ္မိၿပီး ေနာက္ တစ္ႀကိမ္ေသြးလွဴဒါန္းလိုစိတ္ သဒၶါပြားလာပါတယ္။

ေသြးအလွဴရွင္တစ္ဦးတြင္ ရွိသင့္ေသာအရည္အခ်င္းမ်ား။
******************************************************
(၁) ေသြးလွဴျခင္းဥပေဒသေတြဟာ ေသြးလွဴဘဏ္ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုမတူညီၾကပါဘူး။ ေသြးလွဴဘဏ္စည္းကမ္း အလိုက္ အလွဴရွင္ထံမွ ေသြး ၃၅ဝ-၄၅ဝစီစီထုတ္ယူပါ လိမ့္မယ္။

(၂) ေသြးလွဴရွင္ဟာ အသက္ ၁၇ႏွစ္ျပည့္ၿပီးျဖစ္ ရပါမယ္။ တခ်ဳိ႕ေနရာေတြက ၁၆ႏွစ္ဆိုလည္း လွဴႏိုင္ပါ တယ္။

(၃) ေသြးဖိအား BP အထက္ဂဏန္း၁၈ဝ အထက္ မေက်ာ္ေစရ၊ ေအာက္ဂဏန္း ၁ဝဝ ထက္မနည္းေစရ။

(၄) ေသြးလွဴမည့္သူဟာ အသက္ ၅ဝထက္မႀကီးေစရ။ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ၄၅ကီလိုထက္မနည္းေစရ။

(၅)ကိုယ္အပူ ခ်ိန္ ၉၉ဒသမ၅ဒီဂရီဖာရင္ဟိုတ္ထက္ မေက်ာ္ေစရ။

(၆) ေသြးမလွဴခင္ Hemocrit စစ္တဲ့အခါ ပံုမွန္ထက္ ၃၈ရာခိုင္ ႏႈန္းနည္းေနရင္ မလွဴရေပ။ Haemoglobin 12.5 g/dl အနည္းဆံုးရွိေနရမယ္။

(၇) အကယ္၍ ေသြးလွဴရွင္ဟာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးျဖစ္ပါက ရာသီလာေနတုန္း ေစာင့္ပါဦး လို႔ တခ်ဳိ႕ေဆး႐ုံေတြကေျပာပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ရာသီလာ ေနတုန္းမွာလည္း လွဴႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ကိုယ္ဝန္တားေဆး၊ ေသြးဆံုးၿပီး၍ ေဟာ္မုန္းအစားထိုးေဆးသံုးေနရင္လည္း လွဴႏိုင္တယ္။

(၉) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနရင္ မလွဴရပါ။ ေမြး ဖြားၿပီးေနာက္ ေျခာက္လေစာင့္ပါ။

(၁ဝ) ကေလးႏို႔တိုက္ ေနသူ၊ လတ္တေလာကိုယ္ဝန္ပ်က္ထားသူမလွဴရေသးပါ။

ေသြးလွဴရွင္မ်ားအတြက္ ေနထိုင္စားေသာက္ပံုနည္းစနစ္ မ်ား။
***************************************************************
(က) ေသြးလွဴဖို႔ ေစာင့္ဆိုင္းရမည့္အခ်ိန္မ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
-------------------------------------------------------------------------
(၁) ေနမေကာင္းလို႔ ေသာက္ရတဲ့ေဆးကို ၄၈ နာရီ အတြင္းေသာက္မထားရ။

(၂)အရက္ေသာက္ၿပီးေနာက္ ၄၈ နာရီေစာင့္ပါ။

(၃) ေသြးမလွဴခင္မွာ (သံုးနာရီႀကိဳတင္ၿပီး) ထမင္း ေကာင္းေကာင္းစားခဲ့ပါ။

(၄)အသည္းေရာင္ (ေအ) ျဖစ္ ဖူးၿပီးေနာက္ သံုးႏွစ္ၾကာရပါမယ္။

(၅) ၿပီးခဲ့တဲ့ေျခာက္လ အတြင္း ခြဲစိတ္ကုသမႈအႀကီးစားလုပ္ထားရသူမလွဴရေသး ပါ။

(၆)တက္တူးထိုးစဥ္မွာ အပ္အေဟာင္းသံုးထားရင္ (သို႔) အပ္ကမသန္႔ရင္ အသည္းေရာင္ေရာဂါရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ တက္တူးထိုးထားသူဆိုရင္ တက္တူးထိုးၿပီးေနာက္ ၁၂လ (တစ္ႏွစ္)ေစာင့္ရပါမယ္။ သို႔ေသာ္

အပ္စိုက္ကုသမႈခံယူ ထားသူေတြ၊ အလွအပကြင္းေတြ တပ္ဆင္ထားသူမ်ားက ေတာ့ ကိစၥမရွိပါ။

(၇) လူကိုက္တာခံရ၍ အေရျပားစုတ္ၿပဲ သြားရင္ ၁၂လေစာင့္ရမယ္။

(၈)က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆး ေတြေသာက္ထားပါက ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေစာင့္စရာမလို ပါ။ ေသြးတိုးေဆးဆိုရင္ ေစာင့္ရပါမယ္။ ပိုးေသေဆး (ဗက္ တီးယားနဲ႔ဗိုင္းရပ္စ္ေတြအတြက္) ဆိုရင္ေတာ့ ႏွစ္ရက္ေစာင့္ ပါ။ ဆီးခ်ဳိထိုးေဆး(အင္ဆူလင္)ထိုးထားရင္ ႏွစ္ပတ္ေစာင့္ပါ။

(ခ) ေသြးမလွဴခင္ စားေသာက္ပံုမ်ားမွာ ေအာက္ ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
-------------------------------------------------------------------------
(၁) ပထမဆံုးႏွင့္အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္မွာ ေသြးလွဴ မည့္သူဟာ မည္သည့္အစာမွစားထားျခင္းမရွိဘဲ ေသြး (လံုးဝ)မလွဴသင့္ပါဘူး။

(၂) အာဟာရျပည့္ဝမည့္အစာတစ္ ခုခုကို ေသြးမလွဴခင္ ႏွစ္နာရီ၊ သံုးနာရီခန္႔ႀကိဳတင္၍ ေသြး တြင္းအာဟာရျပည့္ေစရန္အတြက္ စားထားေပးရပါမယ္။

(၃) ေကာင္းစြာအစာေၾကညက္ေနမွသာလွ်င္ အနည္းငယ္ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္းတို႔မွ သက္သာေစမွာျဖစ္ ပါတယ္။

(၄) သံုးလတစ္ႀကိမ္ပံုမွန္ေသြးလွဴေနက်ျဖစ္ပါ က ေသြးမလွဴခင္ရက္သတၱတစ္ပတ္၊ ႏွစ္ပတ္ခန္႔ႀကိဳတင္ ၍ သံဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာ အစားမ်ားကိုစားသံုးပါ။

(၅) သံဓာတ္က ေသြးထဲမွေအာက္စီဂ်င္ကို ကိုယ္ခႏၶာအ တြင္းရွိဆဲလ္မ်ားဆီသို႔ သယ္ေဆာင္ေပးတာေၾကာင့္ လွဴလိုက္ တဲ့ေသြးထဲမွာ ၄င္းသံဓာတ္မ်ားပါသြားၿပီး အားနည္းျခင္း၊ ေမာပန္းျခင္းေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ ဆီးသီးေျခာက္၊ မက္မန္းသီး၊ မက္မြန္သီး၊ သဖန္း သီး၊ ကတြတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္၊ ဝက္၊ ဆိတ္၊ အမဲ တို႔၏အသည္း၊ ၾကက္ဥ ဘဲဥ ငံုးဥမ်ားစသည္တို႔ကိုမ်ား မ်ားစားေပးပါ။

(၆) ေသြးထဲမွာလိုအပ္ေနတဲ့သံဓာတ္ကို ဗီတာမင္စီကကူညီအားျဖည့္စုပ္ယူေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ¤င္းဗီတာမင္စီၾကြယ္ဝတဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ သံပရာသီး၊ ေဂၚဖီ ထုပ္တို႔ကို တြဲဖက္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။

(ဂ) ေသြးလွဴၿပီးေနာက္ စားေသာက္ပံုမ်ားမွာ ေအာက္ ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
-------------------------------------------------------------------------
(၁) ခါတိုင္းထက္ ေရ(သို႔)အရည္ (အရက္ကလြဲၿပီး) ေလးခြက္(ရွစ္ေအာင္စ)ပိုေသာက္ပါ။

(၂) ခႏၶာကိုယ္ထဲ မွာ ေရႏွင့္သၾကားဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈမရွိေစရန္ ေသြးလွဴ ၿပီးၿပီးခ်င္း အသီးေဖ်ာ္ရည္ႏွင့္ မုန္႔အခ်ဳိတစ္ခုခုကို ခ်က္ခ်င္း စားေပးပါ။

(၃) ေသြးေပါင္မက်ေစရန္ေသြးလွဴၿပီးေနာက္ ၂၄နာရီမွ ၄၈နာရီအတြင္း အရည္မ်ားမ်ားကိုအဆက္မ ျပတ္ေသာက္သံုးေပးပါ။

