ဒီေန႔ေခတ္ ကမာၻႀကီးကို သက္ႀကီးကမာၻ (Ageing World)လို႔ တင္စား ေခၚေဝၚ လာၾကပါတယ္။
ဥေရာပမွာ လူဦးေရရဲ႕ ၂၀ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ အသက္ႀကီး သူေတြျဖစ္လာေနၿပီး ၂၀၂၀ မွာဆိုရင္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ရိွလာ လိမ့္မယ္လို႔ ကမာၻ႕က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးက ခန္႔မွန္း ထားပါတယ္။ အာရွႏိုင္ငံေတြမွာ ဆိုရင္ သက္ႀကီးရြယ္အို ဦးေရက ဥေရာပ မွာထက္ ပိုၿပီးေတာင္ မ်ားေနပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ကေလး ေမြးဖြားႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတာ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ သန္႔ရွင္းလာတာ၊ အာဟာရရိွတဲ့ အစားအစာမ်ား လာတာ၊ ေဆးပညာ တိုးတက္ ေခတ္မီ လာတာေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
သက္ႀကီး ရြယ္အိုေတြ မ်ားလာတာဟာ ေကာင္းမြန္တဲ့ ရလဒ္ဆိုေပမယ့္ က်န္းက်န္း မာမာ ရိွေနဖို႔လည္း လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္ႀကီးသူေတြမွာ အဓိက ေလ်ာ့နည္း တတ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ ပါဝင္တဲ့ အရင္းအျမစ္ေတြကို အဓိက စားသံုးႏိုင္ေစဖို႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။
၁။သြပ္ဓာတ္
သြပ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အဆီနည္း အမဲသား၊ အသည္း၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပင္လယ္စာ၊ ဝက္သား၊ အခံြမာသီး၊ အခံြခၽြတ္ မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး၊ ဂ်ံဳေစ့ အဆန္နဲ႔ ပဲ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
၂။ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ျဖည့္ထားတဲ့ ပဲႏို႔၊ အ႐ိုးပါစားလို႔ရတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ပဲ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
၃။မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္
မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အခံြခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး၊ ပင္လယ္စာ၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ အခံြမာသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ပဲ၊ တူနာငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ အသား၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
၄။ေဖာလိတ္ဓာတ္
ဖာလိတ္ဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက လတ္ဆတ္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ အသည္း၊ ပဲနဲ႔ အခံြမာသီး စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။
၅။ဗီတာမင္ဘီစစ္ႏွင့္ဗီတာမင္
ဗီတာမင္ ဘီစစ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြက အသား၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ ပဲ၊ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေကြကာ စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာ ေတြကေတာ့ ဆာဒင္းငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ငါးေၾကးဆီ၊ ဥအႏွစ္၊ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ စတာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment