ကိုယ္အေလးခ်ိန္
ေလွ်ာ့ခ်ရန္ႏွင့္ ကယ္လိုရီပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ ေန႔စဥ္စားႏုိင္ေသာ
အစားအေသာက္မ်ားစြာ ရွိသည္။ ယင္းအစားအေသာက္မ်ားမွာ အလြန္အရသာရွိၿပီး
အံ့ၾသဖြယ္က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏိုင္သည္။
ယင္းအစားအေသာက္မ်ားကို သင္၏ ေန႔စဥ္(သို႔မဟုတ္) သီတင္းပတ္တိုင္းစားသည့္
အစားအေသာက္တြင္ ေပါင္းထည့္လိုက္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ရန္
မေမ့ပါႏွင့္။ ဤနည္းျဖင့္ ကယ္လိုရီမ်ားစြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစမည္ျဖစ္ကာ
သင္၏က်န္းမာေရး ပိုေကာင္းလာမည္ျဖစ္သည္။ ကယ္လိုရီ ပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစမည့္
အစားအေသာက္ ၁၀ မ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။
၁။ ဂရိတ္ဖ႐ု (Great Fruit)
ဂရိတ္ဖ႐ု အသီးမ်ားစားျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို လ်င္ျမန္ေစၿပီး ကယ္လိုရီမ်ားစြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ေသြးထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဂလူးကို႔စ္ပါ၀င္မႈကို ထိန္းညႇိရန္ ကူညီႏိုင္သည့္ ဖိုက္ဘာဓာတ္မ်ား ဂရိတ္ဖ႐ုတြင္ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္သည္။
၂။ တ႐ုတ္နံနံႀကီး (Celery)
တ႐ုတ္နံနံႀကီးတြင္ ႐ိုးရွင္းေသာ လွ်ိ႕၀ွက္ခ်က္မ်ားရွိသည္။ ကယ္လိုရီအနည္းငယ္သာပါ၀င္ၿပီး သင္စားသည္ထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တ႐ုတ္နံနံႀကီးတြင္ ေရဓာတ္အမ်ားစုပါ၀င္သည္။ သို႔ေသာ္ တ႐ုတ္နံနံႀကီးတစ္မ်ိဳးတည္း စားသံုးရန္ မသင့္ေလ်ာ္သျဖင့္ အျခားအစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ေရာ၍ စားသံုးပါက အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
၃။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳ (Whole grains)
သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားစားျခင္းမွာ ျပန္လည္သန႔္စင္ထားေသာ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳကို စားျခင္းထက္ ပို၍ က်န္းမာေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားက ေဖာ္ျပသည္။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္ ျပင္းထန္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္သည့္အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ အစာေျခဖ်က္ရန္ အခ်ိန္ပိုၾကာသည့္ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္ ဆာေလာင္ခ်ိန္ပိုၾကာမည္ျဖစ္သည္။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါ၀င္ေသာ္လည္း အဆီပါ၀င္မႈ နည္းပါးသည္။
၄။ လက္ဖက္စိမ္း (Greentea)
လက္ဖက္စိမ္းတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို အားျဖည့္ေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ကူညီႏိုင္သည္။
၅။ အိုမီဂါ -၃ (Omega-3)
အိုမီဂါ-၃ မွာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ထိန္းညႇိေပးသူအျဖစ္ လုပ္ေဆာင္ေၾကာင္း သိပၸံပညာဆိုင္ရာ စမ္းသပ္မႈမ်ားက သက္ေသျပထားၿပီးျဖစ္သည္။ အဆီမ်ား မည္မွ်လ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းသည္ကို ထိန္းခ်ဳပ္သည့္ ေဟာ္မုန္းပါ၀င္မႈအဆင့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေသာ ဖက္တီးအက္စစ္မွာ အုိမီဂါ-၃ ျဖစ္သည္။ အိုမီဂါ-၃ ကို ကြၽႏု္ပ္တို႔ ခႏၶာကိုယ္မွသာ ထုတ္လုပ္ျခင္းမဟုတ္ဘဲ ငါးမည္းလံုး၊ ေျမာက္အတၱလႏၲိတ္ ငါးသေလာက္၊ ေဆာ္လမြန္ငါးမ်ားစားျခင္း (သို႔မဟုတ္) အိုမီဂါ-၃ ျဖည့္စြက္စားျခင္းျဖင့္လည္း ရရွိႏိုင္သည္။
၆။ ေကာ္ဖီ (coffee)
ကဖိန္းဓာတ္မွာ ကုိယ္ခႏၶာ ႏိုးႏိုးၾကားၾကားရွိေစၿပီး ကဖိန္းပါ၀င္ေသာ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းတုိးလာၿပီး ေသြးက ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ား ပိုမိုရယူကာ ကယ္လိုရီမ်ား ပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ ေကာ္ဖီထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ေသာ ခရင္မ္မ်ား အားလံုးႏွင့္ သၾကားတို႔ေၾကာင့္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ထိခိုက္ေစသည္။ သၾကားႏွင့္ ခရင္မ္မ်ား ထည့္မည့္အစား ဥပမာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ ထည့္ေသာက္ပါ။
၇။ ေထာပတ္သီး (Avocado)
