Pages

ပန္ကရိယကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ သစ္ေစ့မ်ား


Treenuts လို႔ေခၚတဲ့ သစ္ေစ့ ႏြယ္၀င္ အေစ့အဆန္ေတြဟာ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ က်ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ပါ၀င္တဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကေတာ့ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုသရက္ေစ့ (cashews) ၊ သစ္အယ္ေစ့၊ သစ္ၾကားေစ့ေတြ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အေစ့အဆန္ေတြ စားသံုးမႈနဲ႔ ပန္ကရိယကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မႈရဲ႕ဆက္စပ္ေနျခင္းကို လူဦးေရ၇၅၆၈၀ ဦးမွာ ေလ့လာႏိုင္ခဲ့ၿပီး ပါ၀င္သူမ်ားဟာ ယခင္က ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ မရွိသူမ်ားျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 


တစ္ပတ္ကို သစ္ေစ့ႏြယ္၀င္ အေစ့အဆန္ ႏွစ္ေအာင္စခန္႔ စားသံုးသူမ်ားဟာ အေစ့အဆန္ မစားသံုးသူမ်ားထက္စာရင္ ပန္ကရိယကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေခါင္းေဆာင္ ဟား ဗတ္ေဆးတကၠသုိလ္၊ ေဆးပညာဌာနမွ သုေတသီ Dr.Ying Bao က “အေစ့အဆန္ စားသံုးသူမ်ားမွာ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္တဲ့ risk ေတြ ေလ်ာ့နည္းတာကို မိမိတို႔ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အျခားအေၾကာင္းရင္းခံေတြျဖစ္တဲ့ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းျခင္း၊ အသက္၊ အရပ္အေမာင္း၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ ျခင္းနဲ႔ စားေသာက္မႈပံုစံေတြကိုလည္း ေလ့လာခဲ့ပါတယ္”လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။

ေလ့လာမႈမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ အေစ့အဆန္ေတြကို တစ္ပတ္ကို အနည္းဆံုးႏွစ္ႀကိမ္၊ တစ္ခါစားရင္ တစ္ေအာင္စခန္႔ စားသံုးေပးျခင္းဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈႏွဳန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရွိရေပမယ့္ အလြန္အကၽြံ စားသံုးရင္ေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္လာႏိုင္တယ္လို႔ Dr.Ying Bao က ေထာက္ျပထားပါတယ္။
ယခုေလ့လာမႈကို British Journal of Cancer မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သန္႔စင္
ref: ANI


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=510071122424057&set=a.351047714993

No comments:

Post a Comment