အ႐ိုးပါးေရာဂါအတြက္ ေဆာင္ရန္အစားအစာေလးမ်ား
အကယ္၍ သင့္မိခင္(သို႔)မိသားစုဝင္မ်ားထဲမွာ အ ႐ိုးပြေရာဂါေၾကာင့္ ကြယ္လြန္သြားၾကေသာရာဇဝင္ရွိပါက
သင္သည္ အသက္ ၃ဝ မျပည့္ခင္ကတည္းမွ စ၍ အ႐ိုးအား ေကာင္းေစတဲ့အစားအစာမ်ားကို
မွီဝဲစားသံုးဖို႔အထူးလုိ အပ္ေနပါၿပီ။ အ႐ိုးအတြက္ေကာင္းက်ဳိးျပဳေသာ ေအာက္ ပါအစားအစာမ်ားကို မၾကာခဏစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုး ပြေရာဂါမွ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာေရာက္ပါတယ္။
(၁) အသက္ ၁ဝႏွစ္မွ ၁၂အရြယ္ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ အမ်ဳိးသမီးငယ္မ်ား အ႐ိုးအားေကာင္းေစရန္အတြက္ ကယ္လ္ စီယမ္ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ဒိန္ခ်ဥ္စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း၊ အ႐ိုးႀကီးထြားမႈလ်င္ျမန္ၿပီး၊ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ အားေကာင္း ကာ သန္မာေစေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲတြင္ lactoferrin ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါမွကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ သက္ႀကီးပိုင္း အ႐ိုးပြေရာဂါမျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ အားကစား သမားမ်ားႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ဳိးသမီးမ်ား
ၾကြက္တက္ ျခင္းမွသက္သာေစေၾကာင္း စင္ကာပူႏိုင္ငံ၊ ဂ်န္ဂီအေထြ
ေထြေရာဂါကုေဆး႐ံုႀကီးမွ အာဟာရေဗဒ ပညာရွင္အႀကီး အကဲ Mrs Magdalin Cheong က
အႀကံျပဳထားပါတယ္။
(အကယ္၍ ႏြားႏို႔ႏွင့္ဓာတ္မတည့္သူမ်ားမွာ ပဲပင္ေပါက္ ႏွင့္ ပဲပုပ္ပဲ (သို႔) ပဲႏို႔ရည္တို႔ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္)။
(၂) ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား ႏို႔ခ်ဳိတိုက္ေကြၽးေပးျခင္းျဖင့္ မိခင္ေရာ ကေလးပါ အ႐ိုးပါး(အ႐ိုးပြ)ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ဂ်င္း(ခ်င္း)လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို ေန႔ တိုင္းစားေပးပါ။ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါေတြအျပင္ အဆစ္ တြင္းရွိ အ႐ိုးႏုမ်ားပ်က္စီးတဲ့ေရာဂါတို႔ကိုပါ ၇၅ရာခိုင္ႏႈန္း ေလာက္ သက္သာသြားေစႏိုင္ပါတယ္။
(၄) စပ်စ္သီးက အ႐ိုးနဲ႔ၾကြက္သားတစ္သွ်ဴးမ်ားသန္မာေစေၾကာင္း၊ စပ်စ္ သီးစားတဲ့အခါ အခြံႏွင့္အေစ့မ်ားကိုပါဝါးစားသင့္ေၾကာင္း
ကို ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ား သာမက အေမရိကန္ႏိုင္ငံအေျခ စိုက္ Women’s Health
ဂ်ာနယ္၊ Rochester တကၠ သိုလ္၊ Harvard ေဆးဝါးတကၠသိုလ္၊ ကယ္လီဖိုးနီးယားရွိ
ဂြၽန္ေဟာ့ကင္းတကၠသိုလ္နဲ႔ တူရကီႏိုင္ငံရွိ Erciyes တကၠ သိုလ္မ်ားက
အႀကံျပဳထားၾကပါတယ္။
(၅) သေဘၤာရြက္ကို ျပဳတ္၍ အတို႔အျမႇဳပ္လုပ္စားျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္(သို႔)သေဘၤာရြက္ကိုအေျခာက္ လွန္း၍ အမႈန္႔ျပဳေထာင္းထားၿပီး ေရေႏြးပူပူမွာ လက္ဖက္ ေျခာက္လို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ခတ္၍ေသာက္ေပးပါ။
(၆) ကမၻာ ေပၚတြင္ ေဆးဖက္ဝင္သစ္သီးမ်ားစြာရွိေသာ္လည္း phloridzin ဓာတ္သည္ ပန္းသီးတစ္မ်ဳိးတည္းတြင္သာ ပါရွိ ေနပါတယ္။ ထိုဓာတ္က အမ်ဳိးသမီးမ်ားေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ အ႐ိုးပြျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အ႐ိုးကိုသိပ္သည္းေစၿပီး က်န္းမာသန္ စြမ္းေစပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲမွာကယ္လ္စီယမ္
ႏွင့္ဗီတာမင္ေကဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈမ်ားျပား၍ အ႐ိုးကိုက်န္း မာခိုင္ခံ့ေစကာ
အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္သူေတြမွာ ျဖစ္ေလ့ ရွိတဲ့ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ဆတ္ေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၈) သခြားေမႊးထဲမွာ phytonutrients အစြမ္းသတၱိပါရွိ ျခင္းေၾကာင့္ မွန္မွန္စားေပးျခင္းအားျဖင့္ ေရာင္ရမ္းနာ မ်ား၊ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ကိုက္ခဲျခင္း၊ အ႐ိုးဆက္ႏွင့္ၾကြက္ သားမ်ားေရာင္ရမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၉) ကယ္လ္ စီယမ္အရင္းအျမစ္ရရွိႏိုင္ေသာ ပန္းေဂၚဖီအျဖဴကိုစားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္သန္မာေစပါတယ္။
(၁ဝ) ဟင္း သီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ေတြ႕ရခဲေသာ ဗီတာမင္ေကသည္ တ႐ုတ္နံနံပင္ထဲတြင္ အေျမာက္အျမားပါရွိေနပါတယ္။ ထို ဓာတ္က အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစကာ ေဟာ္ မုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ဆတ္ေရာဂါမ်ားကို မျဖစ္ေစပါဘူး။
(၁၁) လက္ေခ်ာင္းမ်ားအေကြးအဆန္႔ခက္ ခဲနာက်င္ျခင္းေဝဒနာမ်ားအတြက္
တ႐ုတ္နံနံပင္ကို ေရ ေႏြးပူပူထဲ ၁၅ မိနစ္ခန္႔စိမ္၍ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့ ျပင္ ဒူး၊ တံေတာင္ဆစ္၊ ခါးအ႐ိုးအဆစ္မ်ား အံဝင္ခြင္က် မျဖစ္ေတာ့ဘဲ
ေကာင္းစြာမေကြးဆန္႔မလႈပ္ရွားႏိုင္ပါက တ႐ုတ္နံနံပင္အျမစ္(သို႔)တ႐ုတ္နံနံပင္အေစ့တို႔ကိုျပဳတ္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာေစပါတယ္။
(၁၂) အမ်ဳိးသမီး တစ္ဦး၏ တစ္ေန႔တာဗီတာမင္ေကလိုအပ္ခ်က္မွာ မီလီ ဂရမ္၉ဝျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိးသားတစ္ဦး၏လိုအပ္ခ်က္မွာ မီလီ ဂရမ္၁၂ဝျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေပါၾ<ြကယ္ဝေသာ ေဂၚ ရခါးသီးကိုစားေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းမွကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။
(၁၃) အနက္ေရာင္ၾကက္၏အသား (ၾကက္နက္ သား)ကိုစားသံုးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးက်ဳိးျခင္းကို အျမန္ဆံုးျပန္ ဆက္ေစပါတယ္။
(၁၄) သခြားသီးထဲမွာ စီလီကာဗီတာမင္ ေကႏွင့္ကယ္လ္စီယမ္တို႔အလံုအေလာက္ပါရွိေသာေၾကာင့္၊ အ႐ိုးအဆစ္ၾ<ြကက္သားမ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ထို႔ျပင္ အ႐ိုးကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစကာ အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္ ရမ္းျခင္းႏွင့္ အ႐ိုးပြျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၁၅) လူတစ္ဦးတစ္ေယာက္အတြက္ တစ္ေန႔တာ ေကာ့ပါး ဓာတ္လိုအပ္မႈပမာဏမွာ
၉ဝဝမီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္အမ်ဳိးသမီးအတြက္ တစ္ေန႔တာ ေကာ့ပါးလိုအပ္
မႈပမာဏမွာ မီလီဂရမ္၁ဝဝဝျဖစ္ပါတယ္။ ေကာ့ပါးဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာမိခင္ေလာင္းေတြမွာ အခ်ိန္မတိုင္မီမီးဖြားေစ ၿပီး ေနာက္ဆက္တဲြျပႆနာမ်ားအေနျဖင့္ ေသြးျဖဴဥအား နည္းကာ အ႐ိုးက်ဳိးလြယ္ပါတယ္။ ထိုျပႆနာမ်ားအတြက္ ေကာ့ပါးဓာတ္ၾ<ြကယ္ဝေသာၾသဇာသီးကို အားျဖည့္အစာ အျဖစ္ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(၁၆) ဒန္႔သလြန္သီးထဲရွိ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ႏို႔ထဲတြင္ပါရွိေသာပမာဏထက္
ေလးဆမွ်ပိုေသာေၾကာင့္ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားကို ခိုင္မာသန္ စြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။
အ႐ိုးအားကိုတိုးပြားေစသည့္အတြက္ ႏို႔စို႔အရြယ္ကေလးငယ္မ်ားကိုလည္း ဒန္႔သလြန္သီးႏွင့္အ ရြက္ျပဳတ္ရည္တို႔ကို အဝတ္ပါးျဖင့္စစ္ကာ ႏို႔ခ်ဳိျဖင့္ေရာ ၍ တိုက္ေကြၽးသင့္ပါတယ္။
(၁၇) ဒူးရင္းသီးထဲတြင္ မဂၢနီ စီယမ္၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႔ၾ<ြကယ္ဝစြာပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ အ႐ိုးႏွင့္အ႐ိုးဆက္မ်ားက်န္းမာေရးကိုေကာင္း စြာပံ့ပိုးေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၈) ဗိုလ္စားပဲသီးစားသံုးျခင္း ျဖင့္ အ႐ိုးအားနည္းျခင္းမွႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာေရာက္ပါ တယ္။
(၁၉) ပိႏၷဲသီးထဲရွိ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈပမာဏဟာ ငွက္ေပ်ာသီးထဲမွာပါတဲ့
ပိုတက္စီယမ္ရဲ႕ ထက္ဝက္မွ်ပမာ ဏပါရွိေနတဲ့အျပင္ ¤င္းပိႏၷဲသီးထဲမွာ
မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ ေပါၾ<ြကယ္ဝတာေၾကာင့္ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူျခင္းကို အား
ေပးတဲ့အတြက္ အ႐ိုးမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီႏွင့္ေဟာ္မုန္းေျပာင္းလဲျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ သည့္ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ဆတ္ေရာဂါ၊ အ႐ိုးပါးေရာဂါႏွင့္အ႐ိုးအ လြယ္တကူက်ဳိးျခင္းတို႔မွကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကေလး ငယ္မ်ား အ႐ိုးသန္စြမ္းေစရန္အတြက္လည္း ပိႏၷဲသီးဟာ အေကာင္းဆံုးေဆးတစ္ခြက္ပါပဲ။
(၂ဝ) လိုက္ခ်ီးသီးထဲ တြင္ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စဖရက္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ စသည့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားပါရွိေသာေၾကာင့္ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ား ႀကီး ထြားမႈအတြက္အလြန္အေရးပါသျဖင့္ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးေန ဆဲ ကေလးငယ္မ်ားကိုလည္း လိုက္ခ်ီးသီးေကြၽးသင့္ပါတယ္။
(၂၁) ေျပာင္းဖူးက သက္ႀကီးပိုင္း အ႐ိုးက်ဳိးျခင္း၊ အက္ျခင္း မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂၂) မင္းကြတ္သီးက အ႐ိုးႏု မ်ားကိုုေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ၿပီး အ႐ိုးပြေရာဂါႏွင့္ အ႐ိုးပါးျခင္း တို႔ကိုလည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂၃) မဲဇလီဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သတၱဳဓာတ္ေပါင္းစုမ်ား က
သူငယ္နာအ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးမ်ားတြင္
ပိုလီယိုေရာဂါမျဖစ္ေစ ရန္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္သည့္အေနျဖင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္
မ်ား မဲဇလီဖူးကို မျဖစ္မေနစားသံုးသင့္ပါတယ္။
(၂၄) ပူစီ နံရြက္ထဲတြင္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္မဂၢနီစီယမ္တို႔အလံုအေလာက္ပါရွိသျဖင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျမင့္မား ေစကာ အ႐ိုးကိုသန္စြမ္းေစပါတယ္။
(၂၅) မႈိထဲတြင္ ကယ္လ္ စီယမ္ ၾ<ြကယ္ဝစြာပါရွိေသာေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္းမာေရးအ တြက္ အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂၆) သီဟိုဠ္ေစ့က အ႐ိုးသန္မာေစပါတယ္။
(၂၇) သေဘၤာသီးတြင္ ကယ္လ္ စီယမ္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးကို က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေစပါတယ္။
(၂၈) ဆီး(ဇီး)သီးဟာ အ႐ိုးမ်ားကိုသိပ္ သည္းေစၿပီး ေသြးဆံုးၿပီးအမ်ဳိးသမီးႀကီးမ်ားကို
