စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ၾကက္သြန္နီ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ၾကက္သြန္နီမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ မရွိမျဖစ္ဆီ၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

(၁) ခံတြင္းက်န္းမာေရး ေကာင္းေစျခင္း
ၾကက္သြန္နီက ခံတြင္းနံ႔ကို နံေစတဲ့ဆိုးက်ဳိး ရွိတယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္သြန္နီ အစိမ္းလိုက္ စားေပးတာေၾကာင့္ သြားေတြကို သန္စြမ္းေစၿပီး သြားပိုးစားေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၂) အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း
ၾကက္သြန္နီထဲမွာ ကြာစီတင္လို႔ေခၚတဲ့ အပင္ထြက္ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကင္ဆာအက်ိတ္ ျဖစ္ေပၚမႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ဘက္တီးရီးယားႏွင့္ အျခားပိုးမ်ား ေသေစႏိုင္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းရွိျခင္း
ၾကက္သြန္နီကို အခြံႏႊာတာနဲ႔ လွီးျဖတ္တာေၾကာင့္ မ်က္ရည္ က်ေစႏိုင္ေပမယ့္ ဒီလိုျဖစ္ရတာက Sulphides နဲ႔ Thiosulfinates တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ ဒီပါဝင္ပစၥည္း ႏွစ္မ်ဳိးဟာ အီးကိုလိုင္ပိုး၊ ဆာမိုနဲလားပိုးနဲ႔ bacillus subtilis ဆိုတဲ့ ပိုးေတြေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစျခင္း
ၾကက္သြန္နီဟာ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို ေခ်ာေခ်ာေမြ႕ေမြ႕ ျဖစ္ေစလို႔ပါ။ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြထဲမွာ ေသြးခဲျဖစ္တာနဲ႔ ပိတ္ဆို႔တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ျခင္း
ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ဟာ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ အင္ဆူလင္ တုံ႔ျပန္ႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၆) ႏွာေခါင္းပိတ္ျခင္းကို သက္သာေစျခင္း
ႏွာေခါင္းပိတ္တာနဲ႔ ႏွာေခါင္းေျမႇး ေရာင္ရမ္းနာတို႔ကို သက္သာေစဖို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီက အသံုးဝင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို စားရင္ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းရွိ အခၽြဲေျမႇးေတြကို ေပ်ာ္ဝင္ေစတာေၾကာင့္ အသက္ဝဝ ႐ွဴႏိုင္ေစပါတယ္။

(၇) နားကိုက္ သက္သာေစျခင္း
နားကိုက္တာနဲ႔ မူးေဝတာတို႔ သက္သာေစဖို႔ ေရထဲ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ၿပီး ေပ်ာ့သြားေအာင္ ျပဳတ္ကာ ေအးေအာင္ထားၿပီး အဝတ္စတစ္စထဲ ထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အဲဒီအဝတ္စကို နားေပၚမွာ ကပ္ေပးပါ။ နားကိုက္တာကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

(၈) သြားကိုက္ေဝဒနာ သက္သာေစျခင္း
ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကို ခံတြင္းထဲမွာ သံုးမိနစ္ခန္႔ ဝါးစားေပးတာေၾကာင့္ ခံတြင္းထဲက ပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာင္ရမ္းေနတဲ့ သြားဖံုးနဲ႔ ကိုက္ခဲေနတဲ့ သြားေတြေပၚ ကပ္ေပးတာေၾကာင့္ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။

(၉) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာကို ကုသေပးျခင္း
ၾကက္သြန္နီဟာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းစနစ္ဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဆီးသြားစဥ္ ပူစပ္ပူေလာင္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာနဲ႔ ဝမ္းကိုက္တဲ့ ေဝဒနာတို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းလိုက္ စားေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္။
( NSD ) – သစ္ထူးလြင္
http://www.lyhealthcare.com/archives/3546

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...