သက္ရွိဆိုတာက အစားအေသာက္နဲ႔ မကင္းဆံုးမဟုတ္ပါလား။ အဲဒီ အစားအေသာက္အေပၚမွာပဲ အယူအစြဲေလးေတြ ရွိေနတတ္ျပန္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ကေန ဆီေလ်ာ္တာလည္းရွိ၊ လြဲေခ်ာ္တာလည္းရွိေပါ့။ အဲဒီ အမွတ္အယူ အလြဲေလးေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေလ့လာၾကည့္ခ်င္ပါတယ္။
ညဘက္ အစာစားတာက ဝ ေစသလား
အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ အဲသလို ထင္ၾကပါတယ္။ အမွန္တကယ္ သုေတသနျပဳခ်က္ေတြအရေတာ့ ဒီအခ်က္ကို အတည္ျပဳစရာ မရွိေသးဘူး လို႔ ဆိုပါတယ္။ တကယ္သိထားရမွာက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားတာကသာ ဝေစတယ္ဆိုတာပါ။ တခုေတာ့ ရွိတာေပါ့။ညဘက္စားတာက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြခ်ည္းဆိုရင္ေတာ့ ဝလာမွာေပါ့။ ညဘက္အိပ္ယာဝင္ခါနီး အစာစားတာရဲ႕ အက်ိဳးဆက္တခုကေတာ့ ရင္ပူတာနဲ႔ အစာမေၾကတာပါပဲ။ အဲဒီေတာ့ မဝသည့္တိုင္ ညပိုင္းမွာ ပံုမွန္ေစာေစာ စားတဲ့ အေလ့အထကသာ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။
သၾကားတမ်ိဳးနဲ႔ တမ်ိဳးမတူဘူးလား
႐ိုး႐ိုး သၾကားပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ပ်ားရည္ထဲကသၾကားျဖစ္ျဖစ္၊ တျခားအသီးေတြမွာပါတဲ့ သၾကားျဖစ္ေစ၊ေျပာင္းဖူးက သၾကားျဖစ္ေစ အားလံုးက ကယ္လိုရီေတြ ေပးတာပါပဲ။ စားပြဲဇြန္းတဇြန္းမွာ ကယ္လိုရီ ၄၈ ကေန ၆၄ ေလာက္အထိပါတတ္ၾကပါသတဲ့။ ခႏၶာကိုယ္ကလည္း ဘယ္လို ျဖည့္စြက္ သၾကားကိုမဆို စုပ္ယူတာပါပဲ။ အဲဒါေၾကာင့္ သၾကားေရြးခ်ယ္ၿပီး စားေနတာမ်ိဳးထက္ ဘယ္သၾကားအမ်ိဳးအစားမဆို ေလွ်ာ့ၿပီးသာစားရမွာပါ။
ေကာ္ဖီက မေကာင္းဘူးလား
ဒါလည္း အျငင္းပြားမဆံုးတဲ့ အယူအဆတခုေပါ့။ အသင့္အတင့္(တေန႔ကို ၂ ခြက္ ၃ ခြက္) ေသာက္သံုးတာကေတာ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတာ ေသခ်ာပါတယ္။ သုေတသနေတြအရဆိုရင္ ေကာ္ဖီက အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ သည္းေျခေက်ာက္တည္နာ၊ ပါကင္ဆန္ ေခၚတဲ့ ေျခတုန္လက္တုန္ ေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္လို႔ အခိုင္အမာဆိုပါတယ္။ ကယ္လိုရီမမ်ားေအာင္ ႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ ကရင္မ္နဲ႔ သၾကားေတြ ပါဝင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။
အဆီလံုးဝ မစားသင့္ဘူးလား
ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အေျခခံလိုအပ္တဲ့ အာဟာရ ၃ မ်ိဳးက ပ႐ိုတင္း၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီပါ။ အဆီဆိုရာမွာ အေစ့အဆံေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ငါးနဲ႔ သံလြင္ဆီေတြကေတာ့ အင္အားျဖစ္ေစတယ္၊ ဆဲလ္ေတြ ျပန္လည္တည္ေဆာက္ေပးတယ္၊ ေဟာ္မုန္းေတြ ထုတ္လုပ္ေစတယ္ ဆိုတဲ့ အက်ိဳးထူးေတြရရွိေစပါတယ္။ အကန္႔အသတ္နဲ႔ စားသံုးသင့္တာေတြကေတာ့ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ အသြင္ေျပာင္းဆီလို႔ ေခၚၾကတဲ့ တိရစၧာန္ေတြကရတဲ့ အဆီ၊ ေထာပတ္၊ ႏို႔ကထုတ္လုပ္တဲ့ စားစရာေတြနဲ႔ အသင့္စားဖို႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကရတဲ့ အဆီေတြပါ။
