ေဆးလိပ္ေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ထားၿပီးစလူမ်ားသည္ ခါးစိမ့္သည့္အရသာကိုခံစားမႈ
ေလ်ာ့နည္းေသာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ကဲ့သို႔ အရသာကို အျပည့္အ၀
ရႏိုင္မည္မဟုတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ျပင္သစ္အေျခစိုက္ Pitie-Salp etriere
ေဆး႐ံုမွ သုေတသီ Nelly Jacob ဦးေဆာင္ေသာအဖြဲ႕က အဆိုပါ ေလ့လာမႈကို
ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး Chesmokerensory Perception ဂ်ာနယ္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးသံုးစြဲျခင္းသည္ အရသာခံစားမႈကို က်ဆင္းေစသည္။ လွ်ာ၏အရသာခံအဖုမ်ားတည္ရွိရာ
fungi form papillae အစိတ္အပိုင္းမ်ား၏ တည္ေဆာက္ပံုကို ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းက
ေျပာင္းလဲေစသည္။ သို႔ေသာ္ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးမႈ ရပ္ဆိုင္းသည္ႏွင့္
အရသာခံစားႏိုင္မႈ မူလအတိုင္းျပန္ရႏိုင္ျခင္းရွိ/မရွိ၊ အရသာ ျပန္လည္ခံစားရရန္ ၾကာခ်ိန္တို႔ကို မသိရွိႏိုင္ေသးေပ။
သုေတသနတြင္ Paris အေျခစိုက္ေဆး႐ံုမ်ားမွ ၀န္ထမ္း (၄၅၁) ဦးကို အခ်ိဳ၊ အခ်ဥ္၊ အခါးႏွင့္ အငန္ အရသာ ေလးမ်ိဳးခံစားႏိုင္မႈစြမ္းရည္ႏွင့္ အရသာတစ္ခုခ်င္းစီခံစားႏိုင္သည့္ အတိုင္းအတာကို စမ္းသပ္ခဲ့သည္။ေဆးလိပ္ေသာက္သူ၊ ေဆးလိပ္မေသာက္သူႏွင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ထားစ ပုဂၢိဳလ္မ်ားဟူ၍ အုပ္စုခြဲကာ သံုးႏွစ္ၾကာေလ့လာခဲ့သည္။
ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ အငန္၊ အခ်ိဳႏွင့္ အခ်ဥ္အရသာ ခံစားႏိုင္မႈစြမ္းရည္မ်ားကို
ထိခိုက္ေစျခင္းမရွိဘဲ အခါးအရသာ ခံစား ႏိုင္စြမ္းက် ဆင္းေစသည္ကို ေတြ႕ရ
သည္။ လွ်ာ၏အခါးအာ႐ံုခံ အစိတ္အပိုင္းမ်ားသည္ အခါးအရသာ အလြန္နည္းပါးသည္႕
အခ်ိန္၌ပင္ ခံစားသိရွိႏိုင္ေသာ္လည္း ေဆးလိပ္ ေသာက္သူငါးဦးတြင္ တစ္ဦးမွာ
အခါးအရသာ ခံစားႏိုင္စြမ္း က်ဆင္းေနသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
ခႏၶာကိုယ္တြင္း၌
ေဆးရြက္ႀကီး အႂကြင္းအက်န္မ်ား၊ ေဆးရြက္ႀကီး ေလာင္ကၽြမ္းမႈမွ က်န္ရွိေနေသာ
ပစၥည္းမ်ားသည္လည္း အရသာ အာ႐ံုခံအစိတ္အပိုင္းမ်ား ျပန္လည္ျပဳ ျပင္မႈကို
အေႏွာင့္အယွက္ေပးသည္ဟု သုေတသီမ်ားက ယူဆၾကသည္။
ေဇာ္ကို
No comments:
Post a Comment