စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ၾကက္သား ငွက္ေပ်ာအူ ကာလသားခ်က္ (ထုိင္းစတုိင္)


ဝင္းႏိုင္သိန္း



က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ငွက္ေပ်ာအူကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရာမွာ အမ်ားဆုံး အသုံးျပဳၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ တိုင္းရင္းသား ေတြကေတာ့ ဟင္းပုံစံ ခ်က္စားေလ့ ရိွၾကေပမယ့္ ျမန္မာတႏိုင္ငံ လုံးကိုေတာ့ ပ်ံ႕ႏွ႔ံေက်ာ္ၾကားျခင္း မရိွေသးပါဘူး …။

အခု ေဖာ္ျပမယ့္ ၾကက္သားနဲ႔ ငွက္ေပ်ာအူ ကာလသားခ်က္ (ထုိင္းစတုိင္) ကေတာ့ ဟင္းပြဲ အထူးအဆန္း ေလးေတြကို စိတ္၀င္စားတတ္တဲ့ က်ေနာ့္ အတြက္ေတာ့ နည္းသစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္ …။ ထိုင္းဟင္းပြဲေတြ အေၾကာင္း ေလ့လာၿပီး ခ်က္နည္းအသစ္ေတြကို ဟင္းခ်က္နည္း ရုပ္သံ အစီအစဥ္ေတြမွာ တင္ဆက္ျပသ ထားတဲ့ ၾသစေတးလ် ႏိုင္ငံသား တဦးရဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္နည္းမွာ ပါ၀င္ပစၥည္း အလြယ္တကူ ရႏိုင္သလို၊ နည္းစနစ္ကလည္း သိပ္လြယ္ကူ လြန္းတာေၾကာင့္ က်ေနာ္က သူ႔ခ်က္နည္းအတိုင္း လိုက္ခ်က္ၾကည့္ရာမွာ စိတ္၀င္စားဖြယ္ အရသာ ထူးလွတဲ့အတြက္ ျပန္လည္ေ၀မွ် ေပးလိုက္ပါတယ္ …။

ၾကက္သားနဲ႔ ငွက္ေပ်ာအူ ကာလသားခ်က္ (ထိုင္းစတိုင္)

ဗမာၾကက္ (ခ) အိမ္ၾကက္ – ၁ ေကာင္ (၅၀ က်ပ္သားခန္႔)
ငွက္ေပ်ာအူ – ၂ ေတာင္ခန္႔ ၁ ခု
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ တက္
ခ်င္းေသးေသး – ၁ တက္
စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း (အျဖဴ ပိုင္းသာ)
ငရုတ္ေျခာက္ပြေတာင့္နီ အရွည္ (အေရာင္လွလွ) – ၅ ေတာင့္ခန္႔ (ေရစိမ္ထားပါ)
ရွမ္းနံနံ – ၃ ပင္ခန္႔ (ပါးပါးလွီး)
နံနံပင္ – အနည္းငယ္ (အလွဆင္ရန္)
ဆား၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ လိုအပ္သလို။

ၾကက္ တေကာင္လုံး (ေခါင္း၊ ေျခေထာက္၊ အတြင္းကလီစာ) ကို အေနေတာ္ အတုံးမ်ားတုံးၿပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ေထာင္းထားေသာခ်င္း၊ နႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
ငွက္ေပ်ာအူတိုင္ အရင့္ေတြကို အတြင္းအျဖဴသား အရြက္လိပ္ ေရာက္ခါနီးအထိ ခြာထုတ္ပစ္ပါ။ အျဖဴေရာင္ အူတိုင္ကို လက္ ၂ ဆစ္ခန္႔စီ လွီးျဖတ္ၿပီး သံပုရာရည္ (သို႔) ဗီနီဂါရည္ပါေသာ ေရတြင္ စိမ္ထားပါ (အေရာင္ မေျပာင္းေစရန္ သတိျပဳပါ)။

ေရစိမ္ထားေသာ ငရုတ္သီး၊ စပါးလင၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။
ဒယ္အိုး တလုံးမွာ ဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ အေရာကို ဆီသတ္ပါ။ စပါးလင္ကိုလည္း ရိုက္ျပား၊ ခ်ည္ေႏွာင္ၿပီး ေရာဆီသတ္ေပးပါ။

အနည္းငယ္ ေမႊးလာရင္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြ ေပါင္းထည့္ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သားေတြ အေပၚယံတင္းၿပီး လုံးသြားၿပီဆိုမွ ေရ အနည္းငယ္ ၀ိုက္ထည့္ကာ အဖုံးပိ္တ္ၿပီး ၾကက္သား ၃ ပုံ ၂ ပုံ ႏူးသည္အထိ ခ်က္ပါ။

ငါးငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ တို႔နဲ႔ အရသာသြင္းပါ။
အဲဒီအခ်ိန္ေရာက္မွ သံပုရာရည္ စိမ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာအူႏုဖတ္ေတြ ေပါင္းထည့္ ေပးပါ။ ေနာက္ဆုံးမွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ရွမ္းနံနံ အုပ္ၿပီး အဖုံးပိတ္ကာ ေခတၱႏွပ္ထားပါ။
စားသုံးဖို႔ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ နံနံပင္နဲ႔ အလွဆင္ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

http://burma.irrawaddy.org/entertainment/2014/09/06/64259.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...