ထမင္းစားၿပီးတုိင္း ေရေႏြးတစ္ခြက္ ေသာက္ပါ
ထမင္း စားၿပီးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္း ေရမေသာက္ဘဲ ေနလွ်င္ အစာကုိပုိ၍ေၾကေစ ႏုိင္ပါသည္။ စားသည့္ အစာတြင္ ဟင္းခ်ဳိႏွင့္ အရည္ဓာတ္မ်ားပါသင့္ သေလာက္ ပါၿပီး ျဖစ္သျဖင့္ ထပ္ေသာက္လွ်င္ ေရမ်ားၿပီး
ဝမ္းမီးကအစာကုိ ေခ်အား ေလ်ာ့သြား ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ေရထပ္ မေသာက္သင့္ပါ။သုိ႔ေသာ္ စားၿပီး ခဏအၾကာတြင္ အစာေခ်ေသာ ဝမ္းမီးမွ ပါစကေတေဇာ ဓာတ္ေၾကာင့္ အာေခါင္ေျခာက္ လာလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ေလာင္းမခ်ဘဲ ေရေႏြးၾကမ္း တစ္ခြက္ ေသာက္လွ်င္ အစာ ေၾကက်က္မႈကုိ အေထာက္အကူ ေပးရာ ေရာက္ေၾကာင္း ေရးသားတင္ျပ လုိက္ရ ေပသည္။
ေရေႏြး (သုိ႔မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္သူမ်ား အတြက္ ဆက္လက္တင္ျပရန္ လုိပါသည္။ ေရကုိ ဆူပြက္ေအာင္ က်ဳိခ်က္ၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္ခပ္ထားေသာ ေရေႏြးၾကမ္းကုိ တစ္ေနကုန္ ေသာက္ေသာ အက်င့္မွာေက်းလက္ ေတာရြာမ်ားတြင္ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရေသာ ျမန္မာ့ ဓေလ့ ျဖစ္ပါသည္။ အခ်ဳိ႕မွာ ထမင္းစားရင္း ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္ေသာ အေလ့ရွိၾကသည္။ ထမင္းစားရင္း ေရေအး မေသာက္သင့္ဟု ေျပာခဲ့သလုိ ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္၍ ထမင္းစားျခင္း သည္လည္း မေကာင္းပါ။ တစ္ခြက္စ၊ႏွစ္ခြက္စ ေသာက္လွ်င္ မဆုိသာ ေသာ္လည္း လြန္ကဲလွ်င္ေတာ့ မေကာင္းပါ။
ေရေႏြးၾကမ္း အဖန္ရည္တြင္ လက္ဖက္ေျခာက္ အခပ္မ်ားသျဖင့္ အဖန္ဓာတ္ လြန္ကဲလွ်င္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစ ႏုိင္သည္။ အစာအိမ္မွ အာဟာရစုပ္ ယူမႈကုိ အဖန္ ဓာတ္က ဟန္႔တား ႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေဆးေသာက္လွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္း အဖန္ရည္ႏွင့္ မေသာက္ပါႏွင့္ဟု အခ်ဳိ႕ဆရာ မ်ားက တားျမစ္ ၾကသည္။ ေဆးအာနိသင္ကုိ အဖန္ရည္က က်ဆင္းေစ ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္သည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ေကာက္ႏုတ္ တင္ျပရလွ်င္-
(၁) အစာေၾကေစရန္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ႏွစ္နာရီအတြင္း ပူေႏြးေသာ ထမင္းဟင္း ကုိ စားႏုိင္ေအာင္ ႀကိဳးစားပါ။
(၂) ထမင္းမစားမီႏွင့္ စားေနဆဲ အခ်ိန္တြင္ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ ေရခဲေရ မေသာက္ သင့္ပါ။
(၃)ေရမေသာက္ဘဲ မေနႏုိင္လွ်င္ ေရက်က္ေအး(သုိ႔မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္း သင့္႐ုံမွ် ေသာက္ပါ။
(၄) ထမင္းစားၿပီးလွ်င္ ေရေႏြးၾကမ္း တစ္ခြက္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အစာေၾကဖုိ႔ အေထာက္အကူ ျဖစ္သည္။
(၅) ေန႔လည္စာ ထမင္းစားၿပီးေနာက္ ထန္းလ်က္ခဲႏွင့္ ေရေႏြးၾကမ္း
ေသာက္ျခင္းသည္ ေရွးကျမန္မာ လူႀကီးမ်ား၏ ဓေလ့ျဖစ္ၿပီး အစာအိမ္ အတြက္ အက်ဳိး ရွိေစပါသည္။
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=517680028329833&set=a.35104771499306
စာအမ်ဳိးအစား
က်န္းမာေရး
No comments:
Post a Comment