စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ား ၾကက္သားစားေပးပါ


Monday, July 08, 2013

ၾကက္သားကို စားသံုးမႈမ်ားတဲ့ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းေလ်ာ့က်တယ္လို႔ သုေတသနတစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈဟာ ဆယ္ ေက်ာ္သက္ဘဝမွာ ၾကက္သားစားခဲ့ ၾကတဲ့ အမ်ိဳးသမီး ၂၀ဝ၀ဝေက်ာ္ကို ျပဳလုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

သုေတသနပညာရွင္မ်ားက အနီေရာင္စားသံုးမႈနဲ႔ အူမႀကီးကင္ ဆာျဖစ္ပြားမႈ တိုက္႐ိုက္ဆက္စပ္ေန တယ္ဆိုတာကို အရင္ကေဖာ္ထုတ္ ခဲ့ၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း အခုေတြ႕ရွိခ်က္အရ အျဖဴေရာင္အသားထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ၾကက္သားကို စားသံုးေပးခဲ့သူမ်ား ဟာ အသက္အရြယ္ရလာရင္ အူမ ႀကီးကင္
ဆာအျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲသြား ႏိုင္တဲ့ အက်ိတ္ေတြ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလ်ာ့
နည္းေနေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါ တယ္။

သုေတသီ Dr Katharina Nimptsch က 'ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိ တဲ့အနက္ အူမႀကီးကင္ဆာဟာ ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ သက္ ေရာက္
မႈကို အခံရဆံုးကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပါတယ္။ အရင္ေလ့လာမႈ ေတြ ဟာ လူႀကီးဘဝမွာ စားသံုးတဲ့ အစား အစာေတြက ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ ေခ်ကို
ပဲ ေလ့လာႏိုင္ခဲ့ၿပီး အခုေတာ့ ဆယ္ ေက်ာ္သက္ဘဝမွာ ၾကက္သားစား
ခဲ့ ရင္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့ နည္းႏိုင္ေၾကာင္း
ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္''လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။

ေလ့လာမႈမွာအသက္၃၄ႏွစ္မွ ၅၁ႏွစ္အတြင္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို အထက္တန္းေက်ာင္းသူဘဝမွာ အစား အစာဟာ က်န္းမာေရး
အေပၚ သက္ ေရာက္မႈရွိတယ္လို႔ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

အနီေရာင္အသားကို စားသံုးမႈမ်ားသူေတြမွာ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ႏႈန္း ျမင့္တက္ ေနတာကို ေတြ႕ရွိ
ခဲ့ၿပီး ၾကက္သား၊ ငါးစတဲ့အျဖဴေရာင္အသား (white- meat) စားသံုးသူေတြမွာေတာ့ကင္ဆာကိုျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ adenoma အက်ိတ္ ေတြျဖစ္ပြားမႈ မရွိတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါ တယ္။

ဒါေပမယ့္ လူႀကီးဘဝမွာ ၾကက္ သားစားသံုးမႈကေတာ့ ေရာဂါအေပၚ ေကာင္း
က်ိဳးဆိုးက်ိဳး ေပးမႈမရွိဘူးလို႔ လည္း သိရပါတယ္။ အခုေလ့လာမႈကို American Journal of Epidemiology မွာေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။

သန္႔စင္
Ref: PTI
Health Updates Journal

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=599425473431428&set=a.572785052762137.1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...