စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







မွတ္ဥာဏ္ပိုေကာင္းေစတဲ့ အသားနဲ႔အသည္း


Wednesday, 31 July 2013

ကာလၾကာရွည္ သိုေလွာင္ထား ႏိုင္တဲ့ မွတ္ဥာဏ္ (long-term memory)
ဆိုတာ အသက္အရြယ္မေရြး လူသားတိုင္းအတြက္ အေရးပါလွပါတယ္။

အဲဒီမွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းသြား တဲ့သူဟာ ရွင္လ်က္ေသေနတာနဲ႔ အတူတူပါပဲ။
ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာေတာ့ long-term memory ကို တိုးပြားရင့္ သန္ေစမယ့္ အစားအစာေတြကို သုေတသနျပဳထားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါက ေတာ့ အမဲသား၊ တိရစၦာန္ေတြကရတဲ့ အသည္းေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။

ေလ့လာမႈကို စပိန္ႏိုင္ငံက Granada တကၠသိုလ္၊ ဗင္နီဇြဲလား ႏိုင္ငံ SimonBolivar က တကၠသိုလ္နဲ႔ အဂၤလန္ႏိုင္ငံက York တကၠသိုလ္တို႔ ပူးေပါင္းျပဳလုပ္တာျဖစ္ၿပီး ေဖာ္ျပထား တဲ့ အသားနဲ႔အသည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ကိုလင္းဆိုတဲ့ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုဝင္ ေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္တယ္ဆိုတာ သက္ေသျပ
ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ကိုလင္း(choline) ဓာတ္ဟာ အာ႐ံုစူးစိုက္ႏိုင္မႈ၊ ေလ့လာ ႏိုင္စြမ္းေတြကို အထူးေကာင္းမြန္ေစ တာ ျဖစ္ပါတယ္။သုေတသီမ်ားက ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့တာ
ကေတာ့ ဘီတာမင္ ဘီအုပ္စုဝင္ ကိုလင္းကို ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ကာလ
ေနာက္ဆံုးသံုးလမွာ ေကြ်းထားမယ္ဆိုရင္ ေမြးလာတဲ့က ေလးငယ္ေတြမွာ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းမြန္တယ္ဆိုတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အေယာက္၃၀ကို ေရြးခ်ယ္ခဲ့ၿပီး ကိုလင္းဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာ၊ ပံုမွန္အစားအစာနဲ႔ ကိုလင္းမပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို အုပ္စုခြဲျခား ေကြ်းေမြးခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္သူေတြအားလံုးထံကေန
ေသြး နမူနာေတြ ရယူခဲ့တဲ့အျပင္ ေမြးဖြားလာတဲ့ ကေလးငယ္ေတြကိုလည္း ဥာဏ္ရည္ဖြံၿဖိဳးမႈ ကိန္းၫႊန္းနဲ႔ တိုင္းတာမႈေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။

သုေတသီေတြက ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ကာလမွာ ကိုလင္းပါဝင္တဲ့ အမဲသား၊ အသည္းစတာေတြကို စား သံုးေပးတဲ့ မိခင္ေတြက ေမြးဖြားတဲ့ ကေလးငယ္ေတြသာလွ်င္ ျမင့္မားတဲ့ long-term memory ကို ပိုင္ဆိုင္ တယ္လို႔ ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့ၾကပါတယ္။ အခုေလ့လာမႈကို Journal of Nutritional Neuroscience မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။

ၿငိမ္းေအး
ref:ANI
Health Updates Journal

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=450332725064564&set=a.3510477149930

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...