မင္းကြတ္သီးသည္ အပူပိုင္း ေဒသထြက္ သီးႏွံတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ပူအိုက္ စြတ္စိုေသာ ရာသီဥတုရွိသည့္ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ စင္ကာပူ၊ ဗီယက္နမ္၊ အင္ဒိုနီးရွားႏွင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံတို႔တြင္ မင္းကြတ္ပင္မ်ား ရွင္သန္ ေပါက္ေရာက္ သည္။
ေရွးပေဝသဏီ ကတည္းကပင္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ မင္းကြတ္သီး အခြံကို ေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကေပသည္။ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ အတြက္ မင္းကြတ္သီး အခြံကို ေရတြင္ တစ္ညစိမ္၍ ယင္းစိမ္ရည္အား ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းသည္ဟု ယံုၾကည္စြာ သံုးစြဲၾကသည္။ တစ္ဖန္ မင္းကြတ္သီး အခြံအား ခပ္ပါးပါးလွီး၍ ေနလွန္း အေျခာက္ခံကာ လက္ဖက္ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ေရေႏြးတြင္ခပ္၍ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီးေရာဂါႏွင့္ ဂႏိုက်သည့္ ေရာဂါမ်ားအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသည္ဟု လက္ခံကာ သံုးစြဲတတ္ၾကသည္။
အျခားေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္လည္း မင္းကြက္သီး အခြံကို ေဆးဝါးအျဖစ္ အသံုးျပဳရာတြင္ အေရျပားႏွင့္ ဆိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ၾကသည့္ မွက္ခ႐ု၊ ႏွင္းခူစသည့္ အနာမ်ား၊ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားေပၚတြင္ အနီ အစက္အေျပာက္ ကေလးမ်ား ေပၚလာတတ္သည့္ မိတ္ထြက္ျခင္းႏွင့္ အင္ျပင္ေရာဂါတို႔ အတြက္လည္း လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳ တတ္ၾကေပသည္။
ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိခ်က္ အရ မင္းကြတ္သီး အခြံတြင္ ဇန္သုန္း (Xanthones) ေခၚ ဓာတျုဒပ္ေပါငး္ တစ္မ်ိဳး ပါရွိေၾကာင္း သိရွိရသည။္ ယငး္ ဓာတျုဒပ္ေပါင္းသည္ အဏုဇီဝ ပိုးမ်ားႏွင့္ မႈိေရာဂါပိုး မ်ားကို ေသေစႏိုင္စြမ္း သတၱိရွိၿပီး အနာမရင္း ေစရန္ ပိုးသတ္ေဆး ကဲ့သို႔လည္း အသံုးဝင္ေၾကာင္း သိရွိရေပသည္။ ၎အျပင္ ယင္းဓာတုျဒပ္ေပါင္းသည္ သဘာဝ အေလ်ာက္ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈ အားလည္း ဟန္႔တားႏိုင္စြမ္း ရွိၿပီး အသက္ႀကီးသူ မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာ ႐ိုးဆက္ယိုယြင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း ေရာဂါအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္ ဆို၏။
ယခုအခါ ႏိုင္ငံ တခ်ဳိ႕တြင္ မင္းကြတ္သီးအား ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ျပဳလုပ္ၿပီး (Xango Juice) ဟူ၍ အမည္တပ္ကာ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိသည္။ လူအမ်ား ကလည္း ယင္းအား က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ဝယ္ယူ ေသာက္သံုး တတ္ၾကေပသည္။
မင္းကြတ္သီး အခြံတြင္ တန္နင္း (Tannins) ေခၚ ဓာတျုဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးလည္း ပါရွိသျဖင့့္္ ယင္းဓာတုျဒပ္ေပါင္းသည္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါအား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္ မွန္ေသာ္လည္း အျခားေသာ ေရာဂါမ်ား အနက္ တစ္စံု တစ္ရာေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းကိုမူ သိပၸံနည္းက် သုေတသန ျပဳလုပ္၍ ေလ့လာ ထားရွိျခင္းမ်ဳိးကား ယေန႔အခ်ိန္ထိ မရွိေသးေခ်။ သို႔ေသာ္ ေရွးအစဥ္အလာ အရ သံုးစြဲ လာခဲ့ၾကသည့္ အတြက္ လူအမ်ားက မင္းကြတ္သီးကို ေဆးဖက္ဝင္ သီးႏွံတစ္မ်ဳိး အျဖစ္ လက္ခံ ယံုၾကည္ကာ သံုးစြဲလ်က္ ရွိၾကေပသည္။ ။
ျမဝတီ
No comments:
Post a Comment