ျမန္မာျပည္တြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္း ေရာဂါ တျဖည္းျဖည္း အျဖစ္မ်ား လာပါသည္။ ၄င္းေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးေသာ လူနာမ်ားကို ေတြ႕ရွိလာပါသည္။
ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။
(က) င႐ုတ္သီးမႈန္႔
သန္႔ရွင္းေသာ၊ လတ္ဆတ္ေသာ င႐ုတ္သီး ေျခာက္မႈန္႔မ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔မႈကို တားဆီးေပးသျဖင့္ အလြန္ ထိေရာက္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။
( ခ) ေလးညႇင္း
မႊန္စပ္ေသာ ေလးညႇင္းသည္ ေသြးေၾကာအတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ေကာင္းစြာ တားဆီး ေပးေၾကာင္း သိရသည္။ ေလးညႇင္းမႈန္႔သည္ အက္စပရင္ထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။
(ဂ) သစ္သီးဝလံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
၄င္းတုိ႔တြင္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ ၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးေၾကာပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာ အက်ဳိးခံစားခြင့္ ရရွိႏုိင္သည္။
ဖုိက္ဘရီႏိုဂ်င္ (ေခၚ) ေသြးခဲမႈကို က်ဆင္းေစသျဖင့္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို မ်ားမ်ား စားသံုး ေပးရပါမည္။ အထူးသျဖင့္ သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ အထိ ေရာက္ဆံုးျဖစ္သည္။
(ဃ) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေသြးခဲေစျခင္းကို တုိက္ဖ်က္ရာတြင္ အားေကာင္းေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာ ျဖစ္သည္။ ေသြးေၾကာအတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ သည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစားနည္းသူႏွင့္ လံုးဝ မစားသူမ်ား ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ား စားသူတို႔တြင္ ေသြးပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အစိမ္းအတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္၍ ျဖစ္ေစ စားသံုးျခင္း၌ အာနိသင္ အလြန္ကြဲျပားျခင္းမ်ဳိး မရွိသည္ကိုေတြ႕ရသည္။
(င ) ခ်င္း
မႊန္စပ္ေသာ အန႔ံ၊ အရသာရွိသည့္ အရာကို
သင့္တင္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္း အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္
ေပးႏုိင္သည္။ ခ်င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဂ်င္ဂ်ာေရာလ္(ေခၚ) ဓာတ္သဘာဝ သည္ အက္စပရင္
ကဲ့သို႔ ဓာတုတုံ႔ျပန္မႈ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။
(စ) စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးကို အေစ့၊ အခြံပါ မက်န္
စားသံုးျခင္း၊ စပ်စ္ရည္အျဖစ္ ႀကိတ္ညႇစ္၍ ေသာက္သံုး ျခင္းသည္
ေသြးခဲမႈမ်ားကို တုိက္ဖ်က္ တားဆီးေပးႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။
(ဆ) မႈိနက္
မႈိနက္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာအတြင္း
ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပး ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ မႈိနက္တြင္ အမ္ဒီႏိုဆင္း
ကဲ့သို႔ ေသြးက်ဲေစေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ဳိးကို ေတြ႕ႏုိင္သည္။
(ဇ) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီတြင္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို
တိုက္ဖ်က္ေပး ႏုိင္စြမ္းအား ေကာင္းစြာပါရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ပံုမွန္
စားေသာက္ေပးသူမ်ား အတြက္ ေသြးပ်စ္ခဲမႈ ေလ်ာ့ပါး သြားေၾကာင္း သိရသည္။
(စ် ) ၾကက္သြန္နီ
ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပးေသာ အစားအစာ
ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပသည္။ ေန႔စဥ္ၾကက္သြန္နီ စားသံုးေသာ သူမ်ားတြင္
ေသြးပ်စ္ခဲျခင္းကို ေလ်ာ့ပါး ေစရန္ႏွင့္ ေသြးခဲျခင္းကို ေပ်ာ္က်ေစ
ႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဝဝ ဂရမ္(၆ က်ပ္ခြဲသားခန္႔ ) သည္ ေသြးတြင္း
အဆီဓာတ္ကို လံုးဝနီးပါး ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ။
ဆရာၾကြယ္(ဦးပိုင္)
http://www.myawady.net.mm/
No comments:
Post a Comment