စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ဘာကူေတးဆုိတာ ဘာလဲ. ဘယ္မွာရႏိုင္လဲ



ဝက္နံရံုးေပါင္းစြပ္လို႔ သိထားၾကတဲ့ ဘာကူေတးဆုိတာကေတာ့ စကၤာပူႏုိင္မွာ လူသိမ်ားတဲ့ တရုတ္ရိုးရာ အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ႏွံနက္ပြင့္၊ ငရုပ္ေကာင္း အစရွိတဲ့ ဟင္းခက္၊ အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားနဲ႔ ေပါင္းထားတဲ့ ဝက္နံရိုး ေပါင္း ျဖစ္ပါတယ္။ တရုတ္ရိုးရာမွာ သူ႔ကို နံရိုး အၾကမ္းရည္ (Meat Bone Tea) လို႔တင္စားေခၚပါတယ္။

ဘာကူးေတး စျဖစ္ေပၚလာပံု

ဘာကူေတး (Bak Kut Teh) ဟာ တရုတ္ျပည္မ ဖူက်င္းျပည္နယ္မွ အစျပဳတဲ့ အစားအစာ အျဖစ္ သိထားၾကပါတယ္။ စကၤာပူနဲ႔ မေလးရွားကို ေရာက္ရွိေအာင္ သယ္ေဆာင္ေပးသူမ်ားကေတာ့ Hokkien လူမ်ိဳး ေရႊ႕ေျပာင္း ေနထိုင္သူမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ ၁၉ ရာစုတုန္းကပါ။ သူဟာ အလုပ္ၾကမ္းလုပ္ျပီး အားအင္ ျပည့္ဖို႔လိုအပ္တဲ့ တရုတ္ကူလီတို႔ၾကားမွာ ေရပန္းစား လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ခဲ့ ပါတယ္။

ဘာကူေတး အေၾကာင္း

စကၤာပူမွာေတာင္ ဘာကူးေတးက Hokkien, Teochew နဲ႔ Cantonese ဆုိျပီးေတာ့ သံုးမ်ိဳး ရွိပါေသးတယ္။ Hokkein စတိုင္ ဘာကူေတး ကေတာ့ အရသာ ျပင္းျပင္း၊ အႏွံ႔ျပင္းျပင္း ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႔ ပဲငံျပာရည္ ခပ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့ အညိဳရင့္ေရာင္ ဟင္းရည္ျဖင့္ ျမင္ေတြ႔ရမွာပါ။
Cantonese အမ်ိဳးအစားကေတာ့ ေဆးဘက္ဝင္ရန္ အဓိက ဦးစားေပးျပီး ခါးသက္သက္ အရသာ ရွိပါတယ္။

Teochew စတုိင္ ဘာကူေတးကေတာ့ အျမင္အားျဖင့္ ၾကည္တဲ့ ဟင္းရည္နဲ႔ ျမင္ေတြ႔ရမွာပါ။ အရသာလည္း မျပင္းပါဘူး။ ယခု ပံုမွာ ျပထားတဲ့ ဟင္းရည္ ျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပဲငံျပာရည္ အဓိက ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီမ်ားကိုလည္း စစ္ထုတ္ထားတဲ့ တြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေလ်ာ္ျပီး အရသာလည္း မခါးတာေၾကာင့္ လူၾကိဳက္ပိုမ်ားတဲ့ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါတယ္။

စားရန္အညြန္း

ဘာကူေတးကို ထမင္း၊ အီၾကာေကြး၊ တရုတ္ဟင္းရြက္ခ်ဥ္၊ ပဲျပားေျခာက္ တို႔နဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးၾက ပါတယ္။ ပိုမိုထူးကဲတဲ့ အရာသာကုိ ရရွိရန္ အီၾကာေကြးကို ဟင္းရည္ျဖင့္ ႏွစ္/စိမ္ ျပီး စားသံုးျခင္း၊ နံရိုးကို ပံုမွာ ျပထားတဲ့ ငရုတ္သီးပါ ပဲငံျပာရည္ အခ်ဥ္နဲ႔ တို႔စားျခင္း၊ ဟင္းရည္ကုိလည္း ပဲငံျပာရည္အခ်ဥ္နဲ႔ အေပါ့အငံ ကိုယ္တိုင္ ခ်ိန္ဆ စားသံုးျခင္း၊ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ျပီး တြဲဖက္စားသံုးျခင္း တို႔ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုး အရသာ အေနအထားကေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြး အရည္ျဖင့္ နံရိုးအား တြဲဖက္ စားသံုးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုင္မ်ားကလည္း စားသံုးသူကို အရည္မ်ား လုိသေလာက္ ထပ္ျဖည့္ေပးၾက ပါတယ္။

ရန္ကုန္တြင္ ရရွိႏိုင္ေသာ ေနရာ

ရန္ကုန္မွာ ရႏိုင္တ့ဲ ေနရာ သိပ္မရွိပါဘူး။ ရိုးရာေလး အေနနဲ႔ကေတာ့ ဘာကူေတး သီးသန္႔ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ကို ကန္ေတာ္ၾကီး ယူတုိးပီယား တာဝါနီးမွာ စားသံုးခဲ့ဖူး ပါတယ္။ ဆိုင္အမည္ကေတာ့ “Lucky ဘာကူးေတး” ျဖစ္ျပီး သူက ဘာကူေတးနဲ႔ ဝက္သားဒုတ္ထိုး ႏွစ္မ်ိဳးတည္း သီးသန္႔ ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ပါ။ Teochew စတိုင္ ဘာကူေတးကို ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္ျပီး တည္ေထာင္သူကေတာ့ စကၤာပူမွာ ၆ ပညာသင္ျပီး ျပန္လာတဲ့ ဟိန္းထက္ေဝနဲ႔ ၾသစေတးလ်မွာ ၄ႏွစ္ ပညာသင္ျပီး ျပလာတဲ့ မ်ိဳးေဝဟိန္း တို႔ ျဖစ္ျပီး လူငယ္မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ အစားအေသာက္နဲ႔ ပက္သက္ျပီး စြန္႔ဦးတီထြင္ရန္ အားသန္ၾကတဲ့ လူငယ္မ်ား ျဖစ္ျပီး ရည္မြန္ေဖာ္ေရြ သူမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။

ဆိုင္လိပ္စာကေတာ့ ကန္ေတာ္ၾကီး ယူတုိးပီးယား တာဝါအနီး The Best ဆုိတဲ့ ဆိုင္အထဲမွာ တြဲလ်က္ ဖြင့္ထားပါတယ္။ သူတို႔ ဆိုင္ရဲ႕ Facebook Page www.facebook.com/luckybakkutteh မွာလည္း ဘာကူေတးနဲ႔ ပက္သက္လို႔ ေလ့လာႏိုင္ျပီး ေစ်းႏွုန္း သင့္တင္စြာ ေရာင္းခ်ေပးေနတာေၾကာင့္ သြားေရာက္ စားသံုး ၾကည့္ႏိုင္ ပါတယ္။

ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)

https://www.facebook.com/yoyarlaydotcom/photos/a.247917771918149.56547.1716477

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...