Treenuts လို႔ေခၚတဲ့ သစ္ေစ့ ႏြယ္၀င္ အေစ့အဆန္ေတြဟာ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ က်ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ပါ၀င္တဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကေတာ့ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုသရက္ေစ့ (cashews) ၊ သစ္အယ္ေစ့၊ သစ္ၾကားေစ့ေတြ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အေစ့အဆန္ေတြ စားသံုးမႈနဲ႔ ပန္ကရိယကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မႈရဲ႕ဆက္စပ္ေနျခ
တစ္ပတ္ကို သစ္ေစ့ႏြယ္၀င္ အေစ့အဆန္ ႏွစ္ေအာင္စခန္႔ စားသံုးသူမ်ားဟာ အေစ့အဆန္ မစားသံုးသူမ်ားထက္စာရင္ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေခါင္းေဆာင္ ဟား ဗတ္ေဆးတကၠသုိလ္၊ ေဆးပညာဌာနမွ သုေတသီ Dr.Ying Bao က “အေစ့အဆန္ စားသံုးသူမ်ားမွာ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္တဲ့ risk ေတြ ေလ်ာ့နည္းတာကို မိမိတို႔ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အျခားအေၾကာင္းရင္းခံေတြျဖစ္
ေလ့လာမႈမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ အေစ့အဆန္ေတြကို တစ္ပတ္ကို အနည္းဆံုးႏွစ္ႀကိမ္၊ တစ္ခါစားရင္ တစ္ေအာင္စခန္႔ စားသံုးေပးျခင္းဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏွဳန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရွိရေပမယ့္ အလြန္အကၽြံ စားသံုးရင္ေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္လာႏိုင္တယ္လို႔ Dr.Ying Bao က ေထာက္ျပထားပါတယ္။
ယခုေလ့လာမႈကို British Journal of Cancer မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သန္႔စင္
ref: ANI
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=510071122424057&set=a.351047714993
No comments:
Post a Comment