ေန ့စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအေသာက္မ်ား ထဲမွ အခ်ိဳဓာတ္မ်ား ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ရန္ အတြက္ မုန္ ့ခ်ိဳအိတ္ (pancreas) သည္ အင္ဆူလင္ (Insulin) ဟုေခၚေသာ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳးကို ပံုမွန္ထုတ္လုပ္ေပးပါသည္။
မုန္ ့ခ်ိဳအိတ္ (pancreas)) မွ အင္ဆူလင္ မ်ား လံုေလာက္စြာ မထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ေသာ အခါ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ မွ အင္ဆူလင္ မ်ား၏ အစြမ္းကို လက္မခံႏိုင္ေသာ အခါမ်ားတြင္ ေသြးတြင္း မွသၾကားဓာတ္မ်ား၏ ပမာဏျမင့္တက္လာပါသည္။ ထိုသို ့ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ျမင့္တက္လာျခင္း ႏွင့္အတူ မၾကာခဏ ဆီးသြားျခင္း၊ မၾကာခဏ ေရငတ္ျခင္း၊ မၾကာခဏ ဗိုက္ဆာျခင္း စေသာ လကၡဏာမ်ားျပလာတတ္ပါသည္။ ၄င္းကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ျခင္းဟုေခၚ
ပံုမွန္ လူတစ္ေယာက္တြင္ အစာမစားမီ ရွိရမည့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ပမာဏမွာ 100 mg/dl ေအာက္ျဖစ္ျပီး၊ အစာစားျပီး ႏွစ္နာရီၾကာတြင္ ရွိရမည့္ သၾကားဓာတ္ပမာဏ မွာ 140 mg/dl ေအာက္ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေသာ သူမ်ားတြင္ သၾကားဓာတ္မွာ ထို ပမာဏ မ်ားထက္ပင္ နည္းတတ္ပါသည္။ အကယ္၍ အစာမစားမီ အခ်ိန္တြင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္မွာ 120 mg/
ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို အဓိက အားျဖင့္ အမ်ိဳးအစား (၃) မ်ိဳးခြဲျခားထားပါသည္။
၁။ အမ်ိဳး အစား (၁) ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမွာ မုန္ ့ခ်ိဳအိတ္ (pancreas) မွ အင္ဆူလင္ မ်ား လံုေလာက္စြာ မထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင္
၂။ အမ်ိဳး အစား (၂) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မွာ ခႏၶာကိုယ္ မွ အင္ဆူလင္ မ်ား၏ အစြမ္းကို လက္မခံႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေလ့ရိွျပီး အသက္ ၄၀ေက်ာ္အရြယ္ မွစတင္ျဖစ္ေလ့ရွိေသာေၾကာင့္
၃။ အမ်ိဳးအစား (၃) အမ်ိဳးသမီးမ်ား ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ျမင့္တက္
အျခားေသာဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစားမ်ားမွာ ေမြးရာပါဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ မ်ိဳးရိုးဗီဇ ႏွင့္ဆိုင္ေသာ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မွဳခ်ိဳ ့ယြင္းျခင္း၊ စတီးရိုက္( အျပင္းစားအေရာင္ေလ်ာ့ေဆး) မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာဆီးခ်ိဳေ
မည္သည့္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ေစကာမူ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသည္ ဟု သံသယရွိပါက ေသခ်ာစစ္ေဆးျပီး ကုသရန္လိုအပ္ပါသည္။ မကုသပဲထားပါက ေနာက္ဆက္တြဲ အေနႏွင့္ ႏွလးံုေရာဂါ၊ နာတာရွည္ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးမွ
ထို ့ေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္လာပါက ဂရုတစိုက္ေဆးကုသမွဳ၊ ဂရုတစိုက္ေနထိုင္စားေသာက္မွ
ေမသူ-သံတြဲ ( ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.351047714993066.76926.351
No comments:
Post a Comment