ဒီတစ္ပတ္ ပိတ္ရက္မွာ
သူငယ္ခ်င္းေတြ စုျပီး အုန္းနို႕ေခါက္ဆြဲ ခ်က္စားၾကမယ္လို႕ စိတ္ကူးရလာတယ္။
ခ်က္ၾကမယ္ေဟ့ ေကာင္းေကာင္းအစီအစဥ္ေလးမွာလဲ မေမ အုန္းနို႕ေခါက္ဆြဲ
ခ်က္နည္းေလးေရးေပးပါလို႕ ေတာင္းဆိုထားသူေတြအတြက္ ပါ ခ်က္နည္းေလးေရးေပးျပီး
အတူတူ ခ်က္စားၾကတာေပါ့။
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ေခါက္ဆြဲ
၂။ပဲဝါၾကမ္း (၂၀)သားခန္႕ (သို႕) ၂၅၀ ဂရမ္္္
၃။အုန္းနို႕ ဗူး (၄၀၀) ဂရမ္ (ျပည္ပမွာ အုန္းသီးစိမ္းမွ အုန္းနို႕ရည္က ဝယ္ရန္မလြယ္ကူေသာေၾကာင့္ အုန္းနို႕ဗူးကိုသာ သံုးသည္။
၄။ၾကက္သြန္နီ (၇၊၈)ဥခန္႕
၅။ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃)မႊာခန္႕
၆။ဂ်င္း အနည္းငယ္
၇။ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္ၚ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
၈။နံႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
၁၀။ ကရေဝး အေခါက္၊အရြက္အနည္းငယ္ (ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက)
၁၁။ၾကက္ဥ (၃)လံုး
၁၂။ ဆား သင့္တင့္ယံု
၁၃။ ၾကက္သား ၂၀ဆယ္သားခန္႔
ဒီေန႕ေတာ့ ေမက ပုဇြန္နဲ႕ ခ်က္လို႕ ၾကက္သားမထည့္ပဲ ပုဇြန္(၁၅)ခန္႕ကိုပဲ သံုးလိုက္တယ္။
ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ပထမဦးစြာ ပဲကို ျပဳတ္ထားႏွင့္ပါ။ ပဲကို ၾကိဳျပီး ေရစိတ္ထားလွ်င္ ျပဳတ္ရသည့္အခ်ိန္ သက္သာပါသည္။ အခ်ိန္သက္သာေစရန္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲတြင္ ျပုတ္ထား၍ ရပါသည္။ ပဲအိုး ဆူလာလွ်င္ေတာ့ အဖံုးဖြင့္ထားေပးရန္ မေမ့ပါႏွင့္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊အေရာင္တင္မႈန္ ၊နံႏြင္းမႈန္႕မ်ားကို အတူေရာေထာင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ေထာင္းရန္အဆင္မေျပပါက ေသးငယ္ေသာ အပိုင္းအစမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း အသင့္ျပင္ဆင္ထားေပးပါ။
၃။မိမိထည့္ဝင္လိုသည့္ အသား(ၾကက္သား၊ ပုဇြန္) စသည္မ်ားကိုလည္း အဆင္သင့္ လွီးထားရပါမည္။ အသားမထည့္ဘဲ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္မည္ဆိုပါက အဆင့္(၃)ကို ေက်ာ္သြားပါရန္။
၄။ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ကာ အစိပ္ေလးမ်ား လွီးထည့္မည္ ဆိုပါက ၾကိဳတင္ျပဳတ္ထားေပးရပါမည္။ ျပဳတ္ရန္ အခ်ိန္မေပးနိုင္ပါက ဟင္းရည္အိုး ခ်ကာနီးမွာ ၾကက္ဥေဖာက္ကာ နာနာေလး ေခါက္ျပီး ထည့္ဝင္နိုင္ပါသည္။
