အရက္ကို တာရွည္ အလြန္အမင္းေသာက္ျခင္း၏ က်န္းမာေရးဆိုးက်ဳိး ၁၂ ရပ္
From : Good Health Journal
အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္ၿပီး အမူးလြန္တာေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါလို ေရာဂါေတြအျပင္ ကားတိုက္တာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ေလ့လာမႈေတြအရ အရက္ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာနဲ႔ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၁. ေသြးအားနည္းေရာဂါ
အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဥကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ယူႏိုင္မႈ ပမာဏ ပံုမွန္ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနကို ေသြးအားနည္းေရာဂါလို႔ ေခၚၿပီး ပင္ပန္းႏံုးခ်ည့္တာ၊ အသက္႐ွဴမဝတာနဲ႔ ေခါင္းထဲ ရီတီတီ ျဖစ္တာစတဲ့ လကၡဏာေတြကို ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
၂. ကင္ဆာေရာဂါ
“အရက္ကို အေလ့အထ တစ္ရပ္လို ပံုမွန္ေသာက္ေနရင္ေတာင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္” လို႔ တိုရြန္တိုတကၠသိုလ္က ဂ်ာဂန္က ရွင္းျပပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က အယ္လ္ကိုေဟာကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစီတယ္ဒီဟိုက္အျဖစ္ ကူးေျပာင္းတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္တာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြရဲ႕ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အသံအိုး၊ အစာေရမ်ဳိႁပြန္၊ အသည္း၊ ရင္သားနဲ႔ အူမႀကီးေနရာေတြမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့ အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္သူေတြက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္တက္ေနပါတယ္။
၃. ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ အဆီခဲေတြ စုပံုၿပီး ေသြးေၾကာေတြမွာ ေသြးခဲစုပံုႏိုင္ေျခမ်ားကာ ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အရင္က ႏွလံုးေရာဂါထၿပီး အသက္ရွင္ခဲ့သူေတြမွာ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆပိုမ်ားတယ္လို႔ ဟားဗတ္ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
၄. အသည္းေျခာက္ေရာဂါ
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းဆဲလ္ေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာ အသည္းက ပံုမွန္လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ မလုပ္ႏိုင္ဘဲ အႀကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ကာ အသည္းေျခာက္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၅. သက္ႀကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါ
အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ ဦးေႏွာက္ အရြယ္အစားက ေယဘုယ်အားျဖင့္ က်ံဳ႕လာပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ တစ္ရာစုၾကာတုိင္း ၁ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ က်ဳံ႕လာေနပါတယ္။ ဒါက ပံုမွန္ပါပဲ။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာေတာ့ ဦးေႏွာက္ အဓိက ေနရာေတြမွာ ပိုက်ဳံ႕လာၿပီး မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ သက္ႀကီး အတိတ္ေမ့ ေဝဒနာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၆. စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္တာနဲ႔ စိတ္ဓာတ္က်တာက အျပန္အလွန္ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ သီအုိရီတစ္ခု အရ စိတ္ဓာတ္က်ေနတဲ့ လူေတြဟာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ နာက်င္မႈကို ကုသႏိုင္ဖို႔ မိမိဘာသာ အရက္နဲ႔ ကုသဖို႔ ႀကိဳးစားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အရက္ကို စြဲသြားၿပီး အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်ေဝဒနာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၇. တက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာက အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ျဖစ္ၿပီး အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) မရွိတဲ့သူေတြမွာေတာင္ တက္တာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အတက္ေရာဂါ ကုသရာမွာ သံုးတဲ့ ေဆးဝါးေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကိုလည္း အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၈. ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာ
အရက္နဲ႔ အစားအေသာက္ တခ်ဳိ႕ကလည္း ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ေဂါက္အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေဝဒနာ ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၉. ေသြးတိုးျခင္း
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ စိတ္ဖိစီးမႈ တံု႔ျပန္ဖို႔ ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းလိုက္၊ က်ယ္လိုက္လုပ္တာနဲ႔ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ Sympathetic Nervous System ကို ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးတာ ၾကာလာရင္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာစတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြကို ဆက္ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။
၁၀. ကူးစက္ေရာဂါမ်ား
အရက္ကို အလြန္အမင္းေသာက္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ဖိႏွိပ္ထားတဲ့အျပင္ ဆင္ျခင္ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းကာ တီဘီ၊ နမိုးနီးယား၊ HIV နဲ႔ တျခား လိင္မွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို ကူးစက္ခံရႏိုင္ပါတယ္။
၁၁. နာ့ဗ္ေၾကာထိခိုက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ေျခလက္ေတြမွာ အပ္နဲ႔ ထိုးသလို ႂကြက္သားအားနည္းတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္တာ၊ ပန္းေသပန္းညႇဳိးျဖစ္တာနဲ႔ တျခားျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းက အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္သူေတြမွာ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈျဖစ္ၿပီး နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၁၂. ပန္ကရိယေရာင္ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ေရာင္ေစတဲ့ အျပင္ ပန္ကရိယကိုလည္း ေရာင္ရမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ထိခိုက္ၿပီး ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းမႈ တခ်ဳိ႕ဟာ သည္းေျခေက်ာက္တည္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ေပမယ့္ အရက္ေသာက္တာနဲ႔လည္း ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။
Myanmar Express
From : Good Health Journal
အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္ၿပီး အမူးလြန္တာေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါလို ေရာဂါေတြအျပင္ ကားတိုက္တာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ေလ့လာမႈေတြအရ အရက္ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာနဲ႔ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၁. ေသြးအားနည္းေရာဂါ
အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဥကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ယူႏိုင္မႈ ပမာဏ ပံုမွန္ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနကို ေသြးအားနည္းေရာဂါလို႔ ေခၚၿပီး ပင္ပန္းႏံုးခ်ည့္တာ၊ အသက္႐ွဴမဝတာနဲ႔ ေခါင္းထဲ ရီတီတီ ျဖစ္တာစတဲ့ လကၡဏာေတြကို ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
၂. ကင္ဆာေရာဂါ
“အရက္ကို အေလ့အထ တစ္ရပ္လို ပံုမွန္ေသာက္ေနရင္ေတာင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္” လို႔ တိုရြန္တိုတကၠသိုလ္က ဂ်ာဂန္က ရွင္းျပပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က အယ္လ္ကိုေဟာကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစီတယ္ဒီဟိုက္အျဖစ္ ကူးေျပာင္းတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္တာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြရဲ႕ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အသံအိုး၊ အစာေရမ်ဳိႁပြန္၊ အသည္း၊ ရင္သားနဲ႔ အူမႀကီးေနရာေတြမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့ အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္သူေတြက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္တက္ေနပါတယ္။
၃. ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ အဆီခဲေတြ စုပံုၿပီး ေသြးေၾကာေတြမွာ ေသြးခဲစုပံုႏိုင္ေျခမ်ားကာ ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အရင္က ႏွလံုးေရာဂါထၿပီး အသက္ရွင္ခဲ့သူေတြမွာ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆပိုမ်ားတယ္လို႔ ဟားဗတ္ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
၄. အသည္းေျခာက္ေရာဂါ
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းဆဲလ္ေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာ အသည္းက ပံုမွန္လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ မလုပ္ႏိုင္ဘဲ အႀကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ကာ အသည္းေျခာက္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၅. သက္ႀကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါ
အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ ဦးေႏွာက္ အရြယ္အစားက ေယဘုယ်အားျဖင့္ က်ံဳ႕လာပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ တစ္ရာစုၾကာတုိင္း ၁ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ က်ဳံ႕လာေနပါတယ္။ ဒါက ပံုမွန္ပါပဲ။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာေတာ့ ဦးေႏွာက္ အဓိက ေနရာေတြမွာ ပိုက်ဳံ႕လာၿပီး မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ သက္ႀကီး အတိတ္ေမ့ ေဝဒနာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၆. စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္တာနဲ႔ စိတ္ဓာတ္က်တာက အျပန္အလွန္ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ သီအုိရီတစ္ခု အရ စိတ္ဓာတ္က်ေနတဲ့ လူေတြဟာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ နာက်င္မႈကို ကုသႏိုင္ဖို႔ မိမိဘာသာ အရက္နဲ႔ ကုသဖို႔ ႀကိဳးစားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အရက္ကို စြဲသြားၿပီး အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်ေဝဒနာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၇. တက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာက အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ျဖစ္ၿပီး အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) မရွိတဲ့သူေတြမွာေတာင္ တက္တာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အတက္ေရာဂါ ကုသရာမွာ သံုးတဲ့ ေဆးဝါးေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကိုလည္း အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၈. ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာ
အရက္နဲ႔ အစားအေသာက္ တခ်ဳိ႕ကလည္း ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ေဂါက္အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေဝဒနာ ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၉. ေသြးတိုးျခင္း
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ စိတ္ဖိစီးမႈ တံု႔ျပန္ဖို႔ ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းလိုက္၊ က်ယ္လိုက္လုပ္တာနဲ႔ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ Sympathetic Nervous System ကို ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးတာ ၾကာလာရင္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာစတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြကို ဆက္ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။
၁၀. ကူးစက္ေရာဂါမ်ား
အရက္ကို အလြန္အမင္းေသာက္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ဖိႏွိပ္ထားတဲ့အျပင္ ဆင္ျခင္ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းကာ တီဘီ၊ နမိုးနီးယား၊ HIV နဲ႔ တျခား လိင္မွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို ကူးစက္ခံရႏိုင္ပါတယ္။
၁၁. နာ့ဗ္ေၾကာထိခိုက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ေျခလက္ေတြမွာ အပ္နဲ႔ ထိုးသလို ႂကြက္သားအားနည္းတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္တာ၊ ပန္းေသပန္းညႇဳိးျဖစ္တာနဲ႔ တျခားျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းက အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္သူေတြမွာ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈျဖစ္ၿပီး နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၁၂. ပန္ကရိယေရာင္ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ေရာင္ေစတဲ့ အျပင္ ပန္ကရိယကိုလည္း ေရာင္ရမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ထိခိုက္ၿပီး ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းမႈ တခ်ဳိ႕ဟာ သည္းေျခေက်ာက္တည္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ေပမယ့္ အရက္ေသာက္တာနဲ႔လည္း ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။
Myanmar Express
No comments:
Post a Comment