ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား၏ က်န္းမာေရးအစြမ္းမ်ား
ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ
အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ဟင္းရဲ႕အရသာေကာင္းမြန္ၿပီး ဟင္းအျပင္အဆင္ လွပ႐ံုသာမက
သင့္အတြက္ က်န္းမာေရးေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔
ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ရရိွႏိုင္ပါတယ္။ Phytochemicals နဲ႔
antioxidant ေတြလည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔
ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္
အလိုက္ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ဆီသတ္ရြက္
ဗီတာမင္ A နဲ႔ B၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္
ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ A နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိေတြဟာ ပန္းသီး၊ လိေမၼာသီးနဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီသီးထက္ ပိုမို အစြမ္းထက္ပါတယ္။
ခ်င္း
ခ်င္းဟာ ဘက္တီးရီးယားကုိ တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အစြမ္းနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္တဲ့ အစြမ္းေတြ ရိွပါတယ္။ ခ်င္းဟာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ရႏိုင္တဲ့ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ Prostagladin ရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ပိတ္ပင္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ migraine (ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေဝဒနာ) စတင္ခံစားရတာနဲ႔ ခ်င္းေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ေသာက္လိုက္ရင္ ေဝဒနာသက္သာ သြားႏိုင္ပါတယ္။
ဆီသတ္ရြက္
ဗီတာမင္ A နဲ႔ B၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ေတြမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္
ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ A နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိေတြဟာ ပန္းသီး၊ လိေမၼာသီးနဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီသီးထက္ ပိုမို အစြမ္းထက္ပါတယ္။
ခ်င္း
ခ်င္းဟာ ဘက္တီးရီးယားကုိ တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့အစြမ္းနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္တဲ့ အစြမ္းေတြ ရိွပါတယ္။ ခ်င္းဟာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ရႏိုင္တဲ့ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ Prostagladin ရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ပိတ္ပင္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ migraine (ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေဝဒနာ) စတင္ခံစားရတာနဲ႔ ခ်င္းေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ ေသာက္လိုက္ရင္ ေဝဒနာသက္သာ သြားႏိုင္ပါတယ္။
နႏြင္း
နႏြင္းမွာ ဘက္တီးရီးယားကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ၊ ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိနဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င့္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြ ပါရိွပါတယ္။ အဆစ္ေရာင္ရမ္းမႈကိုလည္း ပိတ္ပင္ႏိုင္တဲ့အတြက္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါရိွသူေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ
မဂၢနီးစ္၊ ဗီတာမင္ B6 နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါဝင္တဲ့ အနံ႔ထြက္ေစတဲ့ allicin ျဒပ္ေပါင္းဟာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ မႈိပိုးေတြ အပါအဝင္ ပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိပါရိွသည္။ အေအးမိေရာဂါနဲ႔ တုပ္ေကြးေရာဂါရိွသူေတြ စားသင့္ပါတယ္။
ပူစီနာ
ဗီတာမင္ A နဲ႔ ဗီတာမင္ C ေတြမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င့္ပစၥည္းအျဖစ္ ကင္ဆာကိုတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။
နံနံပင္
နံနံပင္မွာ ဗီတာမင္ A, B, C နဲ႔ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ေတြအျပင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္စြမ္းအားေတြအတြက္ Phytochemicals ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဝမ္းဗိုက္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
နံနံပင္နဲ႔ အာဟာရပါဝင္မႈ တူညီတဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးအစြမ္းသတၱိလည္း တူညီပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ မိသားစုဝင္ျဖစ္တဲ့အတြက္ မႈိပိုးကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
Ref: Good Health
picture by ..net &ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္)
No comments:
Post a Comment