စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







အဝလြန္ျခင္းအတြက္ ကုထံုးမ်ား

ဒီpostေလးကေတာ.အ၀လြန္ေနတဲ.သူေတြတြက္ေပါ.ေနာ္
ေဒါက္တာဦးကိုကိုနဲ.ေမးထားတာေလးေတြ.လို.“ရွယ္”ေပးလိုက္တာပါ

လူတစ္ေယာက္က အဝလြန္ေနၿပီ ဆိုတာကို သူ႔ကိုယ္သူ ဘယ္လို သိႏိုင္ပါသလဲ ဆရာ။

BMI အတိုင္းအတာကို သိေအာင္ အရပ္ကိုတိုင္းရမယ္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို တိုင္းရမယ္။ ၿပီးရင္ BMI တြက္နည္းအတိုင္း တြက္ခ်က္ၾကည့္ရမယ္။ WHO (ကမ႓ာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕) ရဲ႕ အဆိုအရ BMI က ၁၈ ဒသမ ၅ ေအာက္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ နည္းတယ္၊ ၁၈ ဒသမ ၅ နဲ႔ ၂၄ ဒသမ ၉ ၾကားဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က ပံုမွန္ပဲ။ ၂၅ နဲ႔ ၂၉ ဒသမ ၉ ၾကားဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေနၿပီ (Overweight)၊ ၃၀ နဲ႔ ၃၄ ဒသမ ၉ ၾကားဆိုရင္ အဝလြန္ေနၿပီ (Obese)၊ ၃၅ နဲ႔ ၃၉ ဒသမ ၉ ၾကားဆိုရင္ အလြန္ အဝလြန္ေနၿပီ (Very High Obesity)၊ ၄၀ အထက္ဆိုရင္ အလြန္႔အလြန္ ဝေနၿပီ (Extremely Obesity) လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အာရွမွာေတာ့ ၁၈ ဒသမ ၅ နဲ႔ ၂၃ ၾကားဆိုရင္ ပံုမွန္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ရွိတယ္လို႔ သတ္မွတ္တယ္။ ၂၃ နဲ႔ ၂၉ ဒသမ ၉ ၾကားဆိုရင္ ပံုမွန္ထက္ မ်ားေနၿပီ (Overweight) လို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ က်န္တဲ့ ရလဒ္ေတြကေတာ့ WHO မွာနဲ႔ အတူတူပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ဒီ BMI ရလဒ္အတိုင္း ဆံုးျဖတ္တာက ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း မမွန္ပါဘူး။ လူေတြမွာ ဝပံုဝနည္းက အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိေတာ့ ဘယ္လို ဝသလဲဆိုတဲ့ အခ်က္ကို ထည့္ၿပီး စဥ္းစားရတယ္။ ဝတာက တစ္ကိုယ္လံုး ဝတာလား၊ Central Obesity လို႔ေခၚတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ အလယ္ပိုင္းက ဗိုက္နဲ႔ ခါးေတြမွာ ဝေနတာလား၊ Peripheral လို႔ေခၚတဲ့ ေဘးဘက္ေတြမွာ ဝေနတာလားဆိုတဲ့ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီေတြက ဘယ္ေနရာမွာ စုေနတာလဲဆိုတဲ့ Fat Distribution ကို ၾကည့္ဖို႔လိုတယ္။ အဆီေတြက အလယ္မွာစုၿပီး ဗိုက္ပူခါးတုတ္ ေနတယ္ဆိုရင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာ၊ အဆီမ်ားတာနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ တကယ္လို႔မ်ား အဆီေတြက ေဘးဘက္မွာ စုေနတယ္၊ (ဥပမာ- အမ်ဳိးသမီးဆိုရင္ ရင္ဘတ္၊ တင္ပါးေတြမွာ အဆီေတြက စုေနတယ္) ခါးေတာ့ မတုတ္ဘူး။ ခါးကသိမ္ေနတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ ဝေတာ့ဝေပမယ့္ က်န္းမာေရးေတာ့ မထိခိုက္ေစပါဘူး။

