စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ပိန္းဥ (Yam)၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား

                      
 

   ပိန္းဥတြင္ ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာ vit B6 သည္ ေသြးေၾကာနံရံကို damage ျဖစ္ေစေသာ homocysteine ကို ေခ်ဖ်က္ေပးသည္။ homocysteine မ်ားျခင္းသည္ Heart Attack ႏွင့္ Stroke ေလျဖတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစသျဖင့္ Vit B6 ႄကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ပိန္းဥ သည္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးသည္။

Potassium ေျမာက္ျမားစြာ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ကို က်ေစသည္။ ၄င္းတြင္ပါဝင္ေသာ dioscorin သည္လည္း ေက်ာက္ကပ္ သို႔ ေသြးစီးအားေကာင္းေစသျဖင့္ ေသြးေပါင္ကို က်ေစသည္။
ခႏၶာကိုယ္၏ႄကြက္သားႏွင့္အာ႐ံုေၾကာမ်ားအတြက္လည္း Potassium လို အပ္ပါသည္။
Vit C ပါဝင္သျဖင့္ ဓာတ္တိုး ပစၥည္း မ်ားကို တိုက္ဖ်က္ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးသည္။ vit E ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္လည္း vit C ကို လိုအပ္သည္။


fibre ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္သျဖင့္ ဗိုက္ႏွင့္ ခါးတြင္ အဆီမစုေစပါ။
၄င္း၌ပါဝင္ေသာ ကာဗိုဟိုက္ ၿဒိတ္မွ သၾကားဓာတ္သို႔ ျဖည္းျဖည္း ခ်င္းသာ ေျပာင္းလဲသျဖင့္ ေသြးခ်ိဳ တက္လြန္းျခင္း၊ က်လြန္းျခင္းမျဖစ္ ေစပါ။
ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာမဂၢနီး(စ)က ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေခ်ဖ်က္မႈကို ကူညီေပးသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ စြမ္း အင္ ထုတ္လုပ္ေသာအခါ၌လည္း အင္ဇိုင္းအျပင္ မဂၢနီး(စ)ကိုပါ တြဲ ဖက္လိုအပ္သည္။

ကံ့ေကာ္
Source: healthdiaries
Health Updates Journal
Vol.2, No.24


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=434412463323257&set=a.351047714993066

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...