စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ထိပ္ေျပာင္၊ ေနာက္ေျပာင္လို႔ စိတ္ညစ္ေနသလား ?



က်မ ၁၄-၁၅ ႏွစ္အရြယ္မွာ က်မရဲ့ေမာင္၀မ္းကြဲတစ္ေယာက္၈-၉ ႏွစ္မွာဆံပင္ညွပ္ဆိုင္က အနာစက္ေခၚတဲ့ ျပည္တည္နာ ကူးလာပါတယ္။ (အဲ့ဒီအခ်ိန္က တစ္ခါသံုး ဒါးေတြမေပၚေသးပဲ သင္တံုးဒါး တစ္ေခ်ာင္း ထဲနဲ႔အားလံုးကိုဆံပင္ညွပ္ပါတယ္)

သူ႔ေခါင္းတစ္ခုလံုး ျပည္တည္နာေတြနဲ႔ ျပည့္ေနလို႔ ရန္ကုန္ေဆးရံုႀကီး အေရျပားဌာနကို သြားျပေတာ့ ဦးေခါင္းအရည္ခြံြ ခြါရမယ္လို့ ေျပာလိုက္ပါတယ္။ တကယ္ေျပာတာလား၊ စေနာက္လိုက္တာလားေတာ့ မသိပါဘူး။

သူလည္းေၾကာက္လန္႔ၿပီး ေဆးရံု မသြားေတာ့ပဲ သူတို႔မိသားစု ကုေနက် ျမန္မာေဆးဆရာနဲ႔ျပပါတယ္။ အဲ့ဒီေဆးဆရာရဲ့နာမည္ေတာ့ မမွတ္မိ ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့သူ႔ရဲ့ ညာဘက္လက္သန္းရဲ့ လက္သဲက ရွည္ေနတာမို႔ က်မတို႔က ဆရာလက္သဲလို႔ အမည္၀ွက္ေပးထားပါတယ္။ (ဆရာဇီ၀က အေၾကာင္းေတြဖတ္ရေတာ့မွ လက္သဲအရွည္ ထားျခင္း ရဲ့ အဓိပၸါယ္ကိုသေဘာေပါက္လာပါတယ္)။

ျမန္မာေဆးဆရာဆိုေပမဲ့ အေနာက္တုိင္္းေဆးဖိုးထက္ ပိုေစ်းႀကီးပါတယ္။ ေဆးေဖၚဖို႔ က်ပ္ ၅၀၀၊ ေဆးထိုးခ ၅ က်ပ္ ေပးရပါတယ္။ (ေရႊေစ်း ႏွစ္ေထာင္က်ပ္အခ်ိန္ကပါ)

သူက ေဆးအတြက္ ကိုယ္တိုင္ေတာထဲသြားၿပီး ေဆးျမစ္ေတြရွာၿပီးမွ ကိုယ္တိုင္ေဆးေဖၚတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အတိုခ်ံဳေျပာရရင္ သူ႔ေဆးနဲ႔ ေမာင္၀မ္း ကြဲရဲ့ေခါင္းေပၚက အနာစက္ေတြ အားလံုးေပ်ာက္သြားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အနာေတြရဲ့ေနရာမွာ အနာရြတ္ေတြ ျဖစ္ၿပီး တစ္ေခါင္းလံုး ဆံပင္ တစ္ပင္မွမရွိပဲ ေျပာင္လက္ေနပါတယ္။

အဲ့ဒါနဲ့သူ႔ကိုေျပာျပေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ကို ထက္ျခမ္း ျခမ္းၿပီး ေခါင္းကိုပြတ္ခိုင္းပါတယ္။ မၾကာခင္မွာ အံၾသေလာက္ေအာင္ ဆံပင္ေတြ ေပါက္လာလိုက္တာ သူ႔အရင္က ဆံပင္ထက္ ပိုမ်ားတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ အဲ့ဒီအေၾကာင္းေတြကို ယခုတိုင္မွတ္မိေနပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ထိပ္ေျပာင္၊ေနာက္ေျပာင္သူ၊ ဆံပင္နည္းသူ၊ ဆံပင္ပါးသူေတြကို ေတြ႔ရင္ အရမ္းေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
က်မေမာင္၀မ္းကြဲရဲ့ အနာေရာဂါ အေျခအေနေၾကာင့္လား။ သူမ်ားအေျခအေနနဲ႔ မတူမွာ စိုးၿပီး မေျပာျဖစ္ခဲ့ပါဘူး။

