စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ေဆာင္းတြင္းမွာ စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ား


                 
ေဆာင္းရာသီကို ခ်ဥ္းနင္း၀င္ေရာက္လာၿပီျဖစ္တာေၾကာင့္
ေအးျမေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေလေအးေတြဟာ သင့္အေရျပား၊ ႏႈတ္ခမ္း၊ ပါးနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ထိေတြ႕တိုက္ခတ္ေတာ့မွာျဖစ္ပါတယ္။ ေဆာင္းရာသီမွာ အသားအရည္ၾကမ္းလာျခင္းကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အေရျပားထိန္းသိမ္းမႈ အလွကုန္ေတြသံုးစြဲရမွာ ျဖစ္သလို တစ္ဖက္တစ္လမ္းကလည္း သင့္ေတာ္မွန္ကန္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေဆာင္းရာသီမွာ စားသံုးရပါလိမ့္မယ္။ ဒီေဆာင္းပါးမွာေတာ့ ေဆာင္းရာသီမွာစားသံုးသင့္တဲ့ အေကာင္းမြန္ အသင့္ေတာ္ဆံုး အစားအစာေတြကို တင္ျပေပးလိုပါတယ္။

(၁) မုန္လာဥနီ (carrots)

မုန္လာဥနီမွာ ေရာင္ျခယ္ carotene နဲ႔ လူကိုပင္းတို႔ ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီပါ၀င္ပစၥည္းေတြဟာ အေရျပားကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မုန္လာဥနီစားသံုးျခင္းဟာ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ဗီတာမင္ေအပါ၀င္တာေၾကာင့္ အေရျပားကုိ ေခ်ာေမြ႕ ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မုန္လာဥနီဟာ အသားအရည္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္တဲ့ အာဟာရေတြနဲ႔ ျပည့္၀တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သာမန္ထက္ အသားအရည္ထိခိုက္ႏိုင္တဲ့ ေဆာင္းရာသီမွာေန႔စဥ္ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။

(၂) စပ်စ္သီး

စပ်စ္သီးကို စားသံုးေပးျခင္းဟာ အသားအရည္ အိုမင္းလာျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ယခင္ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက အေရျပားထိန္းသိမ္းဖို႔ အသံုးျပဳခဲ့တဲ့အျပင္ အခုေခတ္ေပၚ အေရျပားထိန္းသိမ္းတဲ့ အလွကုန္ အမ်ားစုမွာလည္း ပါ၀င္ေနပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြဟာ အေရျပားကို ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အျခားရင္းျမစ္ေတြကရတဲ့ ပစၥည္းေတြထက္ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ကၽြဲေကာသီးလို အသီးေတြမွာလဲ အလားတူ အာနိသင္ရွိေပမယ့္ စပ်စ္သီးကရတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက အရည္အေသြးပိုေကာင္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

(၃) ငါး

အိုမီဂါ ၃အဆီဓာတ္ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့ ငါးေတြကို ေဆာင္းရာသီမွာ တစ္ပတ္ကို အနည္းဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ဒါဟာ အေရျပားကိုပိုၿပီးက်န္းမာေစသလို ကင္ဆာေရာဂါကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အိုမီဂါ ၃ အဆီ ဓာတ္မွာပါ၀င္တဲ့ EPA (eicosapen taaenoic acid) ဟာ အေရျပားက ေကာ္လဂ်င္ေတြကို ထိန္းေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ အေရျပားေပ်ာ့တြဲျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးၿပီး အသားအေရတင္းရင္းေစပါတယ္။

(၄) ဟင္းႏုႏြယ္

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကိုလည္း ေဆာင္းရာသီ စူပါအစားအစာအျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔သတၱဳဓာတ္ေတြဟာ အသားအရည္ကို ၾကည္လင္ေစၿပီး ေဆာင္းတြင္းမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕မႈ၊ ဓာတ္မတည့္မႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၅) ပန္းမုန္လာစိမ္း

သုေတသနေတြအရ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္၀ေနတဲ့ ပန္းမုန္လာစိမ္းဟာ မ်က္ႏွာအေရျပားမွာအေရးအေၾကာင္းျဖစ္ျခင္းနဲ႔ အသက္အရြယ္ ႀကီးလာလုိ႔ အသားအရည္ေပ်ာ့တြဲ ျခင္းကိုေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းမုန္လာစိမ္းမွာ အသားအ ရည္တင္းရင္းေစတဲ့ ေကာ္လဂ်င္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္တဲ့အျပင္အေရျပားကို ေခ်ာေမြ႕ေစတဲ့အတြက္ ေဆာင္းရာသီမွာ ေန႔စဥ္စားသံုးသင့္ တဲ့ အစားအစာတစ္မိ်ဳးျဖစ္ပါတယ္။

Credit to
ပိုပိုေဇာ္
ၿငိမ္းေအး
Ref: ANI
credit to >>Health Updates Journal No. 96

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=627565497292899&set=a.5170202616807

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...