ေထာပတ္သီးတြင္ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ဆန္ေစေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ဆဲလ္မ်ား၏ စြမ္းအင္ထုတ္ေပးေသာ အပိုင္းကို ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ ေထာပတ္သီးစားျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ဒဏ္ရာမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစကာ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း အႏၲရာယ္မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္။ မ်က္စိႏွင့္ ဆံပင္အတြက္ အထူးေကာင္းသည္။
၈။ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲၿပီး အရသာစူးရွေသာ အစားအစာမ်ား (Spicy Foods)
အေမႊးအႀကိဳင္ထူးကဲၿပီး အရသာစူးရွေသာ အစားအစာမ်ားမွာ ကယ္လိုရီလ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစေသာ အစားအစာအုပ္စုတြင္ ပါ၀င္သည္။ င႐ုတ္ေကာင္း (သို႔မဟုတ္) အခ်ဥ္ရည္အခ်ိဳ႕ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းစာရင္း ဂ႐ုတစိုက္ဖတ္ၿပီး စားသံုးပါ။
၉။ ပူဒီနာမ်ိဳးစိတ္၀င္ပန္းပင္၏ အေစ့မ်ား (Chia Seeds)
Chia အေစ့မ်ားတြင္ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္၊ ဖုိက္ဘာႏွင့္ အိုမီဂါ-၃ အဆီမ်ား ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို အားေကာင္းေစရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ယင္း Chia အေစ့မ်ားကို ေဖ်ာ္ရည္၊ အသုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္(သို႔မဟုတ္) ဂ်ံဳျဖင့္ ခ်က္လုပ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္သည္။
၁၀။ ဘရာဇီးအခံြမာသီးမ်ား (Brazil nuts)
ကယ္လိုရီပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ စားရမည့္ အရသာအရွိဆံုး စားစရာမ်ားအနက္ တစ္ခုမွာ ဘရာဇီး အခံြမာသီးျဖစ္သည္။ ယင္းအခံြမာသီးမ်ားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစၿပီး ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ဆန္ေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ ယင္းအခံြမာသီးမ်ား စားျခင္းက အေျခခံသိြဳင္း႐ိြဳက္ေဟာ္မုန္း၏ သက္၀င္ေသာ ပံုစံတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ T3 အျဖစ္ ေျပာင္းေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို လ်င္ျမန္ေစရန္ ကူညီေပးသည္။
အထက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားမွာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ကယ္လိုရီလ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစသျဖင့္ ပိုေနေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ယင္းအစားအေသာက္မ်ား စားၿပီး ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေစာင့္ရမည္ မဟုတ္ေပ။
_womanitely
http://7daydaily.com/story/12710#.U5RhkyhIPYg
၁။ ဂရိတ္ဖ႐ု (Great Fruit)
ဂရိတ္ဖ႐ု အသီးမ်ားစားျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို လ်င္ျမန္ေစၿပီး ကယ္လိုရီမ်ားစြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ေသြးထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဂလူးကို႔စ္ပါ၀င္မႈကို ထိန္းညႇိရန္ ကူညီႏိုင္သည့္ ဖိုက္ဘာဓာတ္မ်ား ဂရိတ္ဖ႐ုတြင္ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္သည္။
၂။ တ႐ုတ္နံနံႀကီး (Celery)
တ႐ုတ္နံနံႀကီးတြင္ ႐ိုးရွင္းေသာ လွ်ိ႕၀ွက္ခ်က္မ်ားရွိသည္။ ကယ္လိုရီအနည္းငယ္သာပါ၀င္ၿပီး သင္စားသည္ထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တ႐ုတ္နံနံႀကီးတြင္ ေရဓာတ္အမ်ားစုပါ၀င္သည္။ သို႔ေသာ္ တ႐ုတ္နံနံႀကီးတစ္မ်ိဳးတည္း စားသံုးရန္ မသင့္ေလ်ာ္သျဖင့္ အျခားအစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ေရာ၍ စားသံုးပါက အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
၃။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳ (Whole grains)
သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားစားျခင္းမွာ ျပန္လည္သန႔္စင္ထားေသာ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳကို စားျခင္းထက္ ပို၍ က်န္းမာေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားက ေဖာ္ျပသည္။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္ ျပင္းထန္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္သည့္အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ အစာေျခဖ်က္ရန္ အခ်ိန္ပိုၾကာသည့္ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္ ဆာေလာင္ခ်ိန္ပိုၾကာမည္ျဖစ္သည္။ သဘာ၀ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါ၀င္ေသာ္လည္း အဆီပါ၀င္မႈ နည္းပါးသည္။
၄။ လက္ဖက္စိမ္း (Greentea)
