သြားက်န္းမာေရးလိုက္စားျခင္
သြားမ်ားတြင္ ျပႆနာတစ္ခုခုျဖစ္ ပါက၊ မေမွ်ာ္မွန္းႏိုင္ေလာက္သည့္
နာက်င္ကိုက္ခဲမႈတို ့အျပင္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားလည္း ျဖစ္ေစတတ္ေပရာ၊
ေအာက္ပါနည္းလမ္းအသြယ္ သြယ္တို ့ျဖင့္ ဆင္ျခင္ေနထိုင္ၾကပါေစေၾကာင္
မွ်ေ၀လိုက္ရပါသည္။
(၁) ဖလူအိုရိုက္(ဒ္)ျဒပ္ေပါင္းပ
အနည္းဆံုး ၂-ၾကိမ္မွ်သြားတိုက္ေသာ အေလ့အက်င့္ ေကာင္းကို ေမြးျမဴသင့္သည္။
ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးသြားတိုက္ျခ
လို၊ ေန ့လည္ဘက္ အစာစားျပီးတိုင္းသြားတိုက္ျ
ခ်ိဳးကပ္ေနေသာသြားေခ်းမ်ားႏ
အစာေဟာင္းအပိုင္း အစမ်ားမွ အဆိပ္အေတာက္ကင္းေစကာ
သြားမ်ားပ်က္စီးျခင္းမွကာကြ
(၂) မွန္ကန္ေသာ သြားတိုက္နည္းပံုစံမွာ သြား၏ ေနာက္ေက်ာဘက္ျခမ္းႏွင့္
သြားဖံုးမ်ားတြင္ ဗက္တီးရီးယားႏွင့္အတူ သြားေခ်းမ်ား
ေက်ာက္တည္တတ္သျဖင့္ သြားတိုက္တံကို
လက္ျဖင့္ ၄၅ ံ ေစာင္း၍ ေဒါင္လိုက္တိုက္ေပးသင့္သည္။
စက္၀ိုင္းပံုသ႑ာန္ျဖင့္ ခပ္မွန္မွန္အားဖိ၍တိုက္ေပးရ
သြားဖံုးကို ပြတ္ျခစ္မိကာ ေသြးထြက္ေစႏိုင္သလို၊ ခပ္ဖြဖြတိုက္လွွ်င္လည္း
သြားေခ်းမစင္တတ္ပါ။ အခ်ိန္ ၂-မိနစ္ၾကာေအာင္ ခံတြင္း ထဲရွိသြားအားလံုးကို
ေရွ ့-ေနာက္-အေပၚဘက္ေပါင္းစံုတိ
ေရမ်ားမ်ားျဖင့္ ပလုပ္မက်င္းပါႏွင့္။ သြားတိုက္ျပီးတိုင္း ခံတြင္းသန္
့စင္ရည္သံုးသည့္ အေလ့အက်င့္ေကာင္းကိုေမြးျမဴ
သြားစေပါက္ေသာ အရြယ္မွစတင္၍ သြားတုိက္ေပးသင့္ပါသည္။
(၃) သြားၾကားသန္ ့ရွင္းရန္သံုးသည့္ခ်ည္မွ်င္
သြားၾကားထိုးသြားတိုက္တံ အကူအညီယူ၍ သြားၾကိဳသြားၾကား ႏွင့္ ေအာက္ေခ်တို ့ ကို
သန္ ့ရွင္းေပးရပါမည္။ သြားတိုက္ေဆးမသံုးဘဲ သြားတိုက္တံအေျခာက္ျဖင့္ တိုက္ေပး၍
ပလုပ္ က်င္းျခင္းကလည္း ခ်ိဳးကပ္ေနေသာသြားေခ်းမ်ားက
(၄) သြားတိုက္သည့္အခါတိုင္း သြားတိုက္တံ (သို ့မဟုတ္) လွွ်ာျခစ္တံကိုသံုး၍
တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ လွ်ာေပၚရွိ အရိအရြဲမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးျပီး၊
ခြ်ဲကပ္ျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းရနံ ့ဆိုးျခင္း ပေပ်ာက္ကာ၊ အရသာအာရံုကိုလည္း
ပြင့္လာေစပါသည္။
