စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဗီယက္နမ္ စတုိင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္


ဝင္းႏိုင္သိန္း


၀ါလကင္းလြတ္ သီတင္းကၽြတ္ ကာလလည္း ေက်ာ္လြန္လာၿပီမို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတ၀န္း ေဆာင္းရနံ႔ ေလကို ထိေတြ႕ ခံစားေနရပါၿပီ။ ဒီလို ေဆာင္းဦးအႀကိဳကာလမွာ မိတ္ေဆြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြကို မိတ္ဆက္ ေပးလိုတာက ကမၻာေက်ာ္ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ။ ဗီယက္နမ္လို Pho လို႔ အဓိပၸာယ္ရၿပီး ဗီယက္နမ္ေရာက္ ကမၻာ့ခရီးသြားမ်ားရဲ႕ အသိအမွတ္ျပဳျခင္းကို ခံယူထားတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ တမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္ …။

ကမၻာအရပ္ရပ္မွာ ေခါက္ဆြဲကိုပုံစံမ်ိဳးစုံနဲ႔ စားသုံးတည္ခင္းၾကသလို ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ ဘာေၾကာင့္ ကမၻာေက်ာ္ရသလဲ ဆိုတာ ေလ့လာၾကည့္ၾကပါဦး။ ဗီယက္နမ္လူမ်ိဳးေတြ ခ်က္ျပဳတ္နည္း အတိုင္း အမဲသားနွင့္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ေပမယ့္ တျခား မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ႔လည္း အစားထိုး အသုံးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္ေခါက္ဆြဲအလတ္ – ၁ ကီလို (ညႇပ္ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ၊ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲမ်ိဳး မပာုတ္ဘဲ ထိုင္းက ေကြ႕သယိုလို
ေခါက္ဆြဲဖတ္ အလတ္စား)
ငါးဖယ္ – ၁ ကီလို
ၾကက္သြန္နီ – ၅၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္း – ၂၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္ေျခာက္ – အနည္းငယ္
စိမ္းစားငပိ – အနည္းငယ္
ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုး – ၀.၅ ကီလို
ပဲပင္ေပါက္ – ႏွစ္သက္သလို
တြဲဖက္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ – ပါးပါးလွီး (ေရေဆးၿပီးစစ္ထားရန္)
ခ်င္း (ဂ်င္း) – မွ်င္မွ်င္ လွီးထားရန္
ရွမ္းနံနံ – ပါးပါးလွီး
နံနံပင္ – ပါးပါးလွီး

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အစိမ္းေရာင္အပိုင္းကို ပါးပါးလွီး၊ အျဖဴေရာင္အပိုင္းကို အမွ်င္ပုံစံလွီး
ထိုင္းပင္စိမ္း (ဟိုလက္ဖာ) – အနည္းငယ္ (ျမန္မာအမ်ားစုက ဒီအနံ႔ကို မႀကိဳက္တတ္ေသာေၾကာင့္ စားပြဲတြင္ သီးသန္႔ထားရန္)

ၾကက္သြန္ျဖဴ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
ငရုတ္သီးစိမ္းနီ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
သံပုရာသီး – လိုအပ္သလိုစိပ္

ပထမဆုံး ၾကက္သြန္ သုံးပုံႏွစ္ပုံနဲ ဂ်င္းတ၀က္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဓားျပားရိုက္ၿပီး ဆီပူပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီး စစ္ေပးထားပါ။

ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုးႏွင့္အတူ အိုးႀကီးႀကီး တလုံးမွာ ျပဳတ္ၿပီးထြက္လာတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို
ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထုတ္ပါ (ပာင္းရည္ၾကည္ရန္အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္)။
ျပဳတ္ရည္ ဆူပြက္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငပိတို႔ကို ထည့္ေပးရပါမယ္။ ငံျပာရည္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ အရသာ ျဖည့္စြက္ၿပီး အနည္းဆုံး ၁ နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားေပးရပါမယ္။

၁ နာရီေလာက္ ၾကာလို႔ ပာင္းရည္က်လာၿပီး အသားႏူးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အသားကို သီးသန္႔ စစ္ထုတ္ထားၿပီး ဟင္းရည္ကိုလည္း ဆန္ခါ ႀကီးႀကီးတခုနဲ႔ အားလုံးကို စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။
စစ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ၾကည္ကို ဆူတဲ့အထိ အပူျပန္ေပးၿပီးရင္ အရန္သင့္ ျဖစ္ပါၿပီ …။
ဆူပြက္ေနတဲ့ ေရအိုးမွာ ပဲပင္ေပါက္နဲ႔ ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ဆန္ခါနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီး ပန္းကန္လုံး တလံုးမွာ ထည့္ပါ။ စစ္ထားတဲ့ အသားကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၅ ဖတ္လာက္ထည့္ပါ။ တြဲဖက္ ပစၥည္းေတြ ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ဆူေနတဲ့ ပာင္းရည္ ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။

တစ္ေယာက္ခ်င္းစာစီကို သီးသန္႔ျပင္ေပးရပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ စားပြဲေပၚမွာရိွတဲ့ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံပုရာသီး ထည့္၊ မိမိႏွစ္သက္သလို မြမ္းမံၿပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါၿပီ …။
ၾကက္သြန္နီီေၾကာ္၊ ဂ်င္းေၾကာ္ရနံ႔ ပူပူေမႊးေမႊးနဲ႔ အရသာရိွလွတဲ့ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ …။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...