အဝလြန္တာကို ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ အစာေလွ်ာ့စားတာ၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာေတြ မလုပ္ႏိုင္လို႔ ပိန္ေဆးေသာက္ရင္ ရမလားဆရာ။

ပိန္ေဆးထဲမွာ အရင္တုန္းက ေဆးေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ အခုေတာ့တစ္မ်ဳိးပဲ WHO က အသိအမွတ္ ျပဳထားပါတယ္။ Orlistat လို႔ ေခၚပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ေသာက္ရင္ Orlistat ၁၂၀ မီလီဂရမ္ကို တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေဆးရဲ႕ အာနိသင္က စားလိုက္တဲ့ အစာထဲမွာပါတဲ့ အဆီေတြကို ခႏၶာကိုယ္ထဲ မေရာက္ေအာင္ တားဆီးေပးတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီေတြက စအိုဝကေန ထြက္သြားပါတယ္။ ေလလည္ရင္ အဆီေတြ ထြက္သြားတယ္၊ ဝမ္းသြားရင္လည္း အဆီေတြ ပါသြားပါတယ္။ ဒါက စတင္ေသာက္ခါစမွာ ျဖစ္တတ္တာပါ။ ေနာက္ပိုင္းက်ရင္ေတာ့ မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ေဆးကို ေျခာက္လေလာက္ ေသာက္လို႔ ရပါတယ္။ ဒီေျခာက္လကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ကာလ (Weight Reducing Phase) လို႔ ေခၚပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းကာလကို Weight Maintainance Phase လို႔ ေခၚပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ေနထိုင္စားေသာက္မႈ ပံုစံနဲ႔ပဲ ထိန္းရပါတယ္။

ဒါဆို ဒီေဆးက ေျခာက္လထက္ ပိုမေသာက္သင့္ဘူးလား ဆရာ။

အဓိကကေတာ့ အဝလြန္တာကို ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ ဒီေဆးကို ေျခာက္လေလာက္ပဲ တိုက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေျခာက္လေလာက္မွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က အေတာ္အသင့္ က်သြားပါၿပီ။ ေနာက္ပိုင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေရရွည္ ထိန္းသိမ္းဖို႔ကိုေတာ့ Lifestyle နဲ႔ပဲ ထိန္းပါတယ္။ ပိန္ေဆးနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ Orlistat တစ္ခုပဲ အႏၲရာယ္ကင္းၿပီး ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္လို႔ တစ္ကမ႓ာလံုးက သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

ဘယ္လို လူမ်ဳိးေတြက ဒီေဆးကို ေသာက္သင့္ပါသလဲ ဆရာ။

BMI က ၃၀ ေက်ာ္ေနၿပီဆိုရင္ ဒီေဆးကို တိုက္ပါတယ္။ BMI က ၂၇ ေအာက္ရွိေပမယ့္ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ စတဲ့ အႏၲရာယ္ တစ္ခုခုရွိေနရင္ ဒါမွမဟုတ္ ခါးအတိုင္းအတာက အမ်ဳိးသားဆိုရင္ ၃၆ လက္မ ေက်ာ္ေနရင္၊ အမ်ဳိးသမီးဆိုရင္ ၃၁ လက္မ ေက်ာ္ေနရင္ ေဆးတိုက္ပါတယ္။

ခြဲစိတ္ကုသနည္းနဲ႔ေကာ အဝလြန္တာကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါသလား ဆရာ။

အဝလြန္တာကို ခြဲစိတ္ကုသနည္းသံုးၿပီး ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္လို လူမ်ဳိးေတြမွာ ခြဲစိတ္ကုသနည္း သံုးေလ့ရွိသလဲဆိုရင္ BMI က ၄၀ ေက်ာ္ေနရင္ ခြဲစိတ္ကုသ ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခ်က္က BMI က ၃၅ နဲ႔ ၄၀ အတြင္းမွာပဲ ရွိေနေပမယ့္ က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္ တစ္ခုခုရွိေနရင္ ခြဲစိတ္ကုသမႈ ခံယူႏိုင္ပါတယ္။ ခြဲစိတ္ကုသတဲ့ နည္းကို Bariatric Surgery လို႔ေခၚပါတယ္။ အစာအိမ္ကို သံုးပံုႏွစ္ပံု ျဖတ္ထုတ္လိုက္ပါတယ္။

