စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ငါး ဆားအံု မီးကင္

အသားကင္ကိုမွ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္၊ ဒီတပတ္ေတာ့ ထိုင္းႏိုင္ငံမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ငါး ဆားအံု မီးကင္ဆိုတဲ့ အစားအစာေလးအေၾကာင္း ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

ပလာေပါင္ကလူယာ့ (Pla Paung Gluea)လို႔ ေခၚတဲ့ ငါးဆားအံုမီးကင္ကို ထိုင္းႏိုင္ငံမွာေတာ့ လူေတာ္ ေတာ္မ်ားမ်ားက ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ စား ေသာက္ေလ့ရွိၿပီး၊ ယမကာသမားေတြအတြက္လည္း အျမည္း ေကာင္းတခုလို႔ ဆိုရမွာပါ။

Street food  လို႔ ေခၚတဲ့ ထိုင္းႏိုင္ငံရဲ႕ လူစည္ ကားရာလမ္းေဘးက စားေသာက္ဆိုင္တန္းေလးေတြ မွာ မီးဖိုတဖိုနဲ႔ ငါးဆားအံုမီးကင္ကို ေရာင္းခ်ၾကတာ ေတြ႕ျမင္ႏိုင္ပါတယ္။

ငါးဆိုတာကလည္း လူမွာလိုအပ္တဲ့ အသားဓာတ္ ကို အေကာင္းဆံုးေပးႏိုင္႐ံုသာမက က်န္ဗီတာမင္ ေတြနဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြကိုလည္း အျပည့္အဝေပးႏိုင္ သလို ငါးကထြက္ရွိတဲ့  ဥာနါေ ၃  အက္ဆစ္ကလည္း ႏွလံုးေရာဂါ တို႔၊ စိတ္ဖိစီးမႈေၾကာင့္ ထြက္လာ တဲ့ ေဟာ္မုန္းဓာတ္တို႔ကိုေတာင္ ဟန္႔တားကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လို႔ က်န္းမာေရး အဆိုေတြ ရွိတာေၾကာင့္ ဧရာဝတီ စာဖတ္ပရိသတ္ႀကီးအေနနဲ႔ ျပည့္ဝဆီေတြ မ်ားတဲ့ ၾကက္၊ ဝက္စတဲ့ အကင္ ေတြအစား၊ ငါး ဆားအံု မီးကင္ကို ကိုယ္တိုင္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးျပဳလုပ္ ျမည္းစမ္းႏိုင္ေအာင္ ေရးသားတင္ျပလိုက္ပါ တယ္။ ျမန္မာျပည္မွာလည္း  “ေခတ္မီသူတိုင္း ပင္လယ္ငါး စားၾကသည္” ဆိုတဲ့ ေၾကာ္ျငာေတာင္ ရွိခဲ့ဖူးတယ္ မဟုတ္လား။ 

ငါးကို  ဆားနဲ႔အံုၿပီး  ကင္တဲ့နည္းက  တျခား အဆာပလာေတြ အမ်ားႀကီး ထည့္စရာမလိုတာ ေၾကာင့္ လုပ္ရတာလည္း အင္မတန္မွ လြယ္ကူလွပါတယ္။


  • လိုအပ္တဲ့  ပစၥည္းေတြက

ငါးကင္ဖို႔အတြက္ေတာ့ ဝယ္ ရတာလည္း လြယ္ကူ၊ ေဈးႏႈန္း လည္း ခ်ိဳသာ၊ အ႐ိုးလည္း နည္းတဲ့ တီလား ဗီးယားငါးကို အသံုးျပဳပါမယ္။
တီလားဗီးယားက ျမန္မာျပည္မွာလည္း ေဈးခ်ိဳခ်ိဳနဲ႔ အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရႏိုင္ပါတယ္။
လူ ၂ ေယာက္စာအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ အေလး ခ်ိန္ ၄၀ က်ပ္သားအရြယ္ ငါးတေကာင္ဆိုရင္ လံု ေလာက္ပါၿပီ။ တျခားလိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးရဲ႕ အညႇီနံ႔ ေပ်ာက္ေစဖို႔ စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္း၊ ေရွာက္ဘီလူးရြက္ ၁၀ ရြက္၊ ဆား ၁၅ က်ပ္သား၊ ဂ်ံဳမႈန္႔ စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းနဲ႔ မီးေသြး ၁ ပိႆာ၊ ေရ စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ငါးကင္နဲ႔တြဲဖက္စားမယ့္ အခ်ဥ္အတြက္ေတာ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၁၅ ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ သံပရာသီး ၁ လံုး၊ ငါးငံျပာရည္ စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သၾကားနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္တို႔ လိုအပ္မွာျဖစ္ပါတယ္။

  • ပစၥည္းစံုရင္ ကင္ၾကရေအာင္

အရင္ဆံုး မီးေသြးမီးဖိုကို မီးေမြးရပါမယ္။ ငါးကင္တဲ႔အခါမွာ မီးအရွိန္ကို မမ်ားေစဘဲ မီးေသြး မီးျပာက်၊ မီးအရွိန္ေလ်ာ့ ေနမွ ပိုၿပီးေကာင္းမွာျဖစ္လို႔၊ ေစာေစာ မီးေမြးထားရင္ေတာ့ အားလံုးျပင္ဆင္ၿပီးတဲ႔ အခ်ိန္မွာ ကင္လို႔ေကာင္းတဲ့  မီး အေနထား ကိုရမွာ ပါ။