အ႐ိုးၾ<ြကပ္ ဆတ္၊ အ႐ိုးပြျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း Florida State
University မွ ေဆးသုေတသီမ်ားက အတည္ျပဳထား ၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္
အဆစ္ေရာင္ေရာဂါမ်ားကုိလည္းမျဖစ္ ေစႏိုင္ပါဘူး။
(၂၉) ကြၽဲေကာသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ ပိုတက္ စီယမ္က အ႐ိုးပြျခင္းကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး
အ႐ိုးကို ခိုင္ မာေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၾ<ြကက္သားမ်ား က်ံဳ႕ျခင္းဆန္႔ျခင္း
ကိုအားေပးသျဖင့္ ေျခသလံုးၾ<ြကက္သားမ်ားကို ၾ<ြကက္မ တက္ေစႏိုင္ေပ။
(၃ဝ) The American Journal of Clinical Nutrition တြင္ေဖာ္ျပထားတာ ကေတာ့
အသက္ ၄၅ႏွစ္မွ ၉၂ႏွစ္အရြယ္အမ်ဳိးသားႀကီး ၄ဝဝကို သုေတသန ျပဳဆန္းစစ္ခ်က္အရ
ဇင့္ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ဦးေခါင္းခြံ မွ ၿမီးေညႇာင့္႐ိုးအထိ
ေက်ာ႐ိုးတစ္ေလွ်ာက္ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ ဆတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။
ဇင့္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါရွိတဲ့ ေရႊဖ႐ုံေစ့ကိုစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ဆတ္ ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
(၃၁) ခ်ဥ္ ေပါင္ရြက္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ အေျမာက္အျမားပါရွိ သျဖင့္ အ႐ိုးကိုသန္မာေစပါတယ္။
(၃၂) ပင္စိမ္းထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအ၊ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ေကတို႔ ပါရွိမႈ ေၾကာင့္ သြားႏွင့္အ႐ိုးမ်ားကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစပါတယ္။
ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ခါး႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္၊ ေလငန္းေရာဂါမ်ား အတြက္
ပင္စိမ္းရြက္ေထာင္းကာ အံုေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါတယ္။
(၃၃)
အ႐ိုးသန္မာအားေကာင္းၿပီး သက္ရွည္ က်န္းမာေစရန္အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္၊
ေဖာစဖရက္စ္ႏွင့္ သံဓာတ္တို႔က မရွိမျဖစ္လိုအပ္လ်က္ရွိရာ သစ္ၾကားသီး ထဲမွာ
ထိုဓာတ္သံုးမ်ဳိးစလံုး ၾ<ြကယ္ဝ စြာပါရွိေနၾကပါတယ္။
(၃၄) ဟင္း ႏုနယ္တြင္ ဗီတာမင္ေကဓာတ္ ၾ<ြကယ္ဝစြာပါရွိေသာေၾကာင့္ အ ႐ိုးပြျခင္းမွ အထူးကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
(၃၅) စေတာ္ဘယ္ရီအ သီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗီတာ မင္ေကႏွင့္မဂၢနီစီယမ္တို႔ပါရွိျခင္း
ေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစ ႏိုင္ေၾကာင္း၊
အ႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္ ေရာဂါမ်ားကိုပါ ေပ်ာက္ကင္းသက္ သာေစႏိုင္ေၾကာင္း
အိႏိၵယႏိုင္ငံ ၏ေဆးမွတ္တမ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ ျပထားပါတယ္။
(၃၆) ပိန္းဥက အ ႐ိုးမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
(၃၇) တိုဟူးက ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ အ႐ိုး မ်ားယိုယြင္းလာမႈတို႔ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ တိုဟူးထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ေပါၾ<ြကယ္ဝသျဖင့္ အထူးသျဖင့္ ေက်ာ႐ိုးကိုခိုင္မာေစျခင္း၊ အ႐ိုးပြေရာဂါ၊ ဒူလာေရာဂါ၊ အဆစ္အမ်က္နာက်င္ကိုက္ ခဲေရာင္ရမ္းျခင္း စသည့္အ႐ိုးေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ကို ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၃၈) အနီေရာင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ တြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္ေအသည္
