စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







သြားဝါျခင္းအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာမ်ား




=============
(ေအာင္ဟိန္းခိုင္၊ ေစာင့္ၾကည့္ သတင္းဂ်ာနယ္)

လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အလွအပကို ဆံုးျဖတ္ေပးတဲ့ အလွအပေတြထဲမွာ သြားဟာလည္း အခန္းက႑တစ္ခုမွပါဝင္လ်က္ရွိပါတယ္။ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ သြားခြ်တ္ရတဲ့အခါမ်ိဳးမွာပင္ အံသြားကဲ့သုိ႔ လူမျမင္ႏိုင္သည့္ သြားမ်ားမွလြဲၿပီး ေရွ႕ပိုင္းသြားမ်ားဆိုပါက မိမိ၏ရုပ္ရည္ရူပကာကိုလြန္စြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္တာကို ပရိတ္သတ္မ်ားသတိျပဳမိလိမ့္မယ္ထင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္သြားခြ်တ္ထားရသည္မဟုတ္ေသာ္လည္း သြား၏အေရာင္မွာ အျဖဴေရာင္မဟုတ္ဘဲအဝါ
ေရာင္ဘက္သုိ႔ျဖစ္ေနပါကလည္း တျခားလူမ်ား၏အျမင္မွာတင့္တယ္မည္မဟုတ္ဘဲ လူပံုအလယ္ စကားေျပာသည့္အခါတိုင္း မိမိကိုယ္ကို ယံုၾကည္မႈ မရွိဘဲ အခက္ခဲမ်ားေတြ႕ၾကံဳရသည္ကို ပရိတ္သတ္မ်ားက သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ ပံု
မွန္သြားတိုက္ျခင္းျဖင့္ သြားကိုပံုထိန္သိမ္းၾကေသာ္လည္း ၎ထိန္းသိမ္းနည္းဟာ အမွန္စင္စစ္ သြားမ်ားအဝါေရာင္သို႔ေျပာင္းလဲျခင္းကို ထိေရာက္စြာထိန္းသိမ္းႏိုင္မွာမဟုတ္တာေၾကာင့္ ဘာေၾကာင့္သြားမ်ားဝါရသည္ႏွင့္ မည္သည့္အျပဳအမူေတြက သြားအဝါေရာင္သို႔ေျပာင္းလဲျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစသလဲဆိုတာ သိရွိထားဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ သြားဝါရျခင္း၏အေၾကာင္းရင္းမ်ား မ်ားစြာရွိသည့္အနက္ မိမိတို႔စားသံုးေသာ အစားအစာမ်ားက သြားဝါျခင္းကိုအထိေရာက္ဆံုးျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ယခုေဆာင္းပါးကေနေဖာ္ေျပေပးလိုက္ပါတယ္။

သြား ဘာေၾကာင့္ ဝါရသလဲ ??

သြားအဝါေရာင္ေျပာင္းလဲရျခင္း၏ ပထမဦးဆံုးအခ်က္မွာ မိမိတို႔စားသံုးသည့္ အစားအစာအခ်ိဳ႕မွ သြားကိုအေရာင္စြန္းထင္းေသာဓါတ္မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဒုတိယအခ်က္မွာ အစားေသာက္အခ်ိဳ႕တြင္ပါဝင္ေသာ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ားေၾကာင့္ သင့္သြား၏ အျဖဴေရာင္အလႊာျဖစ္သည့္ White enamel coating ကိုပ်က္စီးမႈျဖစ္ေပၚေစေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဆိုဒါတြင္ သြား၏အျဖဴေရာင္အလႊာကိုပ်က္စီးမႈျဖစ္ေပၚေစသည့္ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ားအဓိကပါဝင္ၿပီး ပံုမွန္
ေသာက္သံုးသည့္ အေလ့က်င့္ရွိသူသည့္ သြား၏အျပင္ဘက္ဆံုးအလႊာကိုပ်က္စီးမႈပိုမိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္သည္။

