မမီး ဟင္းထုပ္က အျမင္မွာ ရွမ္းဟင္းထုပ္နဲ႔တူသလိုလို္ရိွေပမဲ့ ရွမ္းဟင္းထုပ္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။
မမီးက ေကာ္မႈန္႔ သံုးထားပါတယ္။ ဟင္းထုပ္လုပ္တဲ့အခါေရနဲ႔ ဆန္မႈန္႔ အခ်ိဳးက ေတာ္ေတာ္အေရးႀကီးပံုရပါတယ္။ေရလို႔ေျပာတဲ့အခါ ခြက္နဲ႔ခ်ိန္ထည့္တဲ့ ေရကိုသာမက
ပါဝင္တဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပမာဏ၊ ဝက္သား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ကထြက္လာတဲ့ ေရပမာဏကိုလည္း ထည့္ထြက္ရပါလိမ့္မယ္။ေကာင္းတာကေတာ့ ပထမဆံုး အထုပ္ေသးတစ္ထုပ္လုပ္ၾကည့္ၿပီး
ေပါင္းၾကည့္။ အဲဒီမွာ မုန္႔သားနဲ႔ ေရအနည္း၊ အမ်ားကိုၾကည့္ၿပီး
ေနာက္အထုပ္ေတြအတြက္ လိုတိုးပိုေလွ်ာ့လုပ္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၈ထုပ္)
……………………..……..
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၂၆၄ ဂရမ္ (၁၅ က်ပ္သား ေက်ာ္ေက်ာ္ခန္႔)
• ဝက္သား – ၂ဝဝ ဂရမ္ ( အသားႏွင့္ အဆီအနည္းငယ္)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ – ၁ လံုး
• ဆား – သင့္႐ံု
• ဆန္မႈန္႔ – ၉ဝ ဂရမ္ (၅က်ပ္သား ေက်ာ္ေက်ာ္)
• ေကာ္မႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ – စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ – ခြက္တစ္ဝက္ ( ၁၂ဝ မီလီလီတာ)
• ၾကက္ဥ – ၁ လံုး
• ငွက္ေပ်ာရြက္ – ၈ ထုပ္စာ (8” x 8”)
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ေၾကာ္ – စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္ပံု
……………
၁။ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို 8” x 8” အရြယ္ ၈ ထုပ္စာျဖတ္ထား၊
ကြဲမထြက္ေအာင္ ေရေႏြးပူေဖ်ာ္ထား၊ အဝတ္ သန္႔ႏွင့္ မ်က္ႏွာျပင္
၂ ဖက္လံုးကို ေျခာက္ေသြ႕သန္႔စင္ေအာင္ သုတ္ထားပါ၊
၂။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို သန္႔စင္ေဆးေၾကာ၊ ေရစစ္ၿပီး ၁ လကၼ အရြယ္ျဖတ္ထားပါ။
၃။ ဝက္သားကို အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးၿပီး ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္ ဆား၊
အခ်ိဳမႈန္႔ထည့္နယ္၊ ၾကက္ ဥေဖာက္ထည့္နယ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာမခဲတဲ့အထပ္မွာ ၁ နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ဆန္မႈန္႔၊ ေကာ္မႈန္႔ထည့္၊ ဆားနဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔ထည့္၊ ဆီနဲ႔ ေရထည့္ၿပီး
သမေအာင္ ေမႊေပးထား၊ ေနာက္ဆံုးမွာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ဝက္သားထည့္ၿပီးနယ္ပါ။
၅။ ငွက္ေပ်ာရြက္အလယ္မွာ အဆာထည့္ၿပီး ထုတ္၊ ေျပမထြက္ေစရန္ သြားၾကားထိုးတံျဖင့္ထိုးပါ။
၆။ ေပါင္းအိုးဆန္ခါတြင္ ဟင္းထုပ္မ်ားထည့္ၿပီး ၃ဝ-၄ဝ မိနစ္ေပါင္းပါ၊ ပူပူေႏြးေႏြးစားပါမွ
အရသာ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဂ်ဴးျမစ္၊ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊ ဆန္လံုးစီေႀကာ္၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္တို႔နဲ႔
တြဲဘက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
……………………..………………….
Credit: Meemeetofu
http://www.searchmyanmar.com/link/comment/cid/53663
No comments:
Post a Comment