(၄) ေကာ္ဖီ၊ ကိုလာစတဲ့ ကဖိန္း ဓာတ္ပါေသာအရည္မ်ားဟာ ဆီးကိုရႊင္ေစတာေၾကာင့္ ေသြးလွဴၿပီး ရွစ္နာရီမွ ၁ဝ-နာရီအတြင္း ¤င္းအရည္မ်ား ကို (လံုးဝ)မေသာက္သင့္ပါဘူး။

(၅) ေဖာလစ္အက္ဆစ္ က ေသြးလွဴျခင္းေၾကာင့္ ကုန္ဆံုးသြားေသာေသြးနီဥမ်ား ကိုအစားျပန္လည္ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၄င္းဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါရွိေသာ တိရစၧာန္မ်ား၏အသည္း၊ ပဲအမ်ဳိး မ်ဳိး၊ ကၫြတ္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္အပါအဝင္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ အညဳိေရာင္ဂ်ံဳ၊ ေပါင္ မုန္႔တို႔ကိုစားေပးပါ။

(၆) ဥ၊ အာလူး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အေစ့ အဆန္မ်ား၊ အခြံမာသီးမ်ား၊ ငါး၊ ႏို႔ႏွင့္ေထာပတ္၊ ပူတင္း၊ ခ်ိစ္တို႔လို ႏို႔ထြက္ပစၥည္းကလည္း ေသြးနီဥမ်ားကို ျပန္ လည္တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ¤င္းတို႔ကိုမ်ားမ်ား စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။

(၇)ေသြးလွဴၿပီးေနာက္ ပံုမွန္အ လုပ္(ေက်ာင္းတက္၊ ႐ုံးတက္) လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

(၈) ေသြး လွဴၿပီးေနာက္ ေဆးလိပ္ေသာက္ရင္၊ အရက္ေသာက္ရင္၊ ပူအိုက္တဲ့အခန္းထဲေနရရင္၊ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းအ ျပင္းအထန္လုပ္ရင္၊ အစာမစားဘဲ ဥပုသ္ေစာင့္ရင္၊ မတ္ တတ္အၾကာႀကီးရပ္ေနရရင္ ေခါင္းမူးႏိုင္ပါတယ္။

ေသြးလွဴရွင္တြင္ ဘီပိုး၊ စီပိုး၊ HIV၊ ကာလသားေရာ ဂါ၊ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ စသည္တို႔ကင္းစင္ေနမွသာ လွဴဒါန္း ခြင့္ရွိၿပီး ေသြးလွဴခါနီးတြင္လည္း ေသြးေပါင္ခ်ိန္ပံုမွန္ျဖစ္ ေနရမွာပါ။ ဒါ့ျပင္ လိင္ဆက္ဆံေဖာ္မ်ားသူ၊ ဆစ္ဖလစ္ ေရာဂါပိုးရွိသူ၊ မူးယစ္ေဆးစြဲေနသူ၊ အသားဝါ၊ Rubella ႐ူဘဲလားေရာဂါ၊ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ၊ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အသည္းေရာဂါ၊ ေသြးေရာဂါ ႏွင့္ ပန္းနာေရာဂါရွိသူမ်ားလည္း ေသြးမလွဴသင့္ပါဘူး။

မည္သည့္ပဋိဇီဝေသာက္ေဆးကိုမွ် မမွီဝဲသူျဖစ္ရမည္။ တစ္ႀကိမ္နဲ႔တစ္ႀကိမ္ေသြးလွဴခ်ိန္ၾကားကာလမွာ အနည္း ဆံုးႏွစ္လရွိမွသာ ေသြးလွဴရွင္၏ ေနာက္ဆက္တြဲက်န္းမာ ေရးအတြက္ စိတ္ခ်ရသလို၊ အလွဴခံမည့္ေဝဒနာသည္အ တြက္လည္း အရည္အေသြးျပည့္မီေသာေသြးကို လက္ခံ ရရွိမွာပါ။

ေသြးလွဴဒါန္းျခင္းဟာ မိမိပိုင္ဆိုင္ေသာပစၥည္းဥစၥာ ထက္ မိမိ၏ခႏၶာကိုယ္ရွိေသြးကိုလွဴဒါန္းရျခင္းေပမို႔ အ လြန္မြန္ျမတ္ေသာစြန္႔လႊတ္လွဴဒါန္းမႈတစ္ရပ္ျဖစ္ပါ၍ ရခဲ လွေသာလူ႔ဘဝမွာပုထုဇဥ္လူသားအခ်င္းခ်င္းမိမိေသြးျဖင့္ အသက္ကယ္တင္ၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။

#TheYangonTimes

https://www.facebook.com/yangonmediagroup/photos/a.335477406471186.83922.3341197

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...