(၅) သြားမ်ားပ်က္စီးေစသည့္ အဓိကအေၾကာင္းရင္းထဲတြင္
သြားတိုက္ေဆးသည္လည္းတခုုအပါ
သြားတိုက္ေဆးကိုသာ ေရြးခ်ယ္တတ္ရပါမည္။ ခံတြင္းသန္ ့ရွင္းေစရန္ သြားတိုက္ေဆး
အမ်ားၾကီး သံုးစရာမလိုပါ။ သြားတိုက္တံကို ၃-လလွ်င္ တစ္ၾကိမ္မွ်
အသစ္လဲလွယ္ေပးပါ။
(၆) သြားတိုက္တံၾကမ္းၾကမ္းသည္ အေပၚယံေၾကြသြားအလႊာကို
ပါးလႊာ၍အစင္းေၾကာင္းထင္ေစႏိ
ကိုက္ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ သြားေဖာက္၍အလွဆင္ျခင္းတို ့ကလည္း သြားမ်ားအလြယ္တကူ
က်ိဳးပဲ့ေစႏိုင္သည္။
(၇) သန္ ့ရွင္းမႈမရွိေသာ သြားၾကားထိုးတံသည္ သြားဖံုကိုေရာဂါရေစႏိုင္သည္
(၈) အဆက္မျပတ္္ သြားရည္စာ စားျခင္းကလည္း သြားေခ်းတက္၍၊
သြားအေခါငး္ေပါက္ျဖစ္လာေစသလ
အစားအစာမ်ားကလည္း သြား၏ေၾကြသားအေပၚယံလႊာကို ပ်က္စီးေစ၏။ မာေက်ာ ေသာ
အေစ့အဆံမ်ားကို ေလ်ာ့စားေပးျခင္းျဖင့္ အံသြားမ်ားပက္ၾကားအက္ျခင္းမ
ၾကိဳတင္ကာကြယ္ရာေရာက္သည္။
(၉) အခ်ိဳရည္ျဖင့္ အာလုပ္က်င္းျခင္းသည္ သြားမ်ားကိုထိခိုက္ေစ သျဖင့္
အရည္စုပ္တံျဖင့္ေသာက္ပါ။ ေဖ်ာ္ရည္ထဲတြင္ ပါရွိေသာ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားသည္
သြားကိုထိခိုက္ေစသျဖင့္ အနည္းငယ္မွ်သာေသာက္သံုးသင့္
ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို စားေသာက္ျပီးေနာက္ ေရျဖင့္ဦးစြာပလုပ္က်င္းျပီ
သြားတိုက္ေပးသင့္သည္။ သို ့မဟုတ္ပါက သြားက်ဥ္၍ေၾကြသားကိုထိခိုက္
(၁၀) Bulimia (ေခၚ) အခ်ိန္တိုအတြင္းအစားအေသာက္မ
အန္ထုတ္ပစ္တတ္ေသာစရိုက္သည္ အဆာအိမ္ထဲမွ ထြက္ရွိလာေသာ အက္ဆစ္ေၾကာင့္
သြားမ်ားကို အၾကီးအက်ယ္ထိခိုက္ေစႏိုင္သည
(၁၁) ထမင္းစားျပီးတိုင္း အခ်ိဳဓာတ္မပါေသာ(သို ့မဟုတ္)အခ်ိဳနဲေသာ
ပီေက၀ါးစားျခင္းသည္ သြားၾကားညပ္ျခင္းမ်ားကို သန္ ့ စင္ေစရံုသာမက၊
အာခံတြင္းလည္းမေျခာက္ေစပါ။ သို ့ေသာ္ ပီေကကိုအဆက္မျပတ္တေနကုန္နီး
သြားအေခါင္းေပါက္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။
(၁၂) သြားႏွင့္ခံတြင္းက်န္းမာေရး
ပံုမွန္စစ္ေဆးမႈခံယူသင့္သည္
အနာတရေရာင္ကိုင္းေစသည့္အတြက
(၁၃) ေလးညွင္းပြင့္အဆီ (သို ့မဟုတ္) ဂ်င္းအႏွစ္ (သို ့မဟုတ္)
ကုလားေအာ္သီးကဲ့သို ့အလြန္စပ္ေသာငရုပ္သီးအမႈန္ ့တို ့ ကလည္း