မီးေမြးၿပီးရင္ေတာ့ ငါးကို အေၾကးခြံ မခြာဘဲ ဗိုက္ေဖာက္၊ အူထုတ္၊ ပါးဟက္ထုတ္ၿပီး၊ စင္ၾကယ္ ေအာင္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။

ငါး ေရစစ္သြားၿပီဆိုမွ စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္းကို အရွည္လိုက္ ထုၿပီး ငါးရဲ႕ ပါးစပ္ကေန ထည့္ပါ။ ဆက္လက္ၿပီး ေရွာက္ဘီလူးရြက္ ၁၀ ရြက္ကိုလည္း ဗိုက္ထဲကို အစာသြတ္သကဲ့သို႔ သြတ္ထားပါ။

ငါးကို ဆားအံုဖို႔ ဗန္းတခ်ပ္ထဲမွာ ဆားၾကမ္းနဲ႔ ဂ်ံဳမႈန္႔ စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ေရ စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္၊ သမေအာင္ အထက္ေအာက္ ေစးပ်စ္လာတဲ့အထိ နယ္ပါ။ ဆားနဲ႔ ဂ်ံဳမႈန္႔ သမၿပီး ေစးပ်စ္လာၿပီဆိုရင္၊ ငါးကို ဆားနဲ႔ ႏွံ႔ႏွံ႔စပ္စပ္ သုတ္လိမ္းမံထားရပါမယ္။

ဆားနဲ႔ ငါးကို အထပ္ထပ္ သုတ္လိမ္းၿပီးရင္ ေတာ့ ငါးကို ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ထားပါ။

ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ မီးေသြးမီးဖိုေပၚမွာ ဆန္ခါ နဲ႔တင္ၿပီး မီးအရွိန္ေပ်ာ့ေပ်ာ့နဲ႔ ငါးကို မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ကင္လိုက္ပါ။

 
တဖက္ကို မိနစ္ ၂၀ ခန္႔နဲ႔ စုစုေပါင္း မိနစ္ ၄၀ ခန္႔အၾကာ ကင္ရပါလိမ့္မယ္။ ကင္တဲ့ေနရာမွာ တခု သတိျပဳရမွာကေတာ့ ငါးအရြယ္အစားကို မူ တည္ၿပီး ကင္ရတဲ့အခ်ိန္ အနည္းငယ္ ကြာျခားမႈ ရွိတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၂ ဖက္လံုး လွန္ကင္ၿပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ဆား ေငြ႕႐ိုက္ၿပီး အထဲက ငါးရဲ႕အသားဟာ “ပုစြန္အေကြး ငါးအေႏြး” ဆိုသလို က်က္သြားပါၿပီ။

ငါးရဲ႕အေၾကးခြံမွာ ကပ္ေနတဲ့ ဆားဟာ မီးနဲ႔ ေတြ႕အခါမွာ တျဖည္းျဖည္း အရည္ေပ်ာ္ၿပီး ငါး အသားထဲကို စိမ့္ဝင္သြားလို႔ ရရွိတဲ့ ဆားအရသာရယ္၊ ဆားကို မီးကင္ လိုက္လို႔ ထြက္လာတဲ့ ေမႊးတဲ့ အနံ႔ ရယ္ဟာ ထူးျခားတာေၾကာင့္ စားရသူ တိုင္းအဖို႔ စိတ္ေက်နပ္မႈ အျပည့္အဝ ရရွိသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ကင္ၿပီးၿပီးျခင္း၊ ခ်က္ခ်င္းစားသံုးရင္ေတာ့ အရသာ ပိုမိုေကာင္းမြန္မွာျဖစ္ပါတယ္။

ျပင္ဆင္စားေသာက္တဲ့ အခါမွာ ဆားနဲ႔ဂ်ံဳမႈန္႔ ေတြကပ္ေနတဲ့ ငါးကင္ရဲ႕ အေပၚယံအေၾကးခြံကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ လက္နဲ႔ျဖစ္ေစ၊ တျဖည္းျဖည္း ခ်င္း ဖယ္ထုတ္လိုက္တယ္ဆိုရင္၊ အနံ႔အရသာေမႊးၿပီး  ႏူးညံေပ်ာ့ေပ်ာင္းတဲ့ ငါးကင္ကို ရမွာ မလြဲပါဘူး။

ငါးကင္နဲ႔တြဲဖက္ စားေသာက္ရမယ့္ အခ်ဥ္ အတြက္ င႐ုတ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေရာၿပီး ေၾက ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ အေရာထဲကို သံပရာ ရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ေရတို႔ကို အားလံုး ေရာေမႊလိုက္ရင္ တြဲစားရမယ့္ အခ်ဥ္ရပါၿပီ။

ထိုင္းႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ငါးဆားအံု မီးကင္ကို ညေနေစာင္းမွာ ေခါက္ညိဳလို႔ ေခၚတဲ့ ေကာက္ညႇင္း၊ ဒါမွမဟုတ္ ထမင္းတို႔နဲ႔ စားသံုးၾကပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ထမင္းနဲ႔တြဲဖက္လို႔ ညေနစာအျဖစ္ စားသံုးႏိုင္ သလို ဘီယာယမကာ ႏွစ္သက္ သူေတြအတြက္လည္း အျမည္းအျဖစ္ အမ်ိဳးမ်ိဳး စား ေသာက္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အရသာရွိတဲ့ ထိုင္းငါးဆားအံု မီးကင္ နည္းေလးကို မိမိကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္ျမည္းစမ္း ၾကည့္ဖို႔ တင္ျပလိုက္ရပါတယ္။

မမသက္


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...