စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာ ဆုိင္ေတြ ရွားပါး စာရင္း သြင္းရေတာ့ မလား


ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာ ဆုိင္ေတြ ရွားပါး စာရင္း သြင္းရေတာ့ မလား 

      ႏိုင္ငံျခားသား ဧည့္သည္ မ်ားက ျမန္မာ့႐ိုးရာ မုန္႔စားလို၍ ေမးျမန္း ခံရလွ်င္ အၿမဲေခါင္း ခဲရေၾကာင္း ၀ါရင့္ ဧည့္လမ္းၫႊန္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ဦးထြန္းျမတ္ ကေျပာသည္။ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ၿပီး စနစ္တက်ျပင္ဆင္ထားသည့္ ျမန္မာမုန႔္မ်ားကို စားသံုးရန္မွာ ျမန္မာႏိုင္ငံသို႔ လာေရာက္လည္ပတ္ၾကေသာ ကမၻာလွည့္ ခရီးသြားမ်ား အတြက္ သာမက ျမန္မာႏုိင္ငံသားမ်ားအတြက္ပင္ အခက္အခဲရွိေနပါသည္။ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ၊ ရခိုင္မုန္႔တီကဲ့သို႔ေသာ တိုင္းရင္းသား အစားအစာ ေရာင္းခ်သည့္ ဆိုင္မ်ားသည္ပင္လွ်င္ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕၏ လမ္းမမ်ားေပၚတြင္ ေနရာယူလာၾကေသာ္လည္း ျမန္မာတိုင္းရင္းသားမ်ား၏ သေရစာမုန္႔မ်ားမွာ လြယ္လင့္တကူ ရွာေဖြရန္ခက္ခဲလ်က္ရွိသည္။

“ဘယ္ကမၻာလွည့္ဧည့္သည္မဆုိ ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံကိုေရာက္ရင္ အဲ့ဒီႏိုင္ငံရဲ႕ ႐ိုးရာဓေလ့ထံုးစံယဥ္ေက်းမႈနဲ႔ ႐ိုးရာအစားအေသာက္ေတြကို စိတ္၀င္စားၾကတယ္။ ဥေရာပႏိုင္ငံအႏွံ႔မွာ ထိုင္း၊ တ႐ုတ္ စားေသာက္ဆုိင္ေတြရွိတယ္။ ဒါေပမယ့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာအစားအစာဆိုင္ေတြကေတာ့ ဒီႏိုင္ငံမွာေတာင္ အင္မတန္ရွားတယ္”ဟု ဧည့္လမ္းၫႊန္ဦးထြန္းျမတ္ကေျပာသည္။ ၁၉ ရာစုအလယ္ပိုင္းက အဂၤလိပ္အုပ္စိုးမႈႏွင့္အတူ ပါလာသည္ဟုဆိုေသာ အိႏိၵယႏြယ္ဖြားမ်ား၏ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ယဥ္ေက်းမႈက ယခုလက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕အပါအ၀င္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပားတြင္ တစ္ေန႔တျခား ပိုမိုမ်ားျပားလာေနသည္။ အဆိုပါယဥ္ေက်းမႈႏွင့္အတူ ယင္းဆိုင္မ်ားတြင္ စမူဆာ၊ ေပါက္စီ၊ အသားေပါင္း ကဲ့သို႔ေသာ အရသာရွိလွသည့္ တ႐ုတ္၊ အိႏိၵယအစားအစာမ်ားက အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူစားသံုးႏိုင္ရန္ အခ်ိန္မေရြးရွိေနတတ္ေသာ္လည္း ျမန္မာ့႐ိုးရာစစ္စစ္မုန္႔မ်ားမွာမူ ၀ယ္ယူစားသံုးရန္အတြက္ ရွာေဖြရခက္ခဲလွသည္။ 