အျဖဴေရာင္ရွိသည့္ သြား၏ White enamel coating အလႊာပ်က္စီးဆံုးရွံဳးသြားပါက ၎၏ေအာက္ဖက္ရွိအလႊာျဖစ္ေသာ အေရာင္အားျဖင့္အဝါေရာင္ရွိသည့္ dentin အလႊာေပၚလာၿပီး သြားဝါျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစျခင္းျဖစ္သည္။ ဒါေၾကာင့္အသက္ရြယ္ႀကီးရင့္သူမ်ားက ငယ္ရြယ္သူမ်ားႏွင့္ႏႈိင္းယွဥ္မည္ဆိုပါက သြားဝါျခင္းကိုပိုမိုျဖစ္ပြားျခင္းျဖစ္သည္။သြားဝါျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစေသာ မိမိတို႔ေန႔စဥ္စားေသာက္လ်က္ရွိသည့္ အစားေသာက္မ်ားမွ ၅ မ်ိဳး


ဘလက္ေကာ္ဖီ
ဘလက္ေကာ္ဖီမ်ားဟာ သြားကိုအေရာင္ထင္းဆိုးေစႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားထဲမွ စြမ္းအားႀကီးေသာ အစားအစာတစ္ခုဟုဆိုႏိုင္သည္။ သင့္ရဲ႕ သြားမ်က္ႏွာျပင္မွာ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ား မ်ားျပားစြာျဖစ္ေပၚေနသည့္အခ်က္ကအစား စားခ်ိန္တိုင္း အစားစာမ်ားမွာပါဝင္သည့္ ဓါတ္မ်ားကို သြားအတြင္းသို႔ အလြယ္တကူ ဝင္ေရာက္ေစႏိုင္သည္။ အေရာင္းေသြးပါဝင္သည့္အစားအစာမ်ား အထူးသျဖင့္ ဘလက္ေကာ္ဖီ ကဲ့သို႔အစားစားမ်ားကိုစားေသာက္လိုက္ျခင္းကသြား၏အေရာင္ကိုပါေျပာင္းလဲသြားႏုိင္တာေၾကာင့္ ပရိတ္သတ္မ်ားက သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း သြားအေရာင္ေျပာင္းလဲမွာစိုးရိမ္လို႔ ဘလက္ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို ရပ္တန္႔လိုက္ဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။ မိမိတို႔ေသာက္သံုးေသာ
ဘလက္ေကာ္ဖီမွာ ႏြားႏို႔အနည္းငယ္ေပါင္းထည့္ျခင္းအားျဖင့္ သြားအေရာင္ေျပာင္းလဲျခင္းကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္သလို ႏြားႏို႔တြင္ပါဝင္သည္ ဗိုက္တာမင္ ဒီ အစြမ္းသတၱိေၾကာင့္ အရိုးဆစ္ခိုင္မာျခင္းဆိုသည့္က်န္းမာေရးရလဒ္ကိုပါ ခံစားႏိုင္ၾကပါ
တယ္။

လက္ဖက္ရည္
ျမန္မာႏိုင္ငံႏိုင္ငံသားမွာ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာေသာက္သံုးၾကတဲ့ လက္ဖက္ရည္သည္လည္း ဘလက္ေကာ္ဖီကဲ့သုိ႔ပင္ သြားကို အေရာင္းထင္းဆိုးေစသည့္အစားေသာက္မ်ား စာရင္းဝင္တစ္ခုျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း ဆိုးရြားစြာအေရာင္းစြန္းထင္းမႈမ်ားမျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္မွာပါဝင္သည့္ tannins ဓါတ္က သြားကိုအေရာင္ထင္းစိုးထင္းေစသည့္အခ်က္ေၾကာင့္ က်န္းမားေရးအတြက္ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာျဖစ္ေစသည့္ လက္ဖက္ရည္ကိုမစြန္႔လႊတ္သင့္ပါဘူး။ လက္ဖက္ရည္အမ်ိဳးစားအမ်ိဳးအမ်ိဳးရွိတာေၾကာင့္ အေရာင္ရင့္ေသာ လက္ဖက္ရည္မ်ားထက္ အေရာင္ေသြးေဖ်ာ့ေသာ လက္ဖက္ရည္မ်ားကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္သြားအေရာင္ေျပာင္းလဲျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါတ
ယ္။

