စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား



(၁) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ သဘာဝေနေရာင္ ကာႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ ၿဗိတိန္အေရျပား ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ အသက္ ၂၁-၄၇ ႏွစ္ၾကား အမ်ဳိးသမီးေတြကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ေရာၿပီး သံုးလတိတိ စားသံုးေစခဲ့ရာ သံလြင္ဆီသာ စားသံုးသူေတြထက္ ေနေလာင္ဒဏ္ကို ပိုမိုကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းကို အေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အလွျပင္ ပစၥည္းေတြဟာ ေနေရာင္ျခည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

(၂) မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အေရျပား ပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္႐ံုသာမကဘဲ ပ်က္စီးသြားတဲ့ အေရျပားေတြကိုပါ ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။ မၾကာေသးခင္က ကိုရီးယားႏုိင္ငံမွာ က်န္းမာတဲ့ အမ်ဳိးသမီး အေယာက္ ၃၀ ကို မုန္လာဥနီကေန ရရွိႏုိင္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ၃၀ မီလီဂရမ္ကို ေန႔စဥ္သံုးလနီးပါး စားသံုးေစၿပီး သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွ အဆုိပါ အာနိသင္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ မုန္လာဥနီက အေရျပားကို ေနေရာင္ျခည္ ဒဏ္က ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ကယ္လိုရီ နည္းတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖုိ႔လည္း စားသံုးသင့္ပါတယ္။

(၃) ကန္စြန္းဥ

မုန္လာဥနီလုိပဲ ကန္စြန္းဥမွာလည္း အေရျပား ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥကို ျပဳတ္ၿပီး သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္နဲ႔ တို႔ကာ သေရစာအျဖစ္ စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ေရာင္စံုအသီးအရြက္

သင့္ထမင္းပန္းကန္ထဲမွာ အသီးအရြက္ ေရာင္စံုပါဝင္ေအာင္ စားသံုးတာက က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အေလ့အထတစ္ခုပါ။ အသီးအရြက္ေတြက အေရာင္ရင့္ေလ၊ အာဟာရ တန္ဖိုးပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားေလပါ။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အသားအေရ ပ်က္စီးမႈကုိလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၅) ဖရဲသီး

အနီေရာင္ရွိတဲ့ အသီးေတြက အသားအေရာင္ ေျပာင္းလဲမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဖရဲသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းက ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

(၆) စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ကီဝီ၊ လိေမၼာ္သီး

ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးျဖစ္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ပြားမ်ားမႈကို ဟန္႔တားႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ေနေရာင္ျခည္ ထိေတြ႕မႈေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ ဆဲလ္ပ်က္စီးေစတဲ့ Free Radicals ေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ကီဝီသီးကေန ဗီတာမင္စီ အမ်ားဆံုး ရႏိုင္ပါတယ္။

(၇) ဗာဒံေစ့၊ ေနၾကာေစ့

ဗာဒံေစ့၊ ေနၾကာေစ့ေတြထဲကေန ဗီတာမင္အီး မ်ားစြာ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အသားအေရ ပ်က္စီးမႈကို ဟန္႔တားႏုိင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးက အရြယ္တင္ ႏုပ်ဳိေစတဲ့အျပင္ မ်က္ႏွာမွာရွိတဲ့ အမာရြတ္ေတြကိုလည္း ေလ်ာ့နည္း သက္သာေစပါတယ္။

(၈) ပန္းသီး

ပန္းသီးတစ္ေန႔ တစ္လံုးစားပါက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားႏုိင္တဲ့ အေရျပား ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ ေကာ္နယ္တကၠသိုလ္က ၂၀၀၇ ခုႏွစ္မွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနအရ အနီေရာင္ ပန္းသီးအခြံမွာ ထ႐ိုင္တာပီးႏြိဳက္လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီျဒပ္ေပါင္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားႏုိင္ပါတယ္။

(၉) လက္ဖက္စိမ္းရည္

လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါဝင္တဲ့ သဘာဝ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးက ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး အေရျပား ကင္ဆာေရာဂါကို တြန္းလွန္ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ကဖင္းဓာတ္က ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္တာကို ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္မယ့္အစား လက္ဖက္စိမ္းရည္ ေသာက္ပါ။

(၁၀) အဆီမ်ားေသာ ငါး

အဆီမ်ားတဲ့ငါးက အိုမီဂါ-၃ ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ သင့္အေရျပားကို စိုေျပလွပေစပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ငါးမွာ ဆီလီနီယမ္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေနေလာင္ဒဏ္နဲ႔ အေရျပား ထိခိုက္တာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ငါးစားသံုးတာက ကယ္လုိရီနည္းနည္းနဲ႔ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားမ်ား ရရွိတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေရးအတြက္လည္း အလြန္အသံုးဝင္ပါတယ္။

(၁၁) အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္

ကိုကိုး ၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ပါဝင္တဲ့ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ ဖေလဗုိႏိြဳက္လို႔ေခၚတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အေရျပား ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို ေခ်ာကလက္ ခုနစ္ေအာင္စကို လက္ဖက္စိမ္းရည္နဲ႔ တြဲစားပါ။

ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
By Good Health


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=409019545862549&set=a.351047714993066.76

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...