စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြ မေသေတာ့ဘူး



 

New Disc တကၠသိုလ္ ထုိင္ဝမ္ မွ ေဒါက္တာ ထရန္ဟာ လတ္ဆတ္ သန္႕ရွင္းတဲ့ အသီးအႏွံေတြကို အဓိကထားျပီး စားသံုးဖို႔တုိက္တြန္းလုိက္ပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြအေနနဲ႔ ဗိုက္ထဲမွာ ဘာအစာမွ မရွိပဲ အသီးအႏွံေတြစားျခင္း အစားစားျပီး ေရေႏြးေသာက္ျခင္း စတဲ့အျပဳအမူေတြကို ျပဳလုပ္ေပးပါက ကင္ဆာေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့နဲသြားေစပါတယ္တဲ့။ 

  ေဒါက္တာ ထရန္ဟာ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သံုးျပီး ေဆးထိုးေဆးေသာက္လုပ္ေနတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြနဲ႔ သူအသစ္ေတြ႕ရွိလုိက္တဲ့ နည္းျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ထဲ အစာမရွိခင္ အသီးအႏွံေတြစားသံုးေပးျပီး အစာစားျပီးတဲ့အခါ ေရေႏြးေသာက္သံုးေပးတဲ့ ေရာဂါသည္ေတြဆိုျပီး အုပ္စု ႏွစ္စုခြဲေလ့လာလုိက္ပါတယ္။ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သံုးကုသတဲ့လူနာေတြဟာ ေဆးကုသမႈေအာင္ျမင္ျပီး အသက္ဆက္ရွင္ႏုိင္ရင္ေတာင္ အနည္းငယ္ေသာ လူနာမ်ားသာ ၅ ႏွစ္ႏွင့္အထက္ အသက္ရွင္ၾကျပီး မ်ားေသာအားျဖင့္ ၂ ႏွစ္မွ ၃ႏွစ္အတြင္းသာ အသက္ရွင္ခြင့္ရရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒုတိယအုပ္စုမွ ေရာဂါသည္ေတြကေတာ့ က်န္းက်န္းမာမာနဲ႔ အသက္ရွည္ရွည္ေနႏုိင္သြားၾကပါတယ္။

လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတဲ့ အသီးအႏွံမ်ားကို စားေပးပါ။
လတ္ဆတ္တဲ့အသီးအႏွံေတြကိုစားပါဆိုတာနဲ႔ အသီးအႏွံေတြကို ဒီအတုိင္းကိုက္စားရံုေလာက္ မရိုးရွင္းပါဘူး။ ထမင္းစားျပီး အခ်ိဳတည္းဖုိ႔အတြက္ အသီးေတြကိုစားၾကတာ မွန္ကန္တဲ့အေလ့အထမဟုတ္ပါဘူး။

ေပါင္မုန္႔ႏွစ္ခ်ပ္စားျပီးမွ အသီးစားၾကတယ္ဆိုပါစို႔။ အစာအိမ္ထဲမွာ ေပါင္မုန္႔ေရာက္ႏ်ွင့္ျပီးျဖစ္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္ဟာ အစာခ်က္ေနပါျပီ။ ဒီအခါမွာ အစာခ်က္တဲ့အတြက္ အစာေျခရည္ေတြနဲ႔အတူ အက္ဆစ္ဓာတ္အခ်ိဳ႔ပါ ထုတ္လႊတ္ျပီးေနပါျပီ။ အဲ့ဒီအခါမွာ ကိုယ္က အသီးစားလုိက္မယ္ဆို အသီးထဲမွာ ပါတဲ့အက်ိဳးရွိတဲ့ အဟာရေတြဟာ အစာအိမ္ကထုတ္လႊတ္လုိက္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေပါင္းစပ္သြားျပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ အဟာရဓာတ္ေတြပ်က္ျပယ္သြားႏုိင္ပါတယ္။

အစာမစားခင္ အသီးအႏွံစားျခင္း
အစာစားျပီးမွ အသီးအႏွံေတြစားတဲ့အခါ အစာေခ်ဖ်က္မႈႏႈန္း ေလ်ာ့က်သြားႏိုင္ျပီး အစာမေၾကျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ရင္ျပည့္ ရင္ကယ္ျဖစ္တတ္တဲ့ အသီးမ်ိဳးကို စားမိသြားရင္ေတာ့ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း ေနထုိင္မေကာင္းျဖစ္ျခင္းတုိ႔ပါျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။

အစာအိမ္ထဲမွာ ဘာအစာမွမရွိပဲ အသီးအႏွံေတြစားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အသီးအႏွံမွရတဲ့ သက္ေစာင့္ အဟာရဓာတ္ေတြကို အစာအိမ္မွ အျပည့္အဝစုပ္ယူႏိုင္တဲ့အျပင္ အစာလည္းခံတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းဖုိ႔လည္း အေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ေတြက အသီးစားရမွာထက္ အသီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ရတာပိုၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို မေသာက္သံုးေပးသင့္ပါဘူး။ သစ္သီးကို ေဖ်ာ္စက္ထဲထည့္ေမႊလုိက္တာနဲ႔ အသီးထဲမွာပါဝင္တဲ့အာဟာရဓာတ္အခ်ိဳ႔ ပ်က္ျပယ္သြားျပီး လိုအပ္တဲ့ သက္ေစာင့္ဓာတ္ပမာဏကို မရရွိႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။

ကီဝီ
ကီဝီသီးတစ္လံုးဟာ လိေမၼာ္သီးထက္ေသးငယ္ေပမယ့္ သူ႔ရဲ႕ အဟာရသတၱိေတြျဖစ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ မဂၢနီဆီယမ္ ဗီတာမင္အီး ဗီတာမင္စီ နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ကေတာ့ လိေမၼာ္သီးထက္ ၂ဆပါဝင္ပါတယ္တဲ့။

ပန္းသီး
ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္ဝတဲ့ ပန္းသီးဟာ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ အျပင္ အျခား အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႕တစ္လံုး ပံုမွန္စားသံုးေပးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေဆးရံု ေဆးခန္းဆိုတာ ေမ့ေတာင္ ေမ့ေနႏုိင္ပါတယ္တဲ့။

စေတာ္ဘယ္ရီ
စေတာ္ဘယ္ရီဟာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဓာတ္ပစၥည္းၾကြယ္ဝတာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျပီး ေသြးခဲျခင္းမျဖစ္ေအာင္လည္း တားဆီးေပးပါေသးတယ္။ ဒါ့အျပင္ အျခားေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာလည္းေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးရဲ႕ သက္ေတာ္ေစာင့္လို႔တင္စားေခၚေဝၚၾကသလို သစ္သီးေတြရဲ႕ဘုရင္လို႔ တင္စားၾကပါေသးတယ္။

လိေမၼာ္သီး
လိေမၼာ္သီးဟာ ဖ်ာနာျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျပီး ကိုလက္စေရာပါဝင္မႈႏႈန္းကိုလည္းေလ်ာ့ခ်ေပးတဲ့အျပင္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ေက်ာက္တည္ျခင္း အူမၾကီးကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခႏႈန္းကိုလည္းေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို လိေမၼာ္သီး ၂လံုးမွ၄လံုးအထိစားေပးဖို႔လုိအပ္ပါတယ္။

ဖရဲသီး
ေရဓာတ္ ၉၅ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္တဲ့ ဖရဲသီးဟာ ေရာဂါပိုးေတြကို ခုခံေပးႏိုင္တဲ့ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစန္စကိုျမွင့္တင္ေပးျပီး lycopene ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း ဗီတာမင္ စီ နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တုိ႔ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ေန႔တုိင္းစားသံုးေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

ဖရဲသီးနဲ႔ မာလကာသီး
ဗီတာမင္စီနဲ႔အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ဒီအသီးႏွစ္မ်ိဳးဟာ မ်က္လံုးေတြအတြက္လည္း အက်ိဳးျပဳေစတာမို႔ ပံုမွန္စားသံုးေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။

ထမင္းစားျပီး ေရခဲေရေသာက္တဲ့အေလ့အထဟာ ကင္ဆာျဖစ္ဖုိ႔တြန္းအားေပးတာေၾကာင့္ အစာစားျပီးတိုင္း ရိုးရိုးေရ သို႔မဟုတ္ ေရေႏြးေသာက္သံုးေပးပါ။ ေရခဲေရဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္မွာရွိေနတဲ့ အစာနဲ႔အဆီေတြကို အစိုင္အခဲအျဖစ္ေျပာင္းလဲျပီး အစာအိမ္ထဲက ထုတ္လႊတ္လိုက္တဲ့ အက္ဆစ္ဓာတ္နဲ႔ ဓာတ္ျပဳျပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ အထူးေရွာင္ရွားဖုိ႔လိုပါတယ္။

https://www.facebook.com/koaung.minthu/posts/536663733142478 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...