ဘူးသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ ့ မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲမွာ အေတြ႕ရမ်ားတဲ့ ဘူးသီး ဟာ ေသြးတိုး က်ေစတဲ့ အစြမ္းနဲ့ ႏွလံုးေရာဂါ သက္သာေစတဲ့ အစြမ္း ရွိတယ္လို့ ဆိုၾကပါ တယ္။ ဘူးသီးကို ဟင္းခါး အျဖစ္ က်ိဳခ်က္ ေသာက္သံုးၾကသလို ဘူးသီးကို ျပဳတ္ၿပီး တို့စားတာ၊ သုပ္စားတာမ်ိဳးလည္း ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ ဘူးသီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
၁။ အသည္းရဲ ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာ မင္စီ၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ သိုင္ယာ မင္၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းကို သန္႔စင္ ေစတာ၊ ျပန္လည္ အားျဖည့္ေပးတာနဲ႔ အယ္လ္ကိုေဟာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ေပး တာတို႔ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။
၂။ ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္
ဘူးရြက္ကရတဲ့ အရည္ဟာ အသားဝါတာကို သက္သာေစၿပီး ဘူးသီးအရည္ ကေတာ့ ဆံပင္ျဖဴတာကို ေလ်ာ့က်ေစ တယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
၃။ ႏံုးခ်ည္႕ေညာင္းညာမႈ သက္သာေစပါတယ္
ဘူးသီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာမႈ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး လန္းဆန္းေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပူျပင္းတဲ့ ရက္ေတြမွာ လန္းဆန္းေစ ပါတယ္။
၄။ အစာမေၾကတဲ႕ ေဝဒနာကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္
ဘူးသီးဟာ အယ္လ္ကာလိုင္း ဂုဏ္သတၲိရွိတာေၾကာင့္ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ ကဲမႈ၊ အစာမေၾကတာနဲ႔ အစာအိမ္ အနာတို႔ကို သက္သာေစတယ္လို႔ ဗပကမလနိေက မွတ္ခ်က္ေပးထားပါတယ္။
၅။ စိတ္စြဲလြန္ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္
ဘူးသီးဟာ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အား ေကာင္းတဲ့အတြက္ အလုပ္တစ္ခုခုကို ထပ္ခါတလဲလဲ လုပ္တတ္တဲ့ စိတ္စြဲလြန္ ေဝဒနာ (OCD) ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ ေဆးဝါးေဗဒဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ဘူးသီးမွာ စိတ္စြဲ လြန္ေဝဒနာကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၆။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ေရဓာတ္ ၉၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဘူးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္စား တဲ့အခါ ၁၂ ကယ္လိုရီပဲ ရရွိပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က် ေစတဲ့ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသိအမွတ္ ျပဳထားပါတယ္။
၇။ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ သိုင္ယာမင္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဇင့္(သြပ္)၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ မ်ား စြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အေထြေထြ က်န္း မာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
၈။ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ မ်က္စိအျမင္ အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဘူး သီးဟာ အစာအိမ္ေဝဒနာ၊ အစာအိမ္အူ လမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တာနဲ႔ လိပ္ေခါင္းစ တာေတြကိုလည္း သက္သာေစ ပါတယ္။ ဘူးသီးမွာ ေသြးေတြကို သန္႔စင္ေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိတာ ေၾကာင့္ ေရာဂါအ မ်ားစုကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၉။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ဘူးသီးမွာ ပါတဲ့ ပပ္တိုက္နဲ႔ အယ္လ္ ကာလြိဳက္ေတြက ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြ အသင့္အတင့္ စားႏိုင္ပါတယ္။
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=411209315643572&set=a.351047714993066.76
စာအမ်ဳိးအစား
က်န္းမာေရး
No comments:
Post a Comment