အခု ၾကက္သြန္နီအေၾကာင္းရွာဖတ္ေတာ့ လက္ေတြ႔စမ္းသပ္မႈတစ္ခုအရ ၾကက္သြန္နီအရည္ နဲ႔ဦးရည္ကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ ပြတ္ေပးရာ ႏွစ္လတြင္ ဆံပင္မ်ား ေပါက္လာတာေတြ႔ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီရဲ့ အျခားေသာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳ အစြမ္းသတၱိမ်ားကိုလည္း ေဖၚျပလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီရဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳ အစြမ္းသတၱိေတြဟာ အလြန္မ်ားလွပါတယ္။ သူ႔မွာ အစြမ္းထက္တဲ့ ပိုးသတ္တဲ့ဂုဏ္သတၱိ (anti-bacterial) နဲ႔ အစြမ္းထက္တဲ့ ပိုးသန္႔ရွင္းေစတဲ့သတၱိ (anti-septic) ေတြရွိ တဲ့အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အသီးအႏွံတို႔ရဲ့ဘုရင္လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီနဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ဟာ နီးစပ္တဲ့မ်ိဳးမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီရဲ့ အေရာင္ဟာ အျဖဴ၊အနီ၊အ၀ါ၊နဲ႔အစိမ္းရယ္လို႔ အေရာင္အမိ်ဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ အေရာင္ေတြ ကြဲျပားသလို၊ အရြယ္အစားနဲ႔အရသာလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီမွာပါ၀င္တဲ့ ဆာဖါ (organic sulpha) မ်ားေၾကာင့္ ၎တို႔ကိုလွီးရင္ မ်က္စိစပ္ေစပါတယ္။ အမ်ိဳးအစား၊လတ္ဆပ္မႈ၊ရင့္မွည့္မႈအေျခအေန (maturity) ေပၚမူတည္ၿပီး၎တို႔ တြင္ပါ၀င္ေသာ အာဟာရ ဓါတ္အနည္းအမ်ားကြဲျပားပါတယ္

ၾကက္သြန္နီမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ဘီ၊စီ၊ folic acid, calcium, phosphorus, magnesium, chromium, iron ႏွင့္ fiber ေတြမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။

ခရစ္မေပၚမွီ ႏွစ္ ေလးေထာင္ကထဲက ၾကက္သြန္နီကို ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳခဲ့တဲ့ မွတ္တမ္းမ်ားရွိပါတယ္။ ဒုတိယကမၻာစစ္အတြင္းက ဒါဏ္ရာရေသာ စစ္သားမ်ားရဲ့အနာ သက္သာ ရန္ႏွင့္အနာက်က္ရန္အတြက္ ၾကက္သြန္နီအႏွစ္ (onion paste) ကိုအသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီအသံုးျပဳနိုင္ေသာေရာဂါမ်ား။

၁။ ေသြးအားနည္းျခင္း (Anemia)- ၾကက္သြန္နီမွာပါ၀င္တဲ့ သံဓါတ္နဲ႔ folic acid တို႔ေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းျခင္းေရာဂါကိုသက္သာေစပါတယ္။

၂။ အဆီက်ျခင္း (Anti-cholesterol) တစ္ေန႔လွ်င္ အရြယ္ေတာ္ၾကက္သြန္နီ တစ္ျခမ္း စားေပး ျခင္းျဖင့္ အဆီက်ေစၿပီး အဆီပိတ္ႏွလံုးေရာဂါကိုကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

၃။ အေရာင္သက္သာျခင္းသတၱိ (anti-inflammmatory effect) ေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ ေရာဂါ (arthritis) နဲ႔ ေဂါက္ေရာဂါ (gout) မ်ားတြင္အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္

၄။ ပိုးသတ္ျခင္း (anti-bacterial) ၾကက္သြန္နီဟာ ေရာဂါျဖစ္ေစေသာပိုးမ်ား၊အထူးသျဖင့္ ဆီးလမ္း ေၾကာင္းမွာ ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ (E.coli) ပိုး၊ ၀မ္းေလ်ာ္၊စမ္းကိုက္ေရာဂါပိုး (Salmonella) နဲ႔ တီဘီပိုး (TB) တို႔ကိုသတ္နိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

၅။ ေသြးတိုးေရာဂါ (Hypertension) ၾကက္သြန္နီအစိမ္း(၀ါ) အက်က္စားျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုး က်ေစပါတယ္။ ေသြးၾကဲေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာထဲမွေသြးခဲမႈမ်ားကိုလည္းအရည္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။

