လူသိမ်ားတဲ့ စီခၽြမ္င႐ုတ္သီး ( szechuan pepper )ကို စားသံုးေပးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ ပူစပ္စပ္၊ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းခံစားမႈဟာ နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို သက္သာေစတယ္လို႔ သုေတသနတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါဟာ အရသာခံစားမႈနဲ႔ ထိိေတြ႕မႈၾကားထဲက ႐ႈပ္ေထြးတဲ့ ဆက္စပ္မႈတစ္ရပ္ကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ တာျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို University College London မွ သုေတသီ Dr. Nobuhiro Hagura က ဦးေဆာင္ခဲ့ၿပီး အာရွတိုက္ရဲ႕ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္မႈေတြမွာ က်ယ္ျပန္႔စြာ သံုးေနတဲ့ စီခၽြမ္င႐ုတ္သီးကို သုေတသနျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒီင႐ုတ္သီးဟာ ဦး ေႏွာက္က ထိေတြ႕မႈအာ႐ံုခံစားမႈကို တုပႏိုင္ၿပီး ႏႈတ္ခမ္းမွာရွိတဲ့ ထိသိ အာ႐ံုေၾကာေတြကေနတစ္ဆင့္ ဦး ေႏွာက္ကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေတြ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ဒီသုေတသနမွာ
စီခၽြမ္င႐ုတ္သီး မစားမီနဲ႔ စား သံုးအၿပီးမွာနာက်င္မႈေ၀ဒနာ အတိမ္ အနက္ကို
တိုင္းတာတဲ့ ကိရိယာနဲ႔ စစ္ေဆးခဲ့ရာမွာ င႐ုတ္သီးစားသံုးၿပီး သူေတြမွာ
နာက်င္မႈသိသိသာသာ ေလ်ာ့ပါးၿပီး ခံစားရတယ္လို႔ ေဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါဟာ
စီခၽြမ္ င႐ုတ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ sanshool ဆိုတဲ့ပါ၀င္ပစၥည္းေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္တယ္ လို႔ Dr. Nobuhiro Hagura က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Proceedings of Royal Society B မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သန္႔စင္
ref: ANI
Health Updates Journal
http:// myawadynews.blogspot.com/ 2013/10/blog-post_8115.html
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Proceedings of Royal Society B မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သန္႔စင္
ref: ANI
Health Updates Journal
http://
No comments:
Post a Comment