စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ေငြမကုန္လူမပင္ပန္းေစတဲ့ သက္ေစာင့္ေဆး


                         
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ အမွန္တကယ္ အာနိသင္ ထက္ျမက္သည့္ သက္ေစာင့္ေဆးဝါး တစ္မ်ိဳးဟု သုေတသီမ်ားက ညႊန္းဆိုလုိက္သည္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ အသက္ကို အဓိက ၿခိမ္းေျခာက္ေလ့ရွိသည့္ ရင္သားကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ပံုမွန္မွီဝဲျခင္းျဖင့္ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ သုေတသီမ်ားသည္ အသက္(၅၅)ႏွစ္အထက္ အမ်ိဳးသမီးႀကီး (၇၀)တို႔၏ ေဟာ္မုန္းဓာတ္ အေျခအေနကို တိုင္းတာကာ စမ္းသပ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ကို တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ခြက္ႏႈန္းမွ် ပံုမွန္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ကင္းေဝးေစမည့္ အေကာင္းဆံုး ႀကိဳတင္ကာကြယ္နည္းတစ္ခုဟု သိရွိရသည္။

အေမရိကန္မွ သုေတသီမ်ားက "ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ခ်ည္းပဲ ေသာက္ရမယ္လုိ႔ မဆိုလိုပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပံုစံအမ်ိုးမ်ိဳးနဲ႔ စားသံုးတာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါဝင္တဲ့ တျခား အစားအေသာက္ေတြ စားသံုးတာကလည္း တူညီတဲ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ အက်ိဳးအာနိသင္ေတြကေတာ့ ရွင္းလင္းခိုင္မာလြန္းတဲ့ ေတြ႕ရွိခ်က္ေတြလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္"ဟု ေထာက္ခံ ေျပာဆိုခဲ့သည္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ခြက္မွ် ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဖူလံုေသာ Lycopene ပမာဏကို ရရွိေစမည္ ျဖစ္သည္။ ယင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးသည့္ ဟိုမုန္းဖြဲ႕စည္းမႈတြင္ အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည့္ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။

Lycopeneသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေလ့ရွိသည္။ ယခင္သုေတသန ရလဒ္မ်ားက ယင္းဓာတ္ပစၥည္းသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားတြင္ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ မျဖစ္ႏုိင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္းလည္း ညႊန္ျပေနခဲ့သည္။ နယူးဂ်ာစီရွိ ရတ္ဂ်ာစ္ တကၠသိုလ္မွ ပညာရွင္မ်ားက အမ်ိဳးသမီးႀကီး (၇၀)တို႔၏ ဟိုမုန္းမ်ားကို တိုင္းတာခဲ့သည္။ စမ္းသပ္မႈတြင္ ပါဝင္သူ အားလံုးသည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ လြန္ကဲသူမ်ား၊ သို႔မဟုတ္ ရင္သားကင္ဆာ ေဝဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ ေဆြမ်ိဳးေတာ္စပ္သူမ်ားျဖစ္ၾကသည္။ ယင္းအေျခအေနမ်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစသည္။

Lycopene ၾကြယ္ဝေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးသည့္အခါ Adiponectin ေဟာ္မုန္း ပိုမိုဖြံ႕ၿဖိဳးလာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ယင္းေဟာ္မုန္းသည္ ပိန္သြယ္ေသာ အမ်ိုးသမီးမ်ားတြင္ ပိုမိုမ်ားျပားၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ဟန္႔တားႏုိင္သည့္ သဘာဝရွိသည္။ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္သည့္အခါ (၁၀)ပတ္အၾကာတြင္ စမ္းသပ္မႈ၌ ပါဝင္သူ အားလံုး၏ Lycopene ပမာဏသည္ ယခင္ထက္ ပ်မ္းမွ်(၉)ရာခုိင္ႏႈန္းဝန္းက်င္ တိုးပြားလာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ သုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ အဒါနာလာေနာ့စ္က "ဒီေတြ႕ရွိခ်က္ဟာ အဝလြန္မႈနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္မႈေတြမွာ အေရးႀကီးတဲ့ အေျဖတစ္ခု ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ အေနနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ဆက္ႏြယ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားေပးတဲ့အခါ က်န္းမာေရးအတြက္ ေလ်ာ္ကန္သင့္တင့္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ိဳးထိန္းညွိထားႏုိင္သလိုရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့
ေကာင္းက်ိဳးမ်ိဳး ရရွိပါလိမ့္မယ္"ဟု ရွင္းလင္းေျပာဆုိသြားသည္။
By Planet


https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.351047714993066.76926.3510

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...