စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ေရေႏြးေသာက္တဲ့အက်င့္

 
လူေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ အယူအဆ မွားေနတာ ေလးေတြ ရွိတတ္ ၾကပါတယ္။ ဥပမာ- မနက္ ေစာေစာ အိပ္ရာထ တာနဲ႔ စိတ္အာ႐ံု လန္းဆန္းေအာင္ ေကာ္ဖီပူပူ၊ လက္ဖက္ရည္ ပူပူေလးေတြ ေသာက္ခ်င္ ၾကတာ မ်ဳိးေပါ့။ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ ေရက်ေတာ့ ဘယ္သူမွ သိပ္မေသာက္ခ်င္ ၾကဘူး။ ေသာက္ရင္လဲ ႐ုိး႐ိုးေရ မဟုတ္ဘဲ ေရခဲေရမွ ေသာက္ခ်င္သူ ေတြကလဲ အမ်ားသားလား။ ေအးမွ ေသာက္ခ်င္တာ လူ႕သဘာဝပါ။

ငယ္စဥ္ကာလ ကေလးဘဝ ကတည္းက ေရေအး တိုက္ခဲ့ၾကတဲ့ လူႀကီးေတြရဲ႕ အျပစ္လဲ ပါလိမ့္မယ္။ အသက္ႀကီး လာျပန္ေတာ့လဲ ေရဆိုေအးမွ ေသာက္တဲ့ အက်င့္ရလာ ပါတယ္။
ဒီလိုဆိုရင္ ေရေအး ေသာက္တာ မေကာင္းဘူးလား၊ က်န္းမာေရး ဆိုးက်ိဳး ရွိလို႔လား၊ ေရပူနဲ႔ ေရေအး ဘာကြာ ျခားလဲ ေမးစရာ ရွိပါတယ္။ အေပၚယံ ၾကည့္ရင္ေတာ့ ေရတိုင္း နီးပါး အတူတူ ပါပဲ။ ေရရဲ႕ အဓိက အာနိသင္က ဆဲလ္ေတြရဲ႕ သယ္ယူ ပို႕ေဆာင္မႈ၊ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြ ေကာင္းမြန္ ေစဖို႕သာ ျဖစ္တယ္။ ေရမွာ စြမ္းအင္၊ အာဟာရဓာတ္ မည္မည္ရရ မပါဝင္ ေပမယ့္ သတၱဳဓာတ္ ေတြေတာ့ ပါဝင္တတ္ ၾကတယ္။

ေရ အရင္းအျမစ္ ေပၚလိုက္ၿပီး သတၱဳဓာတ္ (သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ နဲ႕ မဂၢနီစီယမ္) ပါဝင္မႈ ေျပာင္းလဲ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါလဲ အဓိကေတာ့ သိပ္မက်ပါ။ ေရရဲ႕ အပူဓာတ္၊ အေအးဓာတ္ သဘာဝေပၚ အေျခခံၿပီး က်န္းမာေရး အက်ဳိး ရလဒ္ေတြ ေျပာင္းလဲ သြားတယ္။
ေရကို အပူေပးတဲ့ အခါ အထဲမွာ ပါတဲ့ ေရာဂါ ပိုးမႊားေတြ ကင္းစင္ သြားတယ္။ ေရေႏြးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ အပူခ်ိန္ ျမႇင့္တက္ လာေစတယ္။ ေသြး လည္ပတ္မႈ အားေကာင္းၿပီး ေခြၽးထြက္မ်ား လာတယ္။ အဆိပ္ အေတာက္၊ ပိုးမႊားေတြ က အေရျပား ကေန ေခြၽးနဲ႔အတူ အျပင္ထြက္ သြားတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ဇီဝ ျဖစ္ပ်က္မႈ ျမန္ဆန္ ေစၿပီး အဆီပိုေတြ ေလာင္ကြၽမ္း ေစတယ္။ ၾကြက္သား ေတြကို ေျပေလ်ာ့ေစၿပီး အာ႐ုံေၾကာ ေတြကို ႏိႈးဆြ ေပးတယ္။

အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ကူးစက္ေရာဂါ ေတြမွာ ေရေႏြးက ပို အသံုးဝင္တယ္။ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ အသံဝင္ျခင္း အတြက္ ေရေႏြးရဲ႕ အာနိသင္က ထိေရာက္တယ္။ သလိပ္ေပ်ာ္ ေစၿပီး ခြၽဲထြက္ ေစတယ္။ ႏွာေခါင္း ပိတ္ျခင္းကို သက္သာ ေစတယ္။ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းကို ရွင္းလင္း ေစတယ္။ အဖ်ားေရာဂါ ေတြမွာ ေရေႏြးက ေရေအးထက္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဗမာေဆးေတြ ေသာက္တ့ဲ အခါ ေရေႏြးနဲ႔ ေသာက္ခိုင္းတာ ဒီအာနိသင္ကို ရရွိေစဖို႔ ျဖစ္တယ္။ သို႕ေသာ္ အဂၤလိပ္ေဆး ေတြမွာေတာ့ ေရေႏြးနဲ႔ မေသာက္ဘဲ ႐ိုး႐ိုးေရေအး နဲ႔သာ ေသာက္ေပး သင့္တယ္။ အပူက ေဆးရဲ႕ အာနိသင္ကို ေျပာင္းလဲ ေစတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ မရွိဘဲ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ အခ်ဳိရည္ စတာေတြနဲ႔ တြဲေသာက္ တာမ်ဳိးကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္တယ္။

အသက္ရွည္ သူေတြကို ေလ့လာၾကည့္ တဲ့အခါမွာလဲ အမ်ားစုဟာ ေရေအး မေသာက္ဘဲ ေရေႏြး ကိုသာ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ ေသာက္ၾကတာ ေတြ႕ရ ပါတယ္။ သီအိုရီအရ အစာစားၿပီး ေရေအး ေသာက္တဲ့ အခါ အစားအေသာက္ နဲ႔ပါလာတဲ့ အဆီေလး ေတြကို ခဲသြားေစတယ္။ အဲဒီ အဆီခဲ ေလးေတြဟာ အူနံရံမွာ တြယ္ကပ္တဲ့ အခါ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာကို ျဖစ္ေပၚ ေစတယ္။ မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးေသာက္ ေပးျခင္းျဖင့္ အထက္ပါ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုတယ္။

ေလ့လာမႈေတြ အရ မနက္ အိပ္ရာထမွာ ႐ိုး႐ိုးေရေႏြး (လက္ဖက္ ေျခာက္မပါ) ေသာက္ျခင္းက က်န္းမာေရး အတြက္ အထူး ေကာင္းမြန္တာ ေတြ႕ရတယ္။ အစာအိမ္ကို စတင္ ႏိႈးဆြေပးၿပီး အူ လမ္းေၾကာင္းကုိ အသက္ဝင္ ေစတယ္။ တစ္ေန႕တာ အစာေျခဖုိ႕ အတြက္ အေျခခံေကာင္း တစ္ခု ျဖစ္တယ္လို႕ ယူဆ ၾကတယ္။ အူလႈပ္ရွားမႈ ကိုျဖစ္ေစၿပီး အစာေျခ စနစ္ကို အားေပးလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ၿပီး ျဖစ္တယ္။ တခ်ဳိ႕က လဲ အာနိသင္ ပိုေကာင္းေအာင္ ပိုလီဖီေနာ ( Polyphenol ) ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရွာက္သီးကို မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးထဲ စိမ္ၿပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ေရွာက္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ အနံ႔၊ အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေရေႏြးကို ျဖစ္ေပၚ ေစတယ္။ 
 
