စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဆီး (ဇီး) သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား



ဆီးသီးမွာ ကာဗိုဟိုက္ ဒရိတ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ သၾကားဓာတ္၊ ဗီတာမင္၊ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဖက္တီးအက္စစ္နဲ႔ တျခား အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိ ႏုိင္ပါတယ္။

(၁) ေအာက္ဆီဂ်င္ ရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ျခင္း

ဆီးသီးမွာ ကိုယ္တြင္း ထိခိုက္မႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးတဲ့ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေအာက္ဆီဂ်င္ အေျခခံတဲ့ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

(၂) သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ ေကာင္းၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ကာကြယ္မႈ ရရွိေစျခင္း

ဆီးသီးရဲ႕ အက်ဳိး ေက်းဇူးတစ္မ်ဳိးက ခႏၶာကိုယ္မွ သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ေကာင္းေစတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္လို႔ပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး တစ္သွ်ဴးေတြကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။ နားတြင္း ပိုးဝင္မႈ မၾကာခဏ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးကာ ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေတြ ကိုလည္း တြန္းလွန္ ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ အူမႀကီး ကင္ဆာနဲ႔ ႐ူမတြိဳက္ အဆစ္ေရာင္နာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီပါတဲ့ သစ္သီးေတြ စားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈျဖစ္ႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၃) မက္ကူလာယိုယြင္းမႈေၾကာင့္ မ်က္စိထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ျခင္း

တစ္ေန႔ ဆီးသီး သံုးခြက္ စားတာေၾကာင့္ အသက္ႀကီး လို႔ျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္း ပ်က္စီးမႈ (AMRD) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၄) ကယ္လိုရီနည္းေသာ အစာအျဖစ္ သတ္မွတ္ျခင္း

ဆီးသီးေတြက ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ မျပည့္ဝဆီလည္း မပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးကင္းတဲ့ အစာအျဖစ္ ေရြးခ်ယ္စားႏိုင္ ပါတယ္။ ေၾကးနီ၊ မဂၢနိစ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔လို သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေစ ပါတယ္။

(၅) အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစျခင္း

ဆီးသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ေတြက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ေတြက အစာေျခစနစ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ မွန္ကန္ ေကာင္းမြန္ေနေအာင္လည္း ထိန္းထား ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အူေတြကို သန္႔စင္ေစကာ အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။

(၆) အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

ဆီးသီးမွာ ပါတဲ့ လူတင္၊ ဇီဇန္သင္းနဲ႔ ခရစ္ပတို ဇန္သင္းတို႔ဟာ ဖေလဗြိဳးႏြိဳက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိ ရွိပါတယ္။ ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ဖရီးရယ္ ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ၿပီး အိုမင္းမႈနဲ႔ အိုမင္းမႈေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာနဲ႔ ပါးေရတြန္႔ တာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၇) ဦးေႏွာက္က်န္းမာၿပီး အားျပည့္ေစျခင္း

ေလ့လာမႈ မ်ားစြာအရ ဆီးသီးမွာပါတဲ့ Asphenols ဆိုတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ ေတြေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္နဲ႔ တျခားဆဲလ္ အေျမႇးပါး ေနရာေတြမွာ ေတြ႕ရတဲ့ အဆီေတြကို ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဆီးသီးကို ေန႔စဥ္ စားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြကို မွန္ကန္ က်န္းမာေစၿပီး မွတ္ဉာဏ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ ဆီးသီးဟာ စိတ္ဓာတ္က်တာကို ျပန္ေကာင္းလာေအာင္ ကူညီ ႏိုင္စြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။

(၈) စိတ္ဖိစီးမႈႏွင့္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ျခင္း

ဆီးသီး ငါးလံုး-ေျခာက္လံုးကို ပံုမွန္နီးပါး စားေပးရင္ ေမာပန္းမႈနဲ႔ ႏြမ္းနယ္မႈတို႔ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ဆီးသီးဟာ အာ႐ံုေၾကာ ေတြကို ၿငိမ္းေအးေစၿပီး သဘာဝ အတိုင္း ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာ က်တဲ့ အဆင့္ကို ေရာက္ရွိ ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၉) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ဆီးသီးမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတဲ့အျပင္ သြားပိုး စားတာနဲ႔ အဆုတ္ ကင္ဆာတို႔ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ဆီးသီးရဲ႕ တျခား ေကာင္းက်ဳိး တစ္ခုက အသားအေရကို ၾကည္လင္ ေတာက္ပ ေစတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္အတိုင္း ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆီးသီးမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥေတြကို ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ဗီတာမင္ ေကဟာ ေသြး ခဲေအာင္ကူညီေပးကာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

ၾကယ္စင္


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=534295066668329&set=a.351047714993066

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...