လက္ဖက္စိမ္းတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို အားျဖည့္ေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ကူညီႏိုင္သည္။
၅။ အိုမီဂါ -၃ (Omega-3)
အိုမီဂါ-၃ မွာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ထိန္းညႇိေပးသူအျဖစ္ လုပ္ေဆာင္ေၾကာင္း သိပၸံပညာဆိုင္ရာ စမ္းသပ္မႈမ်ားက သက္ေသျပထားၿပီးျဖစ္သည္။ အဆီမ်ား မည္မွ်လ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းသည္ကို ထိန္းခ်ဳပ္သည့္ ေဟာ္မုန္းပါ၀င္မႈအဆင့္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေသာ ဖက္တီးအက္စစ္မွာ အုိမီဂါ-၃ ျဖစ္သည္။ အိုမီဂါ-၃ ကို ကြၽႏု္ပ္တို႔ ခႏၶာကိုယ္မွသာ ထုတ္လုပ္ျခင္းမဟုတ္ဘဲ ငါးမည္းလံုး၊ ေျမာက္အတၱလႏၲိတ္ ငါးသေလာက္၊ ေဆာ္လမြန္ငါးမ်ားစားျခင္း (သို႔မဟုတ္) အိုမီဂါ-၃ ျဖည့္စြက္စားျခင္းျဖင့္လည္း ရရွိႏိုင္သည္။
၆။ ေကာ္ဖီ (coffee)
ကဖိန္းဓာတ္မွာ ကုိယ္ခႏၶာ ႏိုးႏိုးၾကားၾကားရွိေစၿပီး ကဖိန္းပါ၀င္ေသာ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းတုိးလာၿပီး ေသြးက ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ား ပိုမိုရယူကာ ကယ္လိုရီမ်ား ပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ ေကာ္ဖီထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ေသာ ခရင္မ္မ်ား အားလံုးႏွင့္ သၾကားတို႔ေၾကာင့္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ထိခိုက္ေစသည္။ သၾကားႏွင့္ ခရင္မ္မ်ား ထည့္မည့္အစား ဥပမာ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ ထည့္ေသာက္ပါ။
၇။ ေထာပတ္သီး (Avocado)
ေထာပတ္သီးတြင္ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ဆန္ေစေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ဆဲလ္မ်ား၏ စြမ္းအင္ထုတ္ေပးေသာ အပိုင္းကို ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ ေထာပတ္သီးစားျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ဒဏ္ရာမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစကာ ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း အႏၲရာယ္မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္။ မ်က္စိႏွင့္ ဆံပင္အတြက္ အထူးေကာင္းသည္။
၈။ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲၿပီး အရသာစူးရွေသာ အစားအစာမ်ား (Spicy Foods)
အေမႊးအႀကိဳင္ထူးကဲၿပီး အရသာစူးရွေသာ အစားအစာမ်ားမွာ ကယ္လိုရီလ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစေသာ အစားအစာအုပ္စုတြင္ ပါ၀င္သည္။ င႐ုတ္ေကာင္း (သို႔မဟုတ္) အခ်ဥ္ရည္အခ်ိဳ႕ ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းစာရင္း ဂ႐ုတစိုက္ဖတ္ၿပီး စားသံုးပါ။
၉။ ပူဒီနာမ်ိဳးစိတ္၀င္ပန္းပင္၏ အေစ့မ်ား (Chia Seeds)
Chia အေစ့မ်ားတြင္ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္၊ ဖုိက္ဘာႏွင့္ အိုမီဂါ-၃ အဆီမ်ား ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို အားေကာင္းေစရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ယင္း Chia အေစ့မ်ားကို ေဖ်ာ္ရည္၊ အသုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္(သို႔မဟုတ္) ဂ်ံဳျဖင့္ ခ်က္လုပ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္သည္။
၁၀။ ဘရာဇီးအခံြမာသီးမ်ား (Brazil nuts)
ကယ္လိုရီပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစရန္ စားရမည့္ အရသာအရွိဆံုး စားစရာမ်ားအနက္ တစ္ခုမွာ ဘရာဇီး အခံြမာသီးျဖစ္သည္။ ယင္းအခံြမာသီးမ်ားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစၿပီး ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမန္ဆန္ေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ ယင္းအခံြမာသီးမ်ား စားျခင္းက အေျခခံသိြဳင္း႐ိြဳက္ေဟာ္မုန္း၏ သက္၀င္ေသာ ပံုစံတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ T3 အျဖစ္ ေျပာင္းေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို လ်င္ျမန္ေစရန္ ကူညီေပးသည္။
အထက္ပါ အစားအေသာက္မ်ားမွာ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ကယ္လိုရီလ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြၽမ္းေစသျဖင့္ ပိုေနေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္ ကူညီႏိုင္သည္။ ယင္းအစားအေသာက္မ်ား စားၿပီး ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေစာင့္ရမည္ မဟုတ္ေပ။
_womanitely
http://7daydaily.com/story/12710#.U5RhkyhIPYg
No comments:
Post a Comment