ဝိုင္အနီ
ဝိုင္အနီဟာ သင့္ရဲ႕ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သလို အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါႏွင့္ အျခားေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ရာမွာ လြန္စြာအသံုးဝင္လွေသာ္လည္း သင့္ရဲ႕ သြား အေပၚသက္ေရာက္မႈကေတာ့ ေကာင္းက်ိဳးမျဖစ္ထြန္းေစပါဘူး။ ဝိုင္အနီတစ္ခြက္ေလာက္ကိုေသာက္သံုးၿပီး မွန္ေရွ႕မွာ သြားေစ့ ၾကည့္လိုက္ပါက ဝိုင္အနီရဲ႕ သြားအေပၚသက္ေရာက္မႈကို ပရိတ္သတ္မ်ားသိရွိပါလိမ့္မယ္။ သုိ႔ေသာ္ သြားဝါျခင္းေၾကာင့္ အေကာင္းစား ဝိုင္အနီပုလင္းကိုအမိႈက္ပံုးထဲမထည့္မီ သတင္းေပးလိုသည္က ျပဳျပင္မႈ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ဝိုင္မ်ားက သြားအေရာင္စြန္းထင္းျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း သက္ေသျပခ်က္အခ်ိဳ႕က ေျပာထားၿပီး အခ်ိဳ႕ေလ့လာမႈမ်ားက သြားအေရာင္စြန္းထင္းျခင္းကို ျပဳျပင္ထားသည့္ဝိုင္မ်ားက ေကာင္းစြာမကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း ထုတ္ျပန္ထားၾကပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းတစ္ခုအေနျဖင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစသည္ဝိုင္အနီကို ေသာက္သံုးၿပီးသည့္အခါတိုင္း ေရတစ္ခြက္ျဖင့္ပလုပ္က်င္းျခင္းအားျဖင့္ သြားအေရာင္စြန္းထင္းျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

ကိုလာ
ယေန႔ေခတ္ လူအမ်ားစု တြင္က်ယ္စြာ ေသာက္သံုးလ်က္ရွိတဲ့ ကိုလာ အခ်ိဳရည္မွာ သြားကိုအေရာင္ထင္းဆိုးရြားေစသည့္ ဆိုဒါဓါတ္မ်ား မ်ားျပားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အလြန္အမင္း ေအးေနေသာ (သို႔မဟုတ္) ပူေနေသာ ဆိုဒါကို
ေသာက္သံုးျခင္းသည္ သြား၏ထုထည္ကို က်ံဳ႕သြားေစႏိုင္ၿပီး သြားေပါက္မ်ားအတြင္းသို႔ အေရာင္မ်ားပိုမိုစြန္းထင္းေစႏုိင္သည္။ ဒါ့အျပင္ ကိုလာတြင္ပါဝင္သည့္ ေဖာ့ဆေဖာရစ္အက္ဆစ္ဓါတ္ႏွင့္ ဆစ္ထရစ္ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ားက သြား
၏အေပၚယံလႊာ enamel ကိုပ်က္စီးေစၿပီး ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ သတိျပဳသင့္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့
လူအမ်ားစုႏွစ္သက္သည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ဟာ သြားကိုအေရာင္ထင္းဆိုးရြားေစႏိုင္တာကို သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ အသားမ်ား (သို႔မဟုတ္) ဟင္းလ်ာ မ်ားႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို တြဲဖက္စားသံုးၾကသလို အီတလီေခါက္ဆြဲ (pasta)ကိုခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ ျဖင့္ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ တြဲဖက္စားသံုးၾကလ်က္ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကို စားသံုးမႈမျပဳခင္ ကာကြယ္မႈတစ္ခုခု ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ကာကြယ္မႈျပဳလုပ္ဖို႔ရန္အတြက္ ေထြေထြထူးထူး ျပဳလုပ္ရမည္မဟုတ္ဘဲခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့မစားခင္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းႏွင့္ ဆရြက္လက္ရြက္ကဲ့သုိ႔ အသီးရြက္မ်ားကိုစားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ ၎အသီးရြက္မ်ားတြင္ သြား၏မ်က္ႏွာျပင္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ အလႊာတစ္မ်ိဳးကိုထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္
ေသာေၾကာင့္ အရာင္အစြန္းမ်ား သြားပိုးေပါက္အတြင္းဝင္ေရာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုုင္ျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္ပါတယ္။
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...