ကန္းေဇာ္ဆီဟာ အလြန္ေဆးစြမ္းထက္ေသာ အဖိုးတန္ သဘာ၀ေဆးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
ကန္းေဇာ္ပင္ကို ၾကမ္းပိုးအနံ့ႏွင့္ဆင္ေသာေၾ
ကန္းေဇာ္ပင္၏ ပင္စည္ကို ဘုရားဆင္းထုေတာ္ ထုလုပ္သည့္ေနရာမွာ အသံုးမ်ားၾကတယ္။ အိႏၵိယမွာေတာ့ ဘာသာေရးပြဲေတြမွာ ကန္းေဇာ္သီးကို ေလထဲေျမွာက္၍ ပူေဇာ္ပသေလ့ရွိၾကပါတယ္။
ကန္းေဇာ္ပင္ဟာ အေရွ့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံေဒသမွ
ျမန္မာႏုိင္ငံမွာေတာ့ တနသၤာရီတိုင္း၊ ျမိတ္ခရိုင္ႏွင့္ ထား၀ယ္တို့မွာ သဘာ၀အေလွ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ၾကပါတယ္။ ကုန္းကန္းေဇာ္ႏွင့္ေရကန္းေဇ
ေဆးအျဖစ္ အသံုး၀င္ပံုမ်ား
(၁) အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ မီးယပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ကန္းေဇာ္ဆီစစ္စစ္ကို ထမင္းပူပူႏွင့္ နယ္စားပါ။ ေဆးအျဖစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းႏွင့္ မနက္၊ ည ေသာက္သံုးလွ်င္ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
(၂) ထိခိုက္၊ ရွနာ၊ ပြန္းပဲ့ စသည့္ ဒဏ္ရာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အပူေလာင္ျခင္း၊ ခြဲစိပ္ျခင္း၊ အနာစိမ္းေပါက္ျခင္း၊ ျပည္တည္ျခင္း၊ အက်ိတ္၊ အဖု စသည့္ အနာမ်ားကို ကန္းေဇာ္ဆီျဖင့္ တစ္ေန့ ၃ ၾကိမ္ လိမ္းေပးျပီး အ၀တ္ပါးပါးျဖင့္ စည္းထားပါ။ ၂ ရက္အတြင္း အနာေခ်ာက္၍ တစ္ပတ္အတြင္း အမာရြတ္ပါမက်န္ေအာင္ ေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
(၃) ေျမြ၊ ကင္း၊ ပ်ား၊ ပုရြက္ဆိတ္၊ ပိုးေကာင္အမ်ိဳးမ်ိဳး စသည့္ အဆိပ္ရွိသည့္ အေကာင္မ်ားကိုက္လွ်င္ ကန္းေဇာ္ဆီကိုသာ လိမ္းေပးလိုက္ပါ။ ခ်က္ခ်င္း အဆိပ္ေျပသြားျပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါသည္။ ( ပ်ားကိုက္၍ ကန္းေဇာ္ဆီျဖင့္ လိမ္းေပးလိုက္သျဖင့္ ၁၀ မိနစ္အတြင္း ပ်ားအဆိပ္ေျပျပီး နာက်င္ျခင္းလံုး၀မရွိပဲ ေပ်ာက္ကင္းခဲ့သည္မွာ ကိုယ္ေတြ့ျဖစ္ပါသည္)
(၄) ကိုယ္လက္ကိုက္ခဲျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ကိုက္ျခင္း၊ အေၾကာတက္ျခင္း၊ ေညာင္းညာျခင္းမ်ားအတြက္ ကန္းေဇာ္ဆီကို ပါးပါးလိမ္း၍ အနည္းငယ္ ႏွိပ္ႏွယ္ေပးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
(၅) ဗိုက္ေအာင့္ဗိုက္နာ၊ ေလထ္ိုးေလေအာင့္၊ ႏွလံုးအားနည္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ႏွင့္ အစာမေၾကျခင္းမ်ားအတြက္ ပ်ားရည္အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာစပ္၍ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းျဖင့္ တစ္ေန့ ၂ ၾကိမ္ ေသာက္သံုးပါက ေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
အတုအပမ်ား သတိျပဳေစလို
ကန္းေဇာ္ဆီဟာ ေဆးဖက္၀င္သည့္ အလြန္တန္ဖိုးရွိသည့္ အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္အတြက္ ယခုအခါတြင္ လူၾကိဳက္မ်ားလာသည့္ကာ အခ်ိဳ့စီးပြါးေရးသမားမ်ားမွ
အနာေရာဂါမ်ား ကင္းရွင္း၍ လူတိုင္းက်န္းမာစြာ အသက္ရွည္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ေနဆိုင္ (ပူတာအို) က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား
ကိုးကား ။ ။ ျမန္မာ့ေဆးနည္းမ်ား၊ အစြမ္းထက္ေသာေဆးျမီးတိုမ်ား
https://www.facebook.com/mmonlineclinic/photos/a.263659537082334.57519.26339690
No comments:
Post a Comment