ပိုေကာင္းတာက ေရွာက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပက္တင္ (Pectin ) အမွ်င္ဓာတ္ က ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္း မွာရွိတဲ့ အစာေဟာင္း ေတြကို စြန္႕ထုတ္ ေပးတယ္။ အဆီပို ေတြကိုလဲ က်ဆင္း ေစတယ္။
တခ်ဳိ႕ကလဲ ေရွာက္သီး ေနရာမွာ သံပရာသီးကုိ သံုးတယ္။ အလ်ဥ္း သင့္လို႔ ေဖာ္ျပရရင္ သံပရာသီး နဲ႔ ေရွာက္သီးမွာ ကြာျခားခ်က္ ေလးေတြ ရွိတယ္။ ပံုစံကို ၾကည့္ရင္ ေယဘုယ် ခြဲႏိုင္တယ္။ သံပရာသီးက အလံုးေသးၿပီး ဝုိင္းတယ္။ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္ ရွိတယ္။ ေရွာက္သီး ကေတာ့ ဘဲဥပံုျဖစ္ၿပီး အဝါေရာင္ ျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ သံပရာသီးက ပိုခ်ဥ္ၿပီး အက္စစ္ဓာတ္ ကဲတယ္။
 
 ေရွာက္သီး ကေတာ့ နည္းနည္း ပိုခါးတယ္။ ဒါေပမဲ့ ရင့္မွည့္လာရင္ ပိုဝါၿပီး ခ်ဳိလာတယ္။ ေရထဲကို စိမ္ၾကည့္ရင္ သိပ္သည္းဆ ပိုမ်ားတဲ့ သံပရာသီးက ေအာက္ကို နစ္ျမဳပ္ သြားမယ္။ သိပ္သည္းဆ သိပ္မမ်ားတဲ့ ေရွာက္သီး ကေတာ့ ေရေပၚမွာ ေပါေလာေပၚ ေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါက သံပရာသီးလား၊ ေရွာက္သီးလား အလြယ္ကူဆံုး ခြဲျခားတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေႏြး ေသာက္တဲ့အခါ ေရွာက္သီး (သို႔မဟုတ္) သံပရာသီး တစ္ညလံုး စိမ္ထားၿပီးသား ေရေႏြး ထက္ ေလာေလာ လတ္လတ္ စိမ္ထားတဲ့ ေရေႏြး ခပ္ပူပူကို ပိုေသာက္ သင့္တယ္။ ေသာက္တဲ့အခါ အေငြ႕ တေထာင္းေထာင္း ထေနတဲ့ ေရေႏြးထက္ အသင့္အတင့္ ပူတဲ့ ေရေႏြးမ်ဳိးက ပါးစပ္၊ အစာမ်ဳိျပြန္ နဲ႔ အစာအိမ္ လမ္းေၾကာင္း ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ရာ ေရာက္တယ္။

ေရေသာက္တဲ့ အခါ တစ္ထိုင္တည္းနဲ႕ အမ်ားႀကီး ကုန္ေအာင္ ေသာက္တာမ်ဳိးလဲ မလုပ္အပ္ဘူး။ ပ်ဳိ႕ခ်င္၊ အန္ခ်င္၊ ရင္ျပည့္ ရင္ကယ္ ျဖစ္ေစတယ္။ အစာခံၿပီး ဆီးသြားမ်ား ေစတယ္။ ပိန္ခ်င္သူ ေတြက်ေတာ့ ဒီအခ်က္ကို သုံးတယ္။ တခ်ဳိ႕က မစားခင္ နာရီဝက္ ေရႀကိဳ ေသာက္ၿပီး ဗိုက္တင္း ေစတယ္။ လူနာေတြ ထဲမွာ မနက္စာ လံုးဝ မစားဘဲ ေရေႏြး တစ္ခြက္ ေသာက္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးနဲ႕ သိဒၶိၿပီးသူ တကယ္ရွိ ပါတယ္။ အံ့ၾသစရာ အခ်က္က ႏွစ္လ၊ သံုးလေလာက္ ၾကာတဲ့အခါ တကယ္ အဆီက် လာတယ္။ ေသာက္စမွာ မလြယ္ကူ ေပမယ့္ မၾကာခင္ အဆင္ေျပ လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပိန္ခ်င္သူ၊ က်န္းမာခ်င္သူ မည္သူမဆို မနက္ အိပ္ရာထ ေရေႏြး တစ္ခြက္နဲ႕ စတဲ့အက်င့္ လုပ္ေဆာင္ ၾကည့္ဖို႕ တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္ခ်င္ ပါတယ္။
Credit to Dr. ေအးမင္းထူး

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...