၅။ မီးဖိုေပၚသို႕ ဆီအိုးတည္ကာ ဆီပူလာလွ်င္ အသင့္ ေရာထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ငရုတ္သီးမႈန္႕မ်ားကို ဆီသတ္ေပးပါ။ ထိုေနာက္ ၾကက္သြန္ဆသတ္က်က္လာေသာ အခါ ကရေဝးေခါက္ ၊ရြက္ထည့္ျပီး ေခတၱာေမႊလိုက္ပါ။ (ေမက အရြက္ကုန္ေနေသာေၾကာင့္ အိမ္မွာရွိေနေသာ အမႈန္႕အနည္းငယ္ကို သံုးလိုက္သည္။ ထို႕ေနာက္ ပုဇြန္(သို႕) ၾကက္သားထည့္ကာ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါ။
၆။ပဲမ်ားနူးလာေသာအခါ ပဲမ်ားကို ေထာင္း၍ျဖစ္ေစ၊ဇကာႏွင့္ တိုင္ခ်၍ျဖစ္ေစ ေၾကညက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ျပီး ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ကာ မီးဖိုေပၚတည္ထားလိုက္ပါ။
၇။ၾကက္သြန္နီအခ်ိဳ႕ကို ေလးစိပ္ စိပ္ကာ ပဲဟင္းရည္အိုးထဲ အတူထည့္၍ တည္ထားပါ။
၈။ထို႕ေနာက္ အုန္းနို႕ဗူးေဖာက္ထည့္ ၊ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းကို ပဲဟင္းအိုးထဲသို႕ ေလာင္းထည့္ကာ အတူတူ ခ်က္ထားရပါမည္။
အိုးထဲမွ ၾကက္သြန္ဥမ်ား နူးျပီးဆိုလွ်င္ေတာ့ ဆား ၊ရသာမႈန္႕ထည့္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းကာ အုန္းနို႕နံ႕ေမႊးေမႊးႏွင့္ အုန္းနို႕ေခါက္ဆြဲ ေလး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။
ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို အေျခာက္ျပဳတ္ယူ၍ ျဖစ္ေစ အစို ဝယ္ယူ၍ ျဖစ္ေစ မိမိစိတ္တိုင္းက် အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။
အလိုရွိက သံုူးေဆာင္နိုင္ပါသည္ရွင္။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ေခါက္ဆြဲ
၂။ပဲဝါၾကမ္း (၂၀)သားခန္႕ (သို႕) ၂၅၀ ဂရမ္္္
၃။အုန္းနို႕ ဗူး (၄၀၀) ဂရမ္ (ျပည္ပမွာ အုန္းသီးစိမ္းမွ အုန္းနို႕ရည္က ဝယ္ရန္မလြယ္ကူေသာေၾကာင့္ အုန္းနို႕ဗူးကိုသာ သံုးသည္။
၄။ၾကက္သြန္နီ (၇၊၈)ဥခန္႕
၅။ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃)မႊာခန္႕
၆။ဂ်င္း အနည္းငယ္
၇။ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္ၚ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁)ဇြန္း
၈။နံႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္
၁၀။ ကရေဝး အေခါက္၊အရြက္အနည္းငယ္ (ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက)
၁၁။ၾကက္ဥ (၃)လံုး
၁၂။ ဆား သင့္တင့္ယံု
၁၃။ ၾကက္သား ၂၀ဆယ္သားခန္႔
ဒီေန႕ေတာ့ ေမက ပုဇြန္နဲ႕ ခ်က္လို႕ ၾကက္သားမထည့္ပဲ ပုဇြန္(၁၅)ခန္႕ကိုပဲ သံုးလိုက္တယ္။
ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ပထမဦးစြာ ပဲကို ျပဳတ္ထားႏွင့္ပါ။ ပဲကို ၾကိဳျပီး ေရစိတ္ထားလွ်င္ ျပဳတ္ရသည့္အခ်ိန္ သက္သာပါသည္။ အခ်ိန္သက္သာေစရန္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲတြင္ ျပုတ္ထား၍ ရပါသည္။ ပဲအိုး ဆူလာလွ်င္ေတာ့ အဖံုးဖြင့္ထားေပးရန္ မေမ့ပါႏွင့္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊အေရာင္တင္မႈန္ ၊နံႏြင္းမႈန္႕မ်ားကို အတူေရာေထာင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ေထာင္းရန္အဆင္မေျပပါက ေသးငယ္ေသာ အပိုင္းအစမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း အသင့္ျပင္ဆင္ထားေပးပါ။
၃။မိမိထည့္ဝင္လိုသည့္ အသား(ၾကက္သား၊ ပုဇြန္) စသည္မ်ားကိုလည္း အဆင္သင့္ လွီးထားရပါမည္။ အသားမထည့္ဘဲ သက္သတ္လြတ္ ခ်က္မည္ဆိုပါက အဆင့္(၃)ကို ေက်ာ္သြားပါရန္။
၄။ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ကာ အစိပ္ေလးမ်ား လွီးထည့္မည္ ဆိုပါက ၾကိဳတင္ျပဳတ္ထားေပးရပါမည္။ ျပဳတ္ရန္ အခ်ိန္မေပးနိုင္ပါက ဟင္းရည္အိုး ခ်ကာနီးမွာ ၾကက္ဥေဖာက္ကာ နာနာေလး ေခါက္ျပီး ထည့္ဝင္နိုင္ပါသည္။
၅။ မီးဖိုေပၚသို႕ ဆီအိုးတည္ကာ ဆီပူလာလွ်င္ အသင့္ ေရာထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ငရုတ္သီးမႈန္႕မ်ားကို ဆီသတ္ေပးပါ။ ထိုေနာက္ ၾကက္သြန္ဆသတ္က်က္လာေသာ အခါ ကရေဝးေခါက္ ၊ရြက္ထည့္ျပီး ေခတၱာေမႊလိုက္ပါ။ (ေမက အရြက္ကုန္ေနေသာေၾကာင့္ အိမ္မွာရွိေနေသာ အမႈန္႕အနည္းငယ္ကို သံုးလိုက္သည္။ ထို႕ေနာက္ ပုဇြန္(သို႕) ၾကက္သားထည့္ကာ ေၾကာ္ထားလိုက္ပါ။
၆။ပဲမ်ားနူးလာေသာအခါ ပဲမ်ားကို ေထာင္း၍ျဖစ္ေစ၊ဇကာႏွင့္ တိုင္ခ်၍ျဖစ္ေစ ေၾကညက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ျပီး ခ်က္မည့္အိုးထဲ ထည့္ကာ မီးဖိုေပၚတည္ထားလိုက္ပါ။
၇။ၾကက္သြန္နီအခ်ိဳ႕ကို ေလးစိပ္ စိပ္ကာ ပဲဟင္းရည္အိုးထဲ အတူထည့္၍ တည္ထားပါ။
၈။ထို႕ေနာက္ အုန္းနို႕ဗူးေဖာက္ထည့္ ၊ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းကို ပဲဟင္းအိုးထဲသို႕ ေလာင္းထည့္ကာ အတူတူ ခ်က္ထားရပါမည္။
အိုးထဲမွ ၾကက္သြန္ဥမ်ား နူးျပီးဆိုလွ်င္ေတာ့ ဆား ၊ရသာမႈန္႕ထည့္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းကာ အုန္းနို႕နံ႕ေမႊးေမႊးႏွင့္ အုန္းနို႕ေခါက္ဆြဲ ေလး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။
ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို အေျခာက္ျပဳတ္ယူ၍ ျဖစ္ေစ အစို ဝယ္ယူ၍ ျဖစ္ေစ မိမိစိတ္တိုင္းက် အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။
အလိုရွိက သံုူးေဆာင္နိုင္ပါသည္ရွင္။
..... (¯`v´¯)♥
.......•.¸.•´
....¸.•´
... (
☻/
/▌♥♥
/ \ ♥♥ ေမသဇင္
No comments:
Post a Comment