သြားကိုက္ခဲနာက်င္ျခင္းကို သက္သာေစ၏။ သို ့ေသာ္ သြားဖံုးႏွင့္ လွ်ာတို ့တြင္
မလိုလားအပ္ေသာ အပူ ေလာင္မႈမ်ား မျဖစ္ေစရန္ သတိျပဳ၍အသံုးျပဳပါ။ သဘာ၀
ဖလူအိုရိုက္(ဒ္)ခံတြင္းသန္ ့စင္ေဆးရည္အျဖစ္ လၻက္စိမ္းရည္ ျဖင့္
အာလုပ္က်င္းေပးႏိုင္သည္။
(၁၄) ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ ေပါင္မျပည့္ေသာ
ကေလးငယ္ကိုအခ်ိန္မတိုင္မီ ေမြးဖြားျခင္းတို ့သည္ သြားေရာ ဂါႏွင့္
ဆက္စပ္လွ်က္ရွိေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာသြား ဘက္ဆိုင္ရာပါရဂူမ်ားက အၾကံျပဳထားၾကသည္။
(၁၅) သြားကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ 90% အေၾကာင္းရင္းမွာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊
အရက္ေသာက္ျခင္း၊ ကြမ္းစားျခင္း၊ အပူအစပ္မ်ား အလြန္အကြ်ံစားျခင္းႏွင့္
ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း၊ သြာပိုးခ်ျခင္းမွာ နည္မွန္လမ္းမွန္မဟုတ္ေၾကာင္
ေခါင္းရွည္ကဲ႔သုိ႔ သြားအတြင္းအမွဳန္႔မ်ားထည့္ျ
မွန္ကန္ေသာကုသနည္းမဟုတ္ဘဲ၊ ထိုအမွဳန္႔မ်ား အစာအိမ္ အတြင္းသုိ႔
အလြန္အကြ်ံ၀င္ေရာက္ပါက အစာအိမ္ေပါက္သြားႏုိင္ေၾကာင
အၾကံျပဳထားသည္။
(၁၆) အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီး၀လံမ်ား၊ ေသာက္ေရ၊
ႏို ့ႏွင့္ အခ်ိဳေလ်ာ့နဲေသာႏို ့ထြက္ပစၥည္း၊ မာေက်ာျခင္းမရွိေသာအေစ့အဆံ၊
ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ၊ ငါး၊ အာလူး၊ တို ့ဟူး၊ ပဲသီး၊ ေကာက္ႏွံပင္၊ ေကြကာ အုပ္၊
ဂံ်ဳ၊ စပါး၊ ေျပာင္း တို ့သည္ သြားက်န္းမာေရးအတြက္
အေကာင္းဆံုးအစားအစာမ်ားျဖစ္
(၁၇) သြားက်န္းမာေရးအတြက္ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ ဇီးသီးေျခာက္ ႏွင့္
အာလူးေျခာက္ေၾကာ္တို ့ အလြန္အကြ်ံစားျခင္းမွ ေရွာင္ က်ဥ္ပါ။
(၁၈) သြားမ်ားျဖဴ၀င္းေစရန္အတြက္ ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၄-ၾကိမ္မွ်
သီးေမႊးဌက္ေပ်ာ္သီးအခြံ၏ အတြင္းသားျဖင့္ သြား မ်ားကိုပြတ္တိုက္ေပးပါ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္
https://www.facebook.com/mmonlineclinic/photos/a.263659537082334.57519.26339
No comments:
Post a Comment