စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး ဉာဏ္ထက္ျမက္ ေနရေလေအာင္


ဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး ဉာဏ္ထက္ျမက္ ေနရေလေအာင္

အရြယ္ ရလာတာနဲ႔ အမွ် အေတြးအေခၚ ေကာင္းေတြ၊ မွတ္ဉာဏ္ ေတြဟာ က်ဆင္း သြားတယ္ ဆိုတာ မဟုတ္ပါဘူး။

ဦးေႏွာက္အတြက္ အာဟာရ ျပည့္ဝေနရင္ အသက္ႀကီး လာေပမယ့္ ဦးေႏွာက္တြင္းမွ Gray Matter ေတြဟာ အဆက္မျပတ္ ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ေနတတ္ၿပီး Neurones ေတြ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ဆက္သြယ္မႈအားေတြလည္း ေကာင္းေနတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေအာက္ပါ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားေကာင္းတဲ့ အာဟာရေတြနဲ႔ ဉာဏ္ထက္ျမက္ ေနေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ။

မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းေအာင္ ငါးစားပါ

ပင္လယ္စာကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ စားေပးတာဟာ ဦးေႏွာက္အတြက္ အက်ဳိး ရွိပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ Omega-3 အဆီေတြဟာ မွတ္ဉာဏ္ ဆုတ္ယုတ္ ေစတတ္တဲ့ ဦးေႏွာက္အတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္လို႔ပါ။ ငါးစားလို႔ရတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးဟာ ဘယ္ေတာ့မွ ေနာက္က်တယ္ဆိုတာ မရွိပါဘူး။ အပတ္စဥ္ ငါးဟင္း မ်ားမ်ား စားတာေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ျပႆနာ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ပိုေကာင္းေအာင္ အသားစားပါ

ပစ္မွတ္အေပၚ အာ႐ံုစိုက္မႈ ေကာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္တဲ့ dopamine ေခၚတဲ့ Neurotransmitter ဦးေႏွာက္မွ တိုင္႐ိုစင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္းေခၚတဲ့ အမိုင္ႏို အက္စစ္ေတြ ရရွိေနဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ တိုင္႐ိုဆင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္းေခၚတဲ့ Amino Acid ရရွိဖို႔ ေန႔စဥ္ အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ၾကက္သား ဒါမွမဟုတ္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း သံုးေအာင္စ စားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အကယ္၍ သင္ဟာ သက္သတ္လြတ္စားသူ ျဖစ္ေနရင္ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ႏြားႏို႔မွာ တိုင္႐ိုစင္းနဲ႔ ဖီႏိုင္လမင္း အမ်ားအျပား
ပါဝင္ပါတယ္။

သင္ယူမႈ ပိုေကာင္းေအာင္ သစ္သီးစားပါ

သၾကား ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ကိတ္မုန္႔၊ ကြတ္ကီးနဲ႔ သၾကားလံုးေတြ စားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္တြင္းမွ မွတ္ဉာဏ္နဲ႔ သင္ယူမႈဌာန ျဖစ္တဲ့ Hippocampus ေနရာ က်ဳံ႕သြားတတ္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဘယ္ရီသီး၊ ဖရဲသီးနဲ႔ မက္မြန္သီးလိုမ်ဳိး သစ္သီးေတြ စားတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ cell ေတြ ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ႏိုင္ကာ ျပန္လည္ ႀကီးထြားလာႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဦးေႏွာက္ cells ေတြ ပ်က္စီးမႈမွ ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ အရက္အနည္းငယ္ ေသာက္ပါ

ဝိုင္ ဒါမွမဟုတ္ ဘီယာကို အသင့္အတင့္ ေသာက္သူေတြဟာ အသက္ႀကီး လာရင္ မွတ္ဉာဏ္ျပႆနာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၂ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဝိုင္အရက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေၾကာင့္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အရက္ကို ခႏၶာကိုယ္မွ စုပ္ယူတာ ျမန္ဆန္မႈမရွိေအာင္ အရက္နဲ႔ အတူတူ အစာပါ တြဲစားေပးပါ။ အရက္ စုပ္ယူမႈျမန္ရင္ ဦးေႏွာက္ cell ေတြ ထာဝရ ပ်က္စီးသြားႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ဘီယာတစ္ဘူး ဒါမွမဟုတ္ ဝိုင္ ၅ ေအာင္စသာ ေသာက္ေပးပါ။ အမ်ဳိးသားေတြမွာမူ အမ်ဳိးသမီး ေတြထက္ ႏွစ္ဆ ပိုေသာက္လို႔ ရပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး

 http://www.myawady.com.mm/health/knowledge/item/4618-2013-01-17-11-40-14

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...