အစိမ္းေရာင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထက္ ေလးဆမွ်ပိုမိုပါရွိလို႔ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားကို
ခိုင္မာေစ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗီတာမင္ေကဓာတ္ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးတစ္သွ်ဴးထဲရွိ ကယ္လ္စီယမ္ေမာ္လီက်ဴး တို႔ကိုအားျဖစ္ေစၿပီး အ႐ိုးကိုက်န္းမာႀကံ့ခိုင္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲရွိ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္က မီးယပ္ေသြးဆံုး ၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ား
အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ဆတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၃၉) စားေတာ္ပဲျပဳတ္တစ္ခြက္ စာပမာဏထဲတြင္ ဗီတာမင္ေက၄၄ရာခိုင္ႏႈန္းပါရွိသည့္ အျပင္ ဗီတာမင္ဘီလည္းပါရွိသျဖင့္ အ႐ိုးကိုက်န္းမာသန္ စြမ္းေစကာ ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ အ႐ိုးၾ<ြကပ္ ဆတ္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကေလး မ်ား၊ လူႀကီးမ်ားသာမက ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေလာင္း မ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကိုစားေပးသင့္ပါတယ္။
(၄ဝ) ျမင္းခြာရြက္ကို မွန္မွန္စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္၍ အ ႐ိုးအဆစ္အမ်က္ပြကာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ကိုက္ခဲျခင္းကို
သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ ထိုေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးၿမီး တိုအျဖစ္
ျမင္းခြာရြက္သတၱဳရည္ႏွင့္ ေရနံဆီတုိ႔ကို ဆတူ ေရာကာ လိမ္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေျခ၊ လက္ အ႐ိုးက်ဳိးပါက ဆင္ေခ်းကိုမီးဖုတ္၍ ေဆးျမင္းခြာေရာႀကိတ္ကာ က်ပ္စည္း
ေပးျခင္းျဖင့္ ရက္သတၱတစ္ပတ္အတြင္း အ႐ိုးအေၾကာ ဆက္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
(၄၁) ဗိုလ္စားပဲသီးထဲမွာပါရွိ ေသာ ဗီတာမင္ဘီ ၆ႏွင့္ ေဖာလိပ္ဓာတ္မ်ားက အ႐ိုးဆဲလ္ မ်ားႏွင့္ အ႐ိုးေကာ္လာဂ်င္ဖိုင္ဘာမ်ားကို အားျဖည့္ေပး တာေၾကာင့္ အ႐ိုးခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။
(၄၂) ေဂၚဖီ ထုပ္ထဲမွာ အ႐ိုးခြန္အားျဖစ္ေစေသာ ဗီတာမင္ေက၊ ေဖာ လိပ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ဘီ ၆တို႔ အလံုအေလာက္ ပါရွိေနပါတယ္။
(၄၃) လက္ဖက္စိမ္းထဲမွာပါရွိတဲ့ သဘာဝဓာတ္ေပါင္းစု မ်ားဟာ အ႐ိုးတစ္သွ်ဴးကို အားျဖစ္ေစပါတယ္။
(၄၄) ေကြ ကာအုပ္ထဲမွာပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားက အ႐ိုးကိုေကာင္း က်ဳိးျပဳပါတယ္။
(၄၅) ဆလတ္ရြက္ထဲမွာပါရွိတဲ့ trifecta (ေခၚ)အာဟာရတစ္မ်ဳိးက အ႐ိုးကိုက်န္းမာေစဖို႔ ေကာင္း စြာ အေထာက္အကူျဖစ္ပါတယ္။
(၄၆) ဆိတ္႐ိုး(သို႔)အမဲ ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္ဟင္းခ်ဳိေသာက္ပါ။ ¤င္းဟင္းခ်ဳိခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အခါ ရွလကာရည္(ဗီနီဂါ) အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးခ်က္မွသာ ထိုအ႐ိုးမ်ားထဲက ကယ္လ္စီယမ္ထြက္လာႏိုင္မွာပါ။
#TheYangonTimes
https://www.facebook.com/yangonmediagroup/photos/a.335477406471186.83922.
No comments:
Post a Comment