စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဇီးၿဖဴသီး ( Emblic Myrobalan Indican Goose Berry ) အသုံးဝင္ပုံ


                             

ဆီးျဖဴသီးသည္ အသက္ကုိ ရွည္ေစ၏။ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ပန္းနား၊ ေလနာတုိ႔ ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏။ ေသြး၀မ္းသြားလွ်င္ ဆီးျဖဴသီး အစိမ္းကုိ ေထာင္း၍ အရည္ ညွစ္ယူၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ခ်က္ခ်င္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း၏။
ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ (သို႔) အစုိကုိ ေသြး၍ သံပရာရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အေရျပား ေပၚတြင္ ျဖစ္တက္ေသာ ယားနာ၊ ေပြး၊ ညွင္း၊ တင္းတိပ္မ်ားကုိ လိမ္းေပးႏုိင္၏။ ကိုယ္ခႏၶာ၏ ခုခံအားကုိ ျမင့္တက္ ေစ၏။
ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္မႈန္႔ကို ထန္းလ်က္၊ ပ်ားရည္၊ သကာရည္တုိ႔ႏွင့္ နယ္စားပါကဆီးပုပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ကို ငရွဥ့္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ဒူလာ ေသြး၀မ္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။

ဆီးျဖဴသီးကုိ အညက္ႀကိတ္၍ထိပ္အုံ ေပးပါက ႏွာေခါင္း ေသြး လွ်ံျခင္း ေပ်ာက္၏။အရြက္ကုိ ေရႏွင့္ သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ရရွိေသာ အရည္ကုိ ပလုတ္က်င္း ေပးခဲ့ေသာ္ လွ်ာကြဲျခင္း၊ ပါးစပ္ကြဲျခင္း၊ ေပါက္ျခင္းႏွင့္ ေရစီး ကမ္းၿပိဳ ျခင္းမ်ား တခဏခ်င္း ေပ်ာက္ကင္း၏။

ဆီးျဖဴသီး ရြက္ႏုမ်ားကုိ ပုံးရည္ျဖင့္ ေကၽြးခဲ့ေသာ္ အစာမေၾကျခင္း၊ ၀မ္းသက္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဆီးျဖဴရြက္ကုိ ကၽြမ္းေအာင္ ေလွာ္ၿပီး အုန္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ကေလးမ်ား၌ ျဖစ္တက္ေသာ က်ဗဟုံးနာမ်ားကုိ လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏။ မီးေလာင္၊ ေရေႏြးပူ ေလာင္ေသာ အနာမ်ားတြင္ ဆီးျဖဴရြက္ကုိ အကၽြမ္းေလွာ္၍ အမႈန္႔ျပဳၿပီး ျဖဴးေပးရ၏။

Credit To
Mg Mandalay


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=493042047460298&set=a.3510477149930

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...