ဝတဲ့သူကို Bariatric Surgery နည္းနဲ႔ ခြဲစိတ္ကုသ လိုက္တဲ့အခါ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း အစရွိတဲ့ ေရာဂါေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခေတြေကာ ေလ်ာ့က်ႏိုင္ပါသလား ဆရာ။

ေလ်ာ့က်ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီခြဲစိတ္ ကုသမႈေၾကာင့္ ဝတာကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါေတြကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အခုေခတ္စားေနတဲ့ အဆီစုပ္ထုတ္တဲ့ နည္းအေၾကာင္းကိုလည္း သိပါရေစဆရာ။

အဆီစုပ္ထုတ္တဲ့ နည္းကိုေတာ့ ဆရာတို႔က အားမေပးပါဘူး။ ဒါက ေရရွည္မရလို႔ပါ။ စုပ္ထုတ္လိုက္တဲ့ ခဏပါပဲ။ ေနာက္ပိုင္း ဘဝေနထုိင္ စားေသာက္မႈပံုစံ (Lifestyle) ကို မထိန္းဘူးဆိုရင္ အဆီေတြ ျပန္တက္လာႏိုင္ပါတယ္။

အခုေနာက္ပိုင္း ေခတ္စားေနတဲ့ Diet ေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သိပါရေစ ဆရာ။

အခုေနာက္ပိုင္းမွာ Popular Diet ေတြ ေပၚလာပါတယ္။ Chrom diet လို႔လည္း ေခၚပါတယ္။ ခ႐ိုမီယမ္၊ ခိုက္တိုစန္ စတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ပိန္ေဆးအစစ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ (Fiber) ပါလို႔ ထမင္းမစားခင္ ႀကိဳစားထားရင္ အဆာခံပါတယ္။

မဝေသးတဲ့ သူေတြ အေနနဲ႔ေကာ ဝမလာေအာင္ ဘယ္လို သတိထားသင့္ပါသလဲ ဆရာ။

မဝေသးတဲ့ သူေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္နဲ႔ ကိုယ့္ခါးကို အျမဲတိုင္းေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က မတက္ေအာင္ ထိန္းရတာက ပိုလြယ္ပါတယ္။ ဝၿပီးမွ ျပန္ေလွ်ာ့ရတာ ခက္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကေလးေတြမွာ အဆင္သင့္အစာ (Junk Food) ေတြစားတာမ်ားလို႔ ကေလးေတြက ငယ္ငယ္ရြယ္ရြယ္နဲ႔ အဝလြန္တဲ့ ကေလးေတြ ျဖစ္လာေနပါတယ္။ ဒါကို ဂ႐ုစိုက္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဝတာကို ပိန္ေအာင္ ေလွ်ာ့တာက လွခ်င္လို႔ မဟုတ္ပါဘူး။ က်န္းမာေအာင္ ေလွ်ာ့တာ၊ ေရာဂါေတြ အႏၲရာယ္ကေန ကင္းေဝးခ်င္လို႔ ေလွ်ာ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝပင္ဝေသာ္ျငား Metabolically Healthy ျဖစ္ေအာင္ ေနရပါမယ္။ ဆိုလိုတာက ဝေနရင္ေတာင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထပ္တက္မလာေအာင္ ထိန္းရမယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အဆီပိုေတြ တက္မလာေအာင္ ထိန္းရမယ္။ ခါးအတိုင္းအတာက မ်ားေနရင္ ေလွ်ာ့ရမယ္။ ဒါဆိုရင္ ဝရင္ေတာင္မွ အသက္အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ထားႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေဒါက္တာ ဦးကိုကို
By Good Health

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...