စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







နာတာရွည္နာက်င္မႈကို စီခၽြမ္င႐ုတ္သီးစားျခင္းျဖင့္ သက္သာေစႏိုင္




လူသိမ်ားတဲ့ စီခၽြမ္င႐ုတ္သီး ( szechuan pepper )ကို စားသံုးေပးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ ပူစပ္စပ္၊ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းခံစားမႈဟာ နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို သက္သာေစတယ္လို႔ သုေတသနတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါဟာ အရသာခံစားမႈနဲ႔ ထိိေတြ႕မႈၾကားထဲက ႐ႈပ္ေထြးတဲ့ ဆက္စပ္မႈတစ္ရပ္ကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ တာျဖစ္ပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို University College London မွ သုေတသီ Dr. Nobuhiro Hagura က ဦးေဆာင္ခဲ့ၿပီး အာရွတိုက္ရဲ႕ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္မႈေတြမွာ က်ယ္ျပန္႔စြာ သံုးေနတဲ့ စီခၽြမ္င႐ုတ္သီးကို သုေတသနျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒီင႐ုတ္သီးဟာ ဦး ေႏွာက္က ထိေတြ႕မႈအာ႐ံုခံစားမႈကို တုပႏိုင္ၿပီး ႏႈတ္ခမ္းမွာရွိတဲ့ ထိသိ အာ႐ံုေၾကာေတြကေနတစ္ဆင့္ ဦး ေႏွာက္ကို လႈံ႔ေဆာ္မႈေတြ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ဒီသုေတသနမွာေတာ့ စီခၽြမ္ င႐ုတ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း မ်ားဟာ နာတာရွည္ နာက်င္မႈေတြမွာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ နာက်င္မႈကို လြန္ကဲစြာ အာ႐ံုခံစားမိေနျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တာကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ စီခၽြမ္ င႐ုတ္သီးဟာ ႏႈတ္ခမ္းနဲ႔လွ်ာေပၚက RA 1 အာ႐ုံေၾကာမွ်င္ေတြကို လံႈ႔ ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
 
စီခၽြမ္င႐ုတ္သီး မစားမီနဲ႔ စား သံုးအၿပီးမွာနာက်င္မႈေ၀ဒနာ အတိမ္ အနက္ကို တိုင္းတာတဲ့ ကိရိယာနဲ႔ စစ္ေဆးခဲ့ရာမွာ င႐ုတ္သီးစားသံုးၿပီး သူေတြမွာ နာက်င္မႈသိသိသာသာ ေလ်ာ့ပါးၿပီး ခံစားရတယ္လို႔ ေဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါဟာ စီခၽြမ္ င႐ုတ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ sanshool ဆိုတဲ့ပါ၀င္ပစၥည္းေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္တယ္ လို႔ Dr. Nobuhiro Hagura က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Proceedings of Royal Society B မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သန္႔စင္
ref: ANI

Health Updates Journal

http://myawadynews.blogspot.com/2013/10/blog-post_8115.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...