၆။ အူမႀကီးကင္ဆာ (Cancer of colon) ၾကက္သြန္နီသည္ အူမႀကီးရွိ က်န္းမာေရး အေထာက္ အကူျပဳပိုးမႊားမ်ားအားတိုးပြါးေစျခင္းျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာကိုကာကြယ္နိုင္ပါသည္။

၇။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း။ ဟင္းမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားစြာထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ေလလည္ျခင္း ကိုသက္သာေစပါတယ္။

၈။ ဆီခ်ိဳေရာဂါ ( Diabetes) ၾကက္သြန္နီတြင္ပါ၀င္ေသာ chromium က အင္ဆူလင္ ဓါတ္ ထုတ္လုပ္မႈေကာင္းေစျခင္းျဖင့္ ဆီခ်ိဳေရာဂါ ကိုသက္သာေစပါတယ္။

၉။ နားအူျခင္း၊နားတြင္းအသံျမည္ေနျခင္း။ ၾကက္သြန္နီရည္ဆြပ္ထားေသာ ၀ါဂြမ္းကိုနားတြင္ထည့္ျခင္းျဖင့္ နားအူျခင္း၊နားတြင္းအသံျမည္ေနျခင္းတို႔ ကိုသက္သာေစပါတယ္။

၁၀။ ဆံပင္ေပါက္ျခင္း။ ၾကက္သြန္နီအရည္(၀ါ) ၾကက္သြန္နီျဖင့္ဦးရည္ကို တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ ပြတ္ေပးပါက ႏွစ္လတြင္ ဆံပင္ေပါက္ေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

၁၁။ အရိုးပါးေရာဂါ (osteoporosis) ၾကက္သြန္နီသည္ အရိုးပါးေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။

၁၂။ အေအးမိျခင္း၊ခၽြဲကပ္ျခင္း။ ၾကက္သြန္နီသည္ခုခံအားကိုလည္းေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီရည္ႏွင့္ပ်ားရည္ဆတူေရာၿပီးတစ္ေန႔လွ်င္ လၻက္ရည္ဇြန္းျဖင့္ ၃-၄ႀကိမ္ေသာက္ ပါက ခၽြဲမ်ားအရည္ေပ်ာ္ေစၿပီး အေအးမိေခ်ာင္းဆိုးျခင္း ကိုေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

၁၃။ ႀကက္သြန္နီကိုေရျဖင့္ ေရထက္၀က္ခမ္းသည္အထိျပဳပ္ၿပီးေနာက္ ၎ျပဳပ္ရည္ေသာက္ေပး ပါက ဆီပူျခင္းကိုေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

၁၄။ ကာမအားသန္စြမ္းျခင္း။ ၾကက္သြန္နီအျဖဴမ်ိဳးသည္အျခားမ်ိဳးမ်ားထက္ ကာမအား သန္စြမ္း ျခင္း သတၱိပိုေကာင္းပါတယ္။

သတိထားရန္ အခ်က္မ်ား။

ၾကက္သြန္နီကို ေလသလပ္သည့္ အခန္း အပူခ်ိန္၊ေနေရာင္တိုက္ရိုက္ မရေသာေနရာတြင္ သိမ္းဆည္း နိုင္ပါတယ္။

အာလူးမ်ားနဲ႔အတူတူ ထားပါက အာလူးမွ အစိုဓါတ္နဲ႔ ethylene ဓါတ္ေၾကာင့္ ၾကက္သြန္နီမ်ား ပုပ္လြယ္ပါတယ္။

လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားအား ေလလံုေသာေနရာတြင္ ၁ -၂ ရက္ခန္႔ သိမ္ထား နိုင္ပါတယ္။ ေလမလံုပါက ပိုးမႊားအႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီလွီးစဥ္ မ်က္စိမစပ္ေအာင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို မလွီးခင္ တစ္နာရီခန့္ အေအးခံထားျခင္း(၀ါ) ေရတြင္ စိမ္ၿပီး အခြံႏႊာျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္နိုင္ပါတယ္။

ျမတ္ပန္းရဂုံ
က်မ္းကိုး ။ ။ http://juicing-for-health.com/

Credit to သင့္အတြက္က်န္းမာေရး


https://www.facebook.com/231741783686751/photos/a.231751513685778.1073741828.2317417836

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...