ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြ စားသုံးျခင္းရဲ႕ ထိတ္လန္႔စရာ အက်ဳိးဆက္
ခင္ဗ်ားတုိ႔ဟာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို မၾကာခဏ စားသုံးေလ့ရိွၾကတဲ့သူေတြလား။
စိတ္မေကာင္းစြာနဲ႔ပဲ အဲဒီအက်င့္ဟာ က်န္းမားေရး အက်ဳိးဆက္တခ်ဳိ႕ကို
ျပင္းထန္စြာ ခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိန္တိုအတြင္းျပန္လည္
ျပင္ဆင္စားသုံးႏိုင္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြ စားသုံးျခင္းဟာ (Cardiometabolic
syndrome) လို႔ ေခၚတဲ့ နလုံးေရာဂါ၊ ဆီးလြန္ေရာဂါ (သို႔) ရုတ္တရက္ ေလျဖတ္ျခင္းေဝဒနာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် ပိုမ်ားပါတယ္။
အာရွလူဦးေရဟာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို အမ်ားဆုံး စားသုံးသူေတြျဖစ္ေနတာေၾကာင့္
Baylor University က သုေတသနပညာရွင္ေတြက ကိုရီးယားႏုိင္ငံရဲ့ ၂၀၀၇-၂၀၀၉
ခုႏွစ္က National Health and Nutrition Examination Survey IV ကို
ၾကည့္ရႈစစ္ေဆးရာမွာေတာ့ ရိုးရာအစဥ္အလာအရ စားသုံးမႈပုံစံနဲ႔ အသားနဲ႔
တြဲဖက္အစာေျပ စားသုံးမႈပံုစံဆုိျပီး အဓိကအားျဖင့္ စားသုံးမႈ
ပုံစံႏွစ္မ်ဳိးကို ေတြ႔ရိွခဲ့ရပါတယ္။
အထူးသျဖင့္
အျမန္ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္စားသုံးႏိုင္တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ပမာဏေျမာက္မ်ားစြာ
စားသုံးျခင္းရဲ့ အက်ဳိးဆက္ကို စစ္ေဆးေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါမွာ တစ္ပတ္
အနည္းဆုံးႏွစ္ၾကိမ္စားသုံးျခင္းေၾကာင့္
အမ်ိဳးသမီးေတြၾကား ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ အျခားဆက္စပ္ေရာဂါ
ျဖစ္ပြားမႈဟာ သာမန္လူေတြထက္ (၆၈) ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားျပီး
တစ္ပတ္တစ္ခါစားသုံးျခင္းဟာ ၎ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ (၂၆)
ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမ်ားတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
ဒီလုိအႏၱရာယ္ မ်ားျပားျခင္းဟာ ေခါက္ဆြဲထဲမွာ ကယ္လိုရီ၊ ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိုက္၊ ကစီဓာတ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္ ပမာဏ ပါဝင္မႈအလြန္မ်ားျပားေနျခင္းေၾကာင့္လို႔ သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ယူဆထားပါတယ္။ အစာအာဟာရအျဖစ္ေျပာင္းလဲေပးတဲ့ ေပာာ္မုန္းဓာတ္ေတြေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ဳိးဆက္ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။
Source: womenshealthmag
Trend Myanmar
သက္ရွည္က်န္းမာ
https://www.facebook.com/364484143692148/photos/a.364489287024967.1073741828.3
No comments:
Post a Comment