ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ တရုတ္စံကား ပင္
Item Name ------- Pagoda Tree ၊ WhiteYellow Plumeria (တရုတ္စံကား)
Category ---------- Raw Material
Botany Term ----- Plumeria acutifolia Poir
Species Family --- Apocynaceae
အလြန္ ေအးျမ ေသာ ေတာင္ေပၚ ေဒသ မွ အပ ျမန္မာ ႏိုင္ငံ ေနရာ အႏွံ႔ အျပား တြင္ ေပါက္ ေရာက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။
အပင္္
အပင္ ငယ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အျမင့္ ေပ ၂၀ ထိ ျမင့္သည္။ အကိုင္း မ်ားတြင္ ႏို႔ႏွစ္ ေရာင္ အေစး ထြက္သည့္ အေခါက္ ရွိသည္။အကိုင္း မ်ား ေအာက္ ေျခ မွ စ၍ ျဖာထြက္သည္။ အေခါက္ မြဲျပာ ေရာင္ ရွိ၍ ေခ်ာမြတ္ ေသာ္လည္း အေပြး ရွိ၏ ။
အရြက္္
အရြက္ မ်ား အကိုင္း ထိပ္ တြင္ စု၍ ပတ္လည္ ထြက္ သည္။ အလ်ား ၁ ေပ ခန္႔ ထိရွည္ သည္။ ရြက္ျပား ေခ်ာသည္။ ရြက္ရင္း သိမ္၍ ရြက္ထိပ္ တြင္ ခၽြန္သည္။ ရြက္နား ညီသည္။ ရြက္ၫွာ ရွည္၍ အလယ္တြင္ ေျမာင္း တိမ္ သို႔မဟုတ္ အစင္းေၾကာင္း ပါသည္။
အပြင့္
အခ်င္း ၂ လက္မ ခန္႔ ရွိသည္ ။ပြင့္ဖတ္ ၅ ခု ပါရွိ သည္။ အနံ႔ ေမႊးႀကိဳင္ သည္ ။အလယ္ တြင္ အ၀ါႏု ေရာင္ ၊ အစိမ္းေရာင္ ၊ ပန္းေရာင္ ၊ အေမြးႏု ကေလးမ်ား ရွိသည္ ။ အျပင္ ဘက္တြင္ ပန္းေရာင္ သမ္းေန တတ္သည္။ ကဆုန္လ၊ နယုန္လ မ်ားတြင္ ပြင့္သည္။
အသီး
ဦးခ်ိဳ သ႑ာန္ ရွိေသာ အသီး ေတာင့္ ျဖစ္သည္။ ႏွစ္ခုတြဲ သီးသည္။ အလ်ား ၈ လက္မ ခန္႔ ရွိသည္။ တြဲေလာင္း က်ေနေသာ အၫွာတြင္ အတြဲ လိုက္သီး သည္ ။ အေစ့ကို ေတြ႔ရ ခဲသည္။ ၀ါေခါင္ ၊ ေတာ္သလင္း တြင္ သီးသည္။
အသံုးဝင္ပံု
အေစး ၊ အပြင့္ ၊ အရြက္။
အာနိသင္
ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ား အလို အရ တရုတ္ စံကား သည္ စပ္၊ ခါး ၊ ဖန္ေသာ အရသာ ရွိ၍ ပူေသာ သတၱိ ရွိ၏ ။ ဆီး ၊ ၀မ္း ကို ရႊင္ ေစသည္။ သလိပ္ ေလကို ေၾကေစသည္။ ႏူနာ ၊ အနာေပါက္ ၊ ၀မ္းဗိုက္ ေရာဂါ တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္။
အေစးအသံုးျပဳပံု
၁ ။ တရုတ္ စံကား ပင္၏ အေခါက္ ႏွင့္ အကိုင္း မွ ထြက္ေသာ ႏို႔ႏွစ္ ေရာင္ အေစးကို ၀မ္းႏုတ္ ေဆး အျဖစ္ သံုးသည္။
၂။ တရုတ္ စံကား ပင္မွ ထြက္ေသာ ႏို႔ႏွစ္ ေရာင္ အေစး သည္ ၀မ္းဗိုက္ ေရာင္ ေရာဂါ ၊ ၀မ္းဗိုက္ ထိုးေအာင့္ ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏
အပြင့္ အရြက္အသံုးျပဳပံု
၁ ။ တရုတ္ စံကား ရြက္ကို စားျခင္း ျဖင့္ လည္းေကာင္း ၊ အပြင့္ ကို ျပဳတ္တို႔ ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း ၊ မန္က်ည္း ရည္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္ လက္သုပ္ လုပ္စား ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း ဆီး၀မ္းကို ရႊင္ေစ၍ သလိပ္ ေလကို ေၾကေစသည္။
Credit > ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
https://www.facebook.com/royalheromedia/photos/a.452811328083074.110728
စာအမ်ဳိးအစား
က်န္းမာေရး
No comments:
Post a Comment