ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ဖန္ ခါး ဟင္းလ်ွားမ်ား (၀က္သားဟင္း၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္၊ မုန္လာခ်ဥ္သုပ္၊ ပဲဟင္း)
၀က္သား ဗမာခ်က္ (ဆီေတာ႔နည္းနည္းမ်ားသြားတယ္။)
မုန္လာခ်ဥ္သုပ္ (မုန္လာခ်ဥ္တည္နည္းကုိ ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္။ ေအာက္မွာလည္း ကူးယူၿပီး တင္ထားေပးပါတယ္ေနာ္။)
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ စပ္စပ္ေလး
ကုလားပဲဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလး (အိုးကေလး နဲ႔ ပဲဟင္းေပါ႔)
၀က္သားခ်က္နည္း
၀က္သားကုိ ေရေဆး ခပ္ေသးေသးတုံးၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔၊ ဆႏြင္းနဲ႔နယ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၇ တက္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ လုံးကုိ ေရာၿပီး ႀကိတ္လုိက္ပါတယ္။ ၀က္သားခ်က္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ႀကိတ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို အရင္ ဆီသတ္လုိက္ပါ။ အိၿပီး အေရာင္နီသြားေအာင္အထိေပါ႔။ ၿပီးရင္ အေရာင္တင္ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ နဲ႔ ဆႏြင္းထည္႔ပါ။ ၿပီးရင္ နယ္ထားတဲ႔ ၀က္သားကုိထည္႔ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ လုံးလုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရေႏြးကုိ ၀က္သားျမဳတ္ေအာင္အထိထည္႔ၿပီး မီးဖိုေပၚတည္ထားေပးပါ။ ဆီျပန္လာရင္ေတာ႔ ၀က္သားဗမာခ်က္ ရပါၿပီရွင္။
မုန္လာခ်ဥ္တည္နည္း
မုန္လာဥကုိ အခံြႏႊာၿပီး အရွည္လုိက္ လွီးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ မုန္လာဥ အရုိးအရြက္ေတြပါ ပါရင္ ပုိေကာင္းတယ္။ ဒီမွာ ကေတာ႔ အရြက္ပါတာ သိပ္မေတြ႔ဘူး။ ရွိေတာ႔ ရွိတယ္။ ရွားတယ္။ ၿပီးနယ္မယ္႔ ဇလုံထဲသုိ႔ ထမင္း လက္တဆုပ္ထည္႔၊ ဆားထည္႔(ပုံမွန္ထက္ ၂ ဆထည္႔) ၿပီးအရင္နယ္ပါ။ ဆားနည္းလြန္းရင္လဲ စားလုိ႔မေကာင္းဘူးေနာ္႔။ မခ်ဥ္ဘူး ျဖစ္တတ္တယ္။ ထမင္းနဲ႔ ဆားနဲ႔ ေရာသြားေအာင္ နာနာနယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အရွည္လုိက္လွီးထားတဲ႔ မုန္လာဥကုိ ထည္႔ၿပီးနယ္ေပးပါ။ နယ္ၿပီးရင္ေတာ႔ ဗူးသန္႔သန္႔ေလးထဲမွာထည္႔ပါ။ အရည္နဲ႔လုိခ်င္ရင္ေတာ႔ ေရေအးေအး (ေရခဲေရ ဆုိ ပုိေကာင္းတယ္) ထည္႔ပါ။ ရာသီဥတုပူရင္ေတာ႔ ၃ ရက္ဆုိရပါၿပီ။ ရာသီဥတုေအးရင္ေတာ႔ ၄ ရက္၊ ၅ ရက္ေလာက္ထားေပးပါ။ အခ်ဥ္ရရင္ေတာ႔ ပုိၿပီးမခ်ဥ္သြားေစရန္ ေရခဲေသတၲာထဲထည္႔ထားေပးပါ။ စားခ်င္တဲ႔အခါထုတ္ၿပီး သုပ္စားႏုိင္ပါၿပီေနာ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္နည္း
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းၿပီး အေစ႔ထုတ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရမ္းခါးေနဆိုးလုိ႔ ဆားထည္႔ၿပီး အရင္နာနာနယ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ေရစင္ေအာင္ေဆးလုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံးကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပုဇြန္ေျခာက္ကိုလည္း ေထာင္းထားပါ။ ငါးပိ လက္တစ္ဆစ္လည္း လုိပါတယ္ေနာ္။ စတင္ေၾကာ္ပါေတာ႔မယ္။ ေၾကာ္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီကုိ အရင္ေၾကာ္လုိက္ပါ။ အနီေရာင္သမ္းလာတဲ႔အထိေပါ႔။ ၿပီးရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိထည္႔၊ ငါးပိထည္႔၊ အေရာင္တင္ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ထည္၊ ငန္ျပာရည္ထည္႔၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ထည္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထည္႔ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ လုံးေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအိသြားေအာင္လုိ႔ ေရေႏြးနည္းနည္းေလး ထည္႔ အဖုံးပိတ္ၿပီး မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔တည္ထားပါ။ ေရခမ္းသြားရင္ေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ ေမႊေပးပါ။ ဆား အခ်ဳိျမည္းပါ။ အရသာ အဆင္ေျပသြားၿပီ ဆုိရင္ေတာ႔ ငရုတ္သီး ခဲြျခမ္းဖတ္ထည္႔ပါ။ ေနာက္ ၅ မိနစ္ေလာက္ဆုိ မီးဖုိေပၚက ခ်ႏိုင္ပါၿပီရွင္။ ၾကက္ဟင္းသီး စပ္စပ္ေၾကာ္ ရပါၿပီရွင္။
ကုလားပဲဟင္းခ်ဳိ ခ်က္နည္း
ကုလားပဲကုိ ေရေဆးၿပီး အရင္ျပဳတ္ပါ။ ပဲျပဳတ္ရင္ အရင္ဆုံး ဆား လုံး၀ မထည္႔ပါနