၁။ ပ်ားရည္
ပ်ားရည္မွာပါဝင္တဲ့ Antioksidant ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အာနိသင္ေတြ၊ ပိုးမႊားကူးစက္မႈတို့ကို တားဆီးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မွဳကို အားေကာင္းေစျပီး အားအင္ကို ျပည့္၀ေစပါတယ္။
၂။ အေစ့အဆန္မ်ား
အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္အီးက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို တြန္းလွန္ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြမွာမ်ားစြာပါဝင္ တဲ့
ျဒပ္ေပါင္းေတြက အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥမွာ ပါ၀င္တဲ့ Beta-carotene ဓါတ္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္မ်ားကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိတယ္လုိ့ သုေတသီမ်ားက ဆိုထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာတုိ့လို ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၄။ ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီမွာပါဝင္တဲ့ Antioksidant (အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္) ဓါတ္က ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ၊ ေသြးခဲဖတ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ေကာ္ဖီမွ ကက္ဖင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကို အားေကာင္းေစျပီး အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္၊ သက္ႀကီးသတိေမ့ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၅။ ပဲသုပ္
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတို့မွာ ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ ပဲမွာပါတဲ့ ကစီဓာတ္က ကိုလက္စထေရာအသစ္ ျဖစ္ေပၚမႈကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။
၆။ င႐ုတ္သီး
င႐ုတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္စီက အ႐ိုးအဆစ္ နာက်င္မႈမ်ားမွ သက္သာေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြကို free radical ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုလာဂ်င္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစျပီး အ႐ိုးအဆစ္ ယိုယြင္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၇။ အသား
အဆီမပါ၀င္သည့္ အသားမွာ ပါ၀င္သည့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြက စိတ္ခံစားမႈကို ျမင္တင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း Elizabeth Somer က ေျပာပါတယ္။ အဆီမပါတဲ့ အမဲသားမွာ ဗီတာမင္ ဘီစစ္နဲ႔ ဘီတြဲေတြရရွိႏိုင္သည့္အတြက္ အာ႐ံုေၾကာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို တိုတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ဒီအစားအေသာက္မ်ားအျပင္ လူတို့၏ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူေပးႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားကေတာ့ မုန္လာဥနီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ပဲသီး၊ ကန္စြန္းရြက္စတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
Credit: Online ေဆးခန္း
ပ်ားရည္မွာပါဝင္တဲ့ Antioksidant ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အာနိသင္ေတြ၊ ပိုးမႊားကူးစက္မႈတို့ကို တားဆီးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မွဳကို အားေကာင္းေစျပီး အားအင္ကို ျပည့္၀ေစပါတယ္။
၂။ အေစ့အဆန္မ်ား
အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္အီးက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို တြန္းလွန္ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ျဒပ္ေပါင္းေတြက အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥမွာ ပါ၀င္တဲ့ Beta-carotene ဓါတ္ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္မ်ားကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိတယ္လုိ့ သုေတသီမ်ားက ဆိုထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာတုိ့လို ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၄။ ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီမွာပါဝင္တဲ့ Antioksidant (အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္) ဓါတ္က ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ၊ ေသြးခဲဖတ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ေကာ္ဖီမွ ကက္ဖင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကို အားေကာင္းေစျပီး အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္၊ သက္ႀကီးသတိေမ့ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၅။ ပဲသုပ္
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတို့မွာ ပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ ပဲမွာပါတဲ့ ကစီဓာတ္က ကိုလက္စထေရာအသစ္ ျဖစ္ေပၚမႈကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။
၆။ င႐ုတ္သီး
င႐ုတ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္စီက အ႐ိုးအဆစ္ နာက်င္မႈမ်ားမွ သက္သာေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြကို free radical ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုလာဂ်င္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစျပီး အ႐ိုးအဆစ္ ယိုယြင္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၇။ အသား
အဆီမပါ၀င္သည့္ အသားမွာ ပါ၀င္သည့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြက စိတ္ခံစားမႈကို ျမင္တင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း Elizabeth Somer က ေျပာပါတယ္။ အဆီမပါတဲ့ အမဲသားမွာ ဗီတာမင္ ဘီစစ္နဲ႔ ဘီတြဲေတြရရွိႏိုင္သည့္အတြက္
ဒီအစားအေသာက္မ်ားအျပင္ လူတို့၏ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူေပးႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားကေတာ့ မုန္လာဥနီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ပဲသီး၊ ကန္စြန္းရြက္စတဲ့ အသီးအရြက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
Credit: Online ေဆးခန္း
No comments:
Post a Comment