စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ကရင့္ရိုးရာ တလေပါ့ဟင္းခ်က္ၾကမယ္

သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ေမေရ ငါ ကရင္ျဖစ္ျပီး ခုခ်ိန္ထိ တာလေပါ့ဟင္းမစားဖူးေသးဘူး။
ခ်က္လဲ မခ်က္တတ္ဘူး။ နင္တလေပါ့ဟင္းခ်က္တတ္ရင္ ငါ့ကို ခ်က္ေကၽြးပါလားလို႕
ဆိုလာေတာ့ သူ႕ကိုတလေပါ့ဟင္း ခ်က္ေပးရင္း သူငယ္ခ်င္းေတြကိုလဲ ကရင့္ရိုးရာ တလေပါ့ဟင္း
ခ်က္ရေအာင္လို႕ မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
 
တလေပါ့ဟင္းကို အရည္ေသာက္တာလေပါ့ဟင္းႏွင့္ နံရံကပ္တလေပါ့(ပ်စ္ခဲေနေသာ) တလေပါ့ဟင္းဆိုျပီး
အရပ္ေဒသအလိုက္ ကြဲဲျပားစြာ ခ်က္ၾကတယ္။အရည္ေသာက္ဟင္းမွာ ဆန္နည္းနည္း ငါးပိနည္းနည္းနွင့္သာ
ခ်က္ရျပီ နံရံကပ္တလေပါ့မွာ ဆန္ပါဝင္မႈနႈန္းကလည္းမ်ား ငါးပိပါဝင္မႈနႈန္းကလည္းမ်ားကာ
အရသာမွ ေလးေလးပင္ပင္ႏွင့္ျဖစ္သည္။

တလေပါ့ထဲတြင္ မိမိႏွစ္သက္ရာ ဟင္းရြက္မ်ားကို အသံုးျပဳနိုင္သည္။  မွ်စ္တလေပါ့၊ကင္မြန္းခ်ဥ္ရြက္တာလေပါ့၊
မုန္လာရြက္/သီး တလေပါ့၊ပိႏၷဲေပါက္တာလေပါ(ပိႏၷဲသီးအစိမ္းကို အခြံႏႊာကာခုတ္ထစ္ထားေသာ)၊
မုန္ညွင္းရြက္တလေပါ့ စသည္ျဖစ္ မိမိရရာ အသီး၊အနွံ၊အရြက္မ်ားျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ၾကပါသည္။

လူသိမ်ားေသာ ကရင္တလေပါ့မ်ားမွာ ပူလိမ္ရြက္ (ေခၚ)ပိတ္ခ်င္းရြက္ တာလေပါ့၊ ကင္မြန္းခ်ဥ္ရြက္ တလေပါ့၊
မွ်စ္တလေပါ့ တို႔ျဖစ္သည္။

ထမင္းထုပ္ေလး ထုပ္ကာ လယ္ယာလုပ္ငန္းခြင္သြားသူ ကရင္မိသားစုအမ်ားစုမွာ ထမင္းထုပ္ေလးတစ္ထုပ္
ငါးပိဖုတ္ေလးတတံုးႏွင့္ နံရံကပ္တလေပါ့ကိုဟင္းအျဖစ္ လယ္ထဲသို႕ ယူေဆာင္သြားၾကကာ
ထိုလယ္ပန္ဝန္က်င္အနီးအနားမွ သဘာဝအတိုင္းေပါက္ေရာက္သည့္ ေကာက္ရိုးႏြယ္၊ေရအိုင္ေဘးမွ မိႈနတို
စသည့္ အရြက္မ်ားကို ခူးစြတ္ရင္း မိသားစုထမင္းဝိုင္းကို ျမိန္ေရယွက္ေရ စားသံုးေလ့ရွိၾကသည္။

တလေပါ့ခ်က္ရန္ ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

၁။ မိမိထည့္ဝင္လိုေသာ အသားတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး (ၾကက္သား၊ဝက္သား၊ပုဇြန္၊ငါး)
၂။ ဆန္လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႕
၃။ စပါးလင္ တစ္ပင္
၄။ ငါးငပိအစိမ္း (မက်ိဳခ်က္ရေသးေသာ) စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ
၅။မွ်င္ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕
၆။ ငရုတ္ေကာင္း ဆယ္ေစ့မွ်
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃) မႊာ
၈။နံႏြင္းမႈန္ႈအနည္းငယ္
၉။ ဆားအနည္းငယ္
၁၀။ မိမိႏွစ္သက္ရာ ဟင္းရြက္ 