ညေနသံုးနာရီခန္႔ ေရာက္ပါက ရန္ကုန္ၿမဳိ႕၏ လမ္းမမ်ားအေပၚသို႔ အလွ်ိဳလွ်ဳိထြက္လာၾကသည့္ လမ္းေဘးစားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္လည္း ဆူရွီကဲ့သို႔ ဂ်ပန္အစားအစာမ်ား၊ ဟမ္ဘာဂါကဲ့သို႔ အေနာက္တိုင္းအစားအစာမ်ား၊ အစပ္အရသာကဲေသာ ထုိင္းအစားအေသာက္မ်ားကို အလြယ္တကူ ၀ယ္ႏိုင္ေသာ္လည္း ျမန္မာမုန္႔မ်ားမွာမူ ၀ယ္ယူရန္အတြက္ ခက္ခဲလြန္းလွသည္ဟု ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ခံမ်ားက ညည္းတြားၾကသည္။
“ဒီမွာက အသင့္စား အစားအစာေတြ အရမ္းမ်ားလာတယ္။ သူမ်ားႏိုင္ငံက အစားအစာေတြ စားခ်င္စိတ္ေတြျဖစ္လာတယ္။ ဒါဟာလူမ်ဳိးတစ္မ်ဳိးရဲ႕ ဥပဓိ႐ုပ္ ေပ်ာက္သြားျခင္းလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္။ ျမန္မာ႐ိုးရာမုန္႔ဆိုင္ေတြ ခုခ်ိန္မွာ ဒီ့ထက္မကရွိသင့္ၿပီ”ဟု စာေရးဆရာေမာင္သာခ်ဳိကေျပာသည္။ မီးခိုးမထြက္သည့္ စက္႐ံုမ်ားဟု တင္စားေခၚေ၀ၚသည့္ ကမၻာ့လွည့္ခရီးသည္မ်ားအား ဆဲြေဆာင္ၾကသည့္ အရာမ်ားအနက္ တစ္ခုမွာ ေဒသႏၲရအစားအစာမ်ားျဖစ္သည္။ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားက ခရီးသြားမ်ားအတြက္ ၎တို႔႐ိုးရာမုန္႔မ်ားကို စနစ္တက်ျပဳလုပ္ကာ တည္ခင္းေရာင္းခ်ႏိုင္ပါက တစ္ဟုန္ထိုး တိုးတက္၀င္ေရာက္လာသည့္ ကမၻာလွည့္ခရီးသြားမ်ားအား ဆဲြေဆာင္မႈအသစ္အျဖစ္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဧည့္လမ္းၫႊန္မ်ားကဆိုပါသည္။ အိမ္နီးခ်င္း ထိုင္းႏိုင္ငံ၊ ဘန္ေကာက္ၿမဳိ႕၏ လမ္းေဘး၀ဲယာရွိ ထိုင္း႐ိုးရာ အစားအစာ ေရာင္းခ်သည့္ ဆိုင္မ်ားတြင္ ႏိုင္ငံျခားသား ဧည့္သည္မ်ားျဖင့္ ျပည့္ႏွက္ေနေလ့ရွိေသာ္လည္း ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ လမ္းေဘးမုန္႔ဆိုင္မ်ားတြင္မူ အေျခခံလူတန္းစားမ်ားကသာ အမ်ားဆံုး၀ယ္ယူေနၾကသည္။ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားသည္လည္း ၎တို႔႐ိုးရာအစားအစာမ်ားကို လူတိုင္းခံတြင္းေတြ႕ေစႏိုင္ေလာက္သည့္ အရသာမ်ဳိးရရွိေအာင္ ျပဳျပင္မႈအခ်ဳိ႕ ျပဳလုပ္ကာ ေရာင္းခ်ၿပီး အဆိုပါဓေလ့ကို အတုယူသင့္ေၾကာင္း ဧည့္လမ္းၫႊန္မ်ားကဆိုသည္။

ဂံ်ဳကိုအေျခခံကာ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိသည့္ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုးေလ့ရွိသည့္ ခရီးသြားမ်ားအတြက္ အမ်ားအားျဖင့္ ဆန္ႏွင့္ေကာက္ညႇင္းကို အေျခခံကာ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိသည့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔မ်ားကို ခံတြင္းေတြ႕ေစရန္အတြက္ ေျပာင္းလဲမႈအခ်ဳိ႕ျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း “ဗမာမုန္႔ပဲ သေရစာမ်ား”အေၾကာင္း စာအုပ္မ်ား ေရးသားထုတ္ေ၀သည့္ ေဒၚဥမၼာသွ်ားကေျပာသည္။ ဆီပူထဲသို႔ မိနစ္ အနည္းငယ္ ခန္႔ၾကာ ျမဳပ္ေအာင္ ေၾကာ္ခ်က္ ရသည့္ သေရစာမ်ား၊ ထန္းလ်က္ ကဲ့သို႔ေသာ အခ်ဳိအရသာရွိေစသည့္ ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာမုန္႔မ်ားအတြက္ စနစ္တက် ဆီကိုစစ္ၿပီးမွ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ အခ်ဳိဓာတ္လြန္ကဲမႈ၊ ဆီလြန္ကဲစြာ ပါ၀င္မႈမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ေရာင္းခ်ပါက ႐ိုးရာမုန္႔မ်ား သည္ ႏိုင္ငံျခားသားမ်ား အႀကဳိက္ ျဖစ္လာႏိုင္ေၾကာင္း ေဒၚဥမၼာသွ်ားကေျပာသည္။
“ႏိုင္ငံျခားသားက ဆီမ်ားတာမႀကဳိက္ဘူး။ င႐ုတ္ေကာင္း အရမ္းမ်ားေနတာမႀကဳိက္ဘူး။ အခ်ဳိလြန္ကဲတဲ့ အရသာမႀကိဳက္ဘူး”ဟု သူကေျပာသည္။ လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ မုန္႔ပဲသေရစာေစ်းကြက္သည္ အေျခခံလူတန္းစား အမ်ားစုေနထိုင္သည့္ ရပ္ကြက္မ်ားအတြင္းရွိ ေစ်းတန္းမ်ား၊ ရာသီအလုိက္ က်င္းပသည့္ ပဲြေစ်းမ်ား၊ ဘုရားပဲြေစ်းမ်ားတြင္သာ ႐ုန္းကန္ရပ္တည္ေနရသည္။ ယင္းေနရာမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေလ့ရွိသည့္ ေစ်းသက္သာေသာ ႐ိုးရာမုန္႔မ်ားကလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ ေမးခြန္းထုတ္စရာျဖစ္ေနသည္။ ဓာတုေဗဒဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳထားသည့္ အေရာင္ပါမုန္႔မ်ား၊ စားအုန္းဆီ (သို႔မဟုတ္) တိရစာၦန္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး၏ အဆီမ်ားကို အသံုးျပဳၿပီး ေၾကာ္ေလွာ္ထားေသာ အဆိုပါမုန္႔မ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေလးထားလာေသာ ယေန႔ေခတ္တြင္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ စဥ္းစားစရာျဖစ္လာခဲ့သည္။

အစားအစာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ေရာင္းခ်ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈကို ဂ႐ုျပဳမႈအားနည္းသည့္အခ်က္သည္လည္း စားသံုးသူမ်ားအား ႐ိုးရာအစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ပိုမိုေ၀းကြာေစမည္ျဖစ္သည္။ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕လယ္၊ ဆူးေလဘုရားအနီးတြင္ အၿပဳိင္အဆိုင္ ေအာ္ဟစ္ေရာင္းခ်ေနၾကသည့္ လူႀကဳိက္မ်ားလွေသာ ႐ိုးရာအစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္မ်ား၏ ခ်က္ျပဳတ္မႈပံုစံ၊ ျပင္ဆင္ေရာင္းခ်မႈပံုစံမ်ားက ကမၻာလွည့္ခရီးသြားမ်ားပင္ မဆိုထားဘိ၊ ျမန္မာမ်ားအတြက္ပင္ ၀င္ေရာက္စားေသာက္ရန္ စဥ္းစားစရာျဖစ္ေနသည္။ ဟင္းရည္အိုးထဲသို႔ ပစ္ထည့္ေလ့ရွိေသာ ဟင္းရည္ျဖစ္လာမည့္ေရမ်ား၊ စားေသာက္ၿပီးပန္းကန္မ်ားကို အထပ္ထပ္ ေဆးေၾကာထားသည္ ညစ္ေပေနသည့္ ေရမ်ားႏွင့္ပင္ ထပ္မံေဆးေၾကာမည့္ပန္းကန္မ်ား အစရွိသည့္ ျမင္ကြင္းမ်ားသည္ က်န္းမာေရးကို အေလးထားေသာ စားသံုးသူမ်ားအား စိတ္ပ်က္ေစမည္ျဖစ္သည္။ ဥေရာပ (သို႔မဟုတ္) တ႐ုတ္အရသာ ၀က္အူေခ်ာင္းမ်ားအား အေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား၊ လူႀကဳိက္မ်ားလွသည့္ ကိုရီးယား႐ုပ္သံဇာတ္လမ္းတဲြမ်ားထဲမွ ပဲေခါက္ဆဲြကဲ့သို႔ အစားအစာမ်ားကို သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းျဖင့္ ၀ယ္ယူရန္မွာ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕တြင္ မခက္လွေသာ္လည္း ေအာင္ဗလမုန္႔၊ ေရမုန္႔ကအစ မုန္႔ေပါင္းအဆံုး ႐ိုးရာမုန္႔မ်ားမွာ သန္႔သန႔္ရွင္းရွင္းရရန္ ခက္ခဲလွသည္။ ႐ိုးရာမုန္႔မ်ားကို သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းျဖင့္ ေရာင္းခ်ေသာဆိုင္မ်ားမွာ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕တြင္ လက္ခ်ဳိးေရတြက္ႏိုင္သည္။

“သူမ်ားႏိုင္ငံေတြက သူတို႔ရဲ႕ ႐ိုးရာအစားအေသာက္ေတြနဲ႔ သူတို႔ႏိုင္ငံကိုလာတဲ့ ဧည့္သည္ေတြကို ဆဲြေဆာင္တယ္။ ဒီမွာက ႐ိုးရာမုန္႔ကိုေတာင္ ကုိယ့္ေဒသခံတိုင္း အလြယ္တကူ ၀ယ္စားလို႔ရမယ့္ စနစ္တက်နဲ႔ ျပင္ဆင္ထားမယ့္ဆိုင္မ်ဳိး အရမ္းရွားတယ္။ အေျခခံလူတန္းစား အရမ္းမ်ားတာကလည္း ေစ်းသက္သာၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔မညီတဲ့ ျမန္မာမုန္႔ေရာင္းသူေတြ ေပါမ်ားေစတဲ့ တစ္ခ်က္လို႔ ျမင္တယ္။ ဘယ္လုိေနရာမွာပဲေရာင္းေရာင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီး သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မယ္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ျမန္မာ႐ိုးရာမုန္႔ေတြ ႏိုင္ငံတကာက လက္ခံမွာပဲ”ဟု ဆယ္စုႏွစ္တစ္ခုေက်ာ္ၾကာ ႐ိုးရာမုန္႔မ်ား သီးသန္႔ေရာင္းခ်သည့္ ေရႊရည္ဆုိင္မွ ဦးေမာင္ေမာင္သန္းကေျပာသည္။ တိက်သည့္ ေဖာ္စပ္ပံုေဖာ္ျမဴလာမရွိျခင္း၊ ႏိုင္ငံတကာ နားလည္ေလာက္သည့္ အေခၚအေ၀ၚ အတည္တက်မရွိျခင္းသည္လည္း ႐ိုးရာအစားအစာမ်ားအတြက္ အားနည္းခ်က္ျဖစ္ေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္သူမ်ားကေျပာသည္။ ကိုရီးယားဇာတ္လမ္းတဲြမ်ားႏွင့္ ႐ုပ္ရွင္ဇာတ္ကားမ်ားတြင္ ၎တုိ႔လူမ်ဳိးမ်ား၏ အစားအေသာက္မ်ားျဖစ္ေသာ ပဲေခါက္ဆဲြ၊ ကင္(မ္)ခ်ီအစရွိသည့္ အစားအစာမ်ားကို သိသာထင္ရွားေအာင္ အၿမဲတေစ ထည့္သြင္း႐ိုက္ကူးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေလ့ရွိသည္။ ျမန္မာဇာတ္လမ္းမ်ားတြင္မူ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးျခင္းႏွင့္ အသင့္စားမုန္႔မ်ားကို စားေသာက္ၾကျခင္းမ်ားကိုသာ အစဥ္တစိုက္ ထည့္သြင္း ႐ိုက္ျပျခင္းက ျမန္မာ႐ိုးရာ အစားအစာမ်ား ကို ေဒသခံျမန္မာ လူမ်ဳိးမ်ား ပင္ ေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ရွိ လာသည့္ အခ်က္တစ္ခုျဖစ္ေနေၾကာင္း ႐ိုးရာအစားအေသာက္မ်ားကို စိတ္၀င္စားသူ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးကေျပာသည္။

ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားသည္ မိုးလင္းသည္ႏွင့္ ႐ိုးရာအစားအေသာက္ကို စားသံုးသည့္ဓေလ့ရွိေၾကာင္းကို အၿမဲတေစဂုဏ္ယူကာ ေျပာဆိုေလ့ရွိသည္။ ျမန္မာမ်ား ဂုဏ္ယူေျပာဆိုေနၾကသည့္ ႐ိုးရာအစားအေသာက္မ်ား ရွာေဖြရခက္ခဲလာၿပီး ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဆိုင္အမ်ားစုသည္လည္း က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မႈအတြက္ ေမးခြန္းထုတ္စရာျဖစ္ေနသည္။ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕၏ ၿမဳိ႕လယ္ေခါင္တြင္ တခမ္းတနားဖြင့္လွစ္ကာ ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဆိုင္အမ်ားစုသည္လည္း က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္မႈအတြက္ ေမးခြန္းထုတ္စရာ ျဖစ္ေနသည္။ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕လယ္ေခါင္တြင္ ႏိုင္ငံတကာမွ ႐ိုးရာအစားအစာဆိုင္မ်ား တစ္ေန႔တျခား တိုးပြားလာေနေသာ္လည္း ျမန္မာ့႐ိုးရာဆိုင္မ်ားကမူ ျဖစ္သလိုသာ တည္ခင္းေရာင္းခ်ၿပီး ၀ယ္သူကို ေမွ်ာ္ေနရဆဲျဖစ္သည္။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...