စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္သည့္ အခ်က္မ်ား



ဝမ္းေလွ်ာတယ္ဆိုတာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းတဲ့ အရည္ၾကည္ဝမ္းေတြ သြားေနၿပီး မၾကာခဏ ဝမ္းသြားေနတဲ့ အေျခအေနကို ေခၚပါတယ္။ ဝမ္းေလွ်ာတာက အမ်ားအားျဖင့္ ႏွစ္ရက္ေလာက္ပဲ ၾကာေပမယ့္ ၾကာရွည္ဝမ္းသြားတဲ့ အေျခအေနဆိုရင္ ႏွစ္ရက္ေက်ာ္ ၾကာတဲ့အထိ ဝမ္းသြားတတ္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနမ်ဳိးမွာ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာက ဘက္တီးရီးယားပိုး ဝင္တာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ဝင္တာ၊ အစာနဲ႔ မတည့္တာ၊ ကပ္ပါးပိုးေတြ ဝင္တာ၊ ေဆးနဲ႔ မတည့္တာနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္တဲ့အခါ ခံစားရတဲ့ လကၡဏာေတြက ဗိုက္ေအာင့္တာ၊ ေလထတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္ျဖစ္တာ၊ အိမ္သာကို အေလာတႀကီး သြားခ်င္စိတ္ ေပၚတာ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လို အေၾကာင္းေၾကာင့္ပဲ ဝမ္းပ်က္ပါေစ၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ေဆာင္သင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကို သိနားလည္ထားဖို႔ လိုပါတယ္။

ေရႏွင့္ ဓာတ္ဆားေသာက္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာကို ကုသဖို႔ အေကာင္းဆံုးနည္းက ေရနဲ႔ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝမ္းေလွ်ာတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အရည္ဆံုး႐ႈံးမႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ေရမ်ားမ်ား ျပန္ေသာက္ေပးသင့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေရနဲ႔အတူ ဆံုး႐ႈံးသြားတဲ့ ဓာတ္ဆားေတြကိုပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းႏိုင္ဖို႔ ဓာတ္ဆားထုပ္ကို
သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ဳိးအဆအတိုင္း ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ေသာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေသာက္ရာမွာ ေရသန္႔ကို ေသာက္ေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး ေရမသန္႔ဘူးထင္ရင္ က်ဳိခ်က္ၿပီး ေသာက္ပါ။

ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေရွာင္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ႏို႔ကို ေခ်ဖ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္း (lactase) ေထာက္ပံ့မႈ ေလ်ာ့က်သြားတာေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ႏို႔ကိုေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုၿပီးဝမ္းေလွ်ာတာနဲ႔ ေလထတာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။

ဆီေၾကာ္စာ၊ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲေသာ အစားအေသာက္တို႔ကို ေရွာင္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ အဆီအအိမ့္မ်ားတဲ့ အစာ၊ ဆီေၾကာ္စာ၊ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာနဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ကဲတဲ့ အစားအေသာက္တို႔ကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ - တခ်ဳိ႕ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္တို႔ ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားေပးရင္ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ အစာျဖတ္သန္းမႈ ေႏွးေစၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္တာကို သက္သာေစပါတယ္။ ဥပမာ- ဆန္ျပဳတ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စြပ္ျပဳတ္စတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

အဆီနည္းေသာ ဒိန္ခ်ဥ္အသင့္အတင့္ ေသာက္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာခ်ိန္မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ရင္ အစာေျခ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ အစာေၾကညက္ေစတဲ့ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ရရွိေစတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာကို သက္သာေစပါတယ္။

ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါ - ခ်င္းလက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာက ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ေလပြတာကို သက္သာေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တလည္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္တာေၾကာင့္လည္း ဝမ္းအရည္သြားတာကို သက္သာေစပါတယ္။

ကဖင္းႏွင့္ အယ္လ္ကိုေဟာ ေရွာင္ပါ - ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ကဖင္းပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္အျပင္ အရက္ကိုလည္း ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ဆန္ျပဳတ္ပူပူ ေသာက္ပါ ဆန္လံုးညိဳကို ေရနဲ႔ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ေသာက္တာက ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါကို သက္သာေအာင္ ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳမွာ ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီပါေသာ အစားအေသာက္ကို ေရွာင္ပါ - ဝမ္းေလွ်ာေနခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို အလြန္အမင္း စားတာေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။

ပ်ားရည္ေသာက္ပါ - ပ်ားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ ေရတစ္ခြက္ ေရာေသာက္ေပးရင္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာ သက္သာသြားပါတယ္။                        

ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါး တကၠသိုလ္)
မူရင္း>>>http://bluenavyblog.blogspot.com/2013/02/blog-post_551.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...