ခ်က္ျပဳတ္ပံု အဆင့္ဆင့္
၁။ ဆန္မ်ားကို အနည္းဆံုး နာရီဝက္ခန္႕ၾကိဳတင္၍ ေရစိမ္ထားေပးပါ။ အခ်ိဳသူမ်ားမွာ ဆန္ကိုေလွာ္၍
တလေပါ့ ခ်က္ၾကသည္။ ယေန႕ ေမက ကရင္တလေပါ့ စစ္စစ္ကို ခ်က္မည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ဆန္ကို
မေလွာ္ေတာ့ပါ။ ေရနွင့္သာ ၾကိဳတင္၍ စိမ္ထားလိုက္သည္။

၂။ ေရစင္စင္ေဆးကာ ခုတ္ထစ္ထားေသာ အသားကို စပါးလင္ႏွင့္ ေရဆူေအာင္ ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။


၃။ ထိုဟင္းရည္အိုးကို ျပဳတ္ထားစဥ္ ၾကိဳတင္စိမ္ထားေသာ ဆန္မ်ားကို ေထာင္းထားလိုက္ပါ။
ေမကေတာ့ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္လိုက္တယ္။ ရြာမွာလို ဒုန္းဒုန္းဒိုင္းဒိုင္း ေထာင္းေနရင္ အိမ္နီးခ်င္းေတြ
ကြန္ပလိန္းတက္မွာစိုးလို႕ပါ။ ဆန္လဲ ေထာင္းတာ ညွက္ေလာက္ျပီ ၊ဟင္းရည္အိုးလဲ ဆူလာျပီး
ဆိုလွ်င္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕ကို အရင္ထည့္ ၊ ထိုေနာက္ ေထာင္းထားေသာ ဆန္ကို ေရေဖ်ာ္ကာ
ဟင္းရည္အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ရပါမည္။

၄။ ဆန္ကို ဟင္းရည္အိုးထဲသို႕ ေလာင္းထည့္ျပီးသည့္ေနာက္တြင္ ဆန္းမ်ားေစးကပ္လံုးေထြးမႈ
မျဖစ္ရေလေအာင္ ထိုဟင္းရည္အိုး ျပန္လည္၍ မဆူမခ်င္း အဆက္မျပန္ ေမႊထားေပးရပါမည္။

၅။ ဟင္းရည္အိုး တဖန္ ျပန္လည္ဆူလာလွ်င္ေတာ့ ေမႊထားျခင္းမွ ေခတၱရပ္နားနိုင္ပါျပီ။
ထိုေနာက္ ဆန္မ်ားက်က္ေလေအာင္ အခ်ိန္အနည္းငယ္မွ် ဆက္လက္တည္ထားေပးရပါမည္။
အိုးမကပ္ေအာင္ မၾကာ မၾကာေမႊေပးပါရန္။
၆။ ဆန္က်က္ျပီးေလာက္ခ်ိန္တြင္ မွ်င္ငါးပိႏွင့္ ၊ငါးငပိတို႕ကို ေရေဖ်ာ္ကာ ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ရပါမည္။
ငါးပိမၾကိဳက္လွ်င္ ငါးငပိမထည့္ကလဲ ရ၏။ ကရင္အမ်ားစုကေတာ့ ငါးပိၾကိဳက္လို႕ မ်ားမ်ားထည့္တယ္။

၇။ထိုေနာက္ ငါးပိနံ႕သင္းသင္းႏွင့္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းရည္အိုးထဲသို႕ မိမိထည့္ဝင္လိုသည့္
ဟင္းရြက္ကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္ညွင္းရြက္ပဲ ရလို႕ မုန္ညွင္းရြက္နဲ႕ ခ်က္ထားပါတယ္။

၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴနွင့္ ငရုတ္ေကာင္းကို ေထာင္းထည့္ ၊ ဆားစသည့္ ရသာမ်ားကို သင့္တင့္ရံုထည့္ျပီး
အေပါ့အငန္ ျမည္းကာ အေနေတာ္ျဖစ္ပါက တလေပါ့ ဟင္းလ်ာေလးကို ငါးပိေထာင္းစပ္စပ္ႏွင့္
ျမိန္ယွက္စြာ စားသံုးနိုင္ပါျပီရွင္။







..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...