သဘာဝဆားက အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးလား
တခ်ိဳ႕က ပင္လယ္ေရကေန တိုက္႐ိုက္ခ်က္တဲ့ သဘာဝဆားမွ ဆိုဒီယမ္စစ္တယ္ထင္ၾကပါတယ္။ ဒါေကတာ့ မွားယြင္းတဲ့ ယူဆခ်က္ပါ။ တျခားစက္ရံုေတြမွာ ထုတ္လုပ္တဲ့ ဆားေတြလည္း အတူတူပါပဲ။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ သိထားသင့္တာက ကိုယ္ထဲက လိုအပ္တဲ့ ဆားပမာဏ ၇၅ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္က သီးသန္႔ထည့္စရာမလိုဘဲ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အစာေတြကေနရတာပါ။ ခ်ိစ္၊ စည္သြပ္ဘူး၊ ဟင္းခ်က္မႈန္႔ အားလံုးမွာ အငန္ဓာတ္ေလးက ပါၿပီးသားမဟုတ္လား။
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ရင္ ဝိတ္က်ႏိုင္သလား
တခ်ိဳ႕ ကေလးဆန္ဆန္ေတြးၾကတာေပါ့။ေရမ်ားမ်ားေသာက္၊ ႐ႉးမ်ားမ်ားေပါက္ရင္ ဝိတ္က်ေစမလားဆိုတာပါ။ ေရက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တာ အမွန္ပါ။ ဒါေပမယ့္ ဝိတ္က်တာနဲ႔ေတာ့ မဆိုင္ပါဘူး။ ေရေတြခ်ည္းေသာက္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္ေနလို႔ တျခား ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ မစားဘဲေနရင္ေတာ့ ဝိတ္က်ဖို႔ အေထာက္အကူျဖစ္ႏိုင္မွာေပါ့။ ဘာအစားအေသာက္မွ မေလွ်ာ့ဘဲ ေရေတြ အမ်ားႀကီး ျဖည့္ၿပီးေသာက္ေနရံုနဲ႔ေတာ့ ဝိတ္က်လာစရာ အေၾကာင္းမရွိတာ အေသအခ်ာပါပဲ။
ဂ်ံဳအၾကမ္းသက္သက္စားမွ က်န္းမာတာလား
ဂ်ံဳ၊ဆန္ အၾကမ္းထည္ေတြက အမွ်င္ဓာတ္ပါတာ၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ေတြ ပါတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာက မွန္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒါက ဂ်ံဳအေခ်ာေတြနဲ႔ လုပ္ထားတာေတြကို စြန္႔ပစ္ဖို႔ ဆိုလိုတာမဟုတ္ပါဘူး။ ရံဖန္ရံခါ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ေရာဂါပိုးေတြဝင္ၿပီး ျပန္နလံထူစ ကာလမ်ိဳးမွာ ဂ်ံဳအေခ်ာထည္ေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကလည္းလိုအပ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳအႏုနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ႂကြယ္ဝပါတယ္။ ဂ်ံဳၾကမ္းက က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုၿပီးအေလးေပးသင့္တယ္ဆိုေပမယ့္ ဂ်ံဳအႏုေလးေတြလည္းစားေပးရမွာပါ။
သၾကားစားတဲ့ ကေလးေတြ ဂဏွာမၿငိမ္ျဖစ္သလား
တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ကေလးေတြ ထိန္းမရေအာင္ကဲၾကတာ အခ်ိဳေတြစားလို႔ ဆိုၿပီး အမွတ္လြဲၾကပါတယ္။ သၾကားစားတိုင္း အေဆာ့လြန္ေနၾကတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ပြဲလမ္းမွာ မုန္႔အခ်ိဳေတြစားၿပီး အၿငိမ္မေန၊ ေမ်ာက္မူးလဲ ျဖစ္ေနၾကတာက ပတ္ဝန္းက်င္ အေနအထားကို စိတ္လႈပ္ရွားၾကလို႔ပါ။ ဒါေပမယ့္လည္း ကေလးေတြ သၾကားအလြန္အကၽြံ မစားဖို႔ေတာ့ ဂ႐ုစိုက္ရမွာပါပဲ။အခ်ိဳေတြက က်န္းမာေရးျပႆနာေတြျဖစ္တတ္လို႔ပါပဲ။
အားကစားသမားေတြ ပ႐ိုတင္း အမ်ားႀကီးစားရမွာလား
အားကစားသမားေတြ အသားဓာတ္ ပ႐ိုတင္း အမ်ားႀကီးစားမွ ႂကြက္သားေတြ အားရွိသန္စြမ္းမယ္လို႔ ထင္ေနပါသလား။ အဲဒီေလာက္ႀကီးေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အမ်ားစုကေတာ့ အဲသလို သတ္မွတ္ၿပီး စားၾကတာေတြ ေတြ႔ရမွာပါ။ တကယ္တမ္း ႂကြက္သားေတြ သန္မာေတာင့္တင္းဖို႔ လံုေလာက္တဲ့ ကယ္လိုရီ၊ ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္းေတြလုပ္ေပး၊ ႂကြက္သားေတြ လႈပ္ရွားၿပီးတာနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းေတြမွ်တေအာင္စားရမွာပါ။
သၾကားအမ်ားႀကီးစားလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္တာလား
တခ်ိဳ႕ေတာ့ အလြယ္ေျပာၿပီး ထင္မွတ္မွားေနၾကေလရဲ႕။ အခ်ိဳစားလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္တယ္ရယ္လို႔ ေျပာမရႏိုင္ပါဘူး။ဆီးခ်ိဳေရာဂါသမားက သၾကားေတြစားၿပီး ဆီးခ်ိဳတက္မွာ ျဖစ္ေပမယ့္ ဆီးခ်ိဳမရွိသူက သၾကားစားလို႔ ဆီးခ်ိဳမျဖစ္ပါဘူး။ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ႏိုင္ေခ်က သၾကားစားတာထက္ အဝလြန္တာ၊ လႈပ္လႈပ္ရွားရွား မရွိဘဲ ေနတာေတြေၾကာင့္ပါ။ သၾကားမစားဘဲ ေနဖို႔ထက္ လမ္းထေလွ်ာက္လိုက္တာက ဆီးခ်ိဳေရာဂါကာကြယ္မွာပါ။
ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္သလား
ဒါလည္း အမွတ္မလြဲပါနဲ႔။ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြအားလံုးက ဝိတ္တိုးေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဝိတ္က်ေအာင္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္မစားဘဲ ေနတာမ်ိဳး မလုပ္သင့္ပါဘူး။ အစားတမ်ိဳးကို ျဖတ္ၿပီး က်န္တာေတြ အားျပဳစားလို႔ ဝိတ္က်ေစပါ့ မလား။ ကယ္လိုရီေတြက ဝိတ္တိုးေစတာပါ။ ကယ္လိုရီေတြက ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္မစားလည္း ပ႐ိုတင္း၊ အဆီ စတာေတြကေန ရေနရင္ ဝိတ္တက္မွာပါပဲ။ အစာအားလံုးမွ်တေအာင္ ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အထက္မွာ ေျပာခဲ့တာေတြမွ မဟုတ္ပါဘူး။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္ရင္ အယူလြဲေလးေတြရွိတတ္ပါတယ္။ ပထမဆံုး အဲသလို ၾကားဖူးနားဝကို အယူအစြဲ မလုပ္လိုက္ေသးခင္ မွန္ရဲ႕လား စူးစမ္းဖို႔ လိုပါတယ္။
ဒုတိယ အေနနဲ႔ ဘယ္သူေျပာတာလဲလို႔ ကိုယ့္ဘာသာ ျပန္ေမးခြန္းထုတ္ပါ။ ဘာေတြကို အေျခခံၿပီးေျပာေနသလဲ၊ သူ႔ပစၥည္း ေၾကာ္ျငာဖို႔ ေျပာေနတာလား၊ ေလ့လာခ်က္ ေသးေသးေလးကေန လိုရာဆြဲေျပာလား ဆိုတာ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာရပါမယ္။
တကယ္တမ္း က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ေလ့လာလိုက္စားသူေတြ၊ တတ္ကၽြမ္းသူ ဆရာဝန္ေတြက ခ်င့္ခ်ိန္ ႏိႈင္းဆ အႀကံဉာဏ္ေပးၾကတာမ်ိဳးေတြကို လိုက္နာက်င့္သံုးရင္ေတာင္မွ ကိုယ့္အတြက္ ရလဒ္က အဆင္မေျပရင္ ပိုၿပီး တိက်ေသခ်ာတဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ စုေဆာင္းပါ။ ပိုၿပီး တတ္သိနားလည္သူေတြနဲ႔ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြး ေလ့က်င့္ပါ။ က်န္းမာေရး လိုက္စားတာက ေကာင္းမြန္တဲ့ အေလ့အထ ျဖစ္ေပမယ့္ လြဲေခ်ာ္တဲ့ အယူအစြဲေတြကေတာ့ က်န္းမာေရးကိုပါ ထိခိုက္ေစႏိုင္ေသးတာ သတိျပဳၾကဖို႔ပါပဲ။ ။
irrawaddy
http://www.searchmyanmar.com/link/comment/cid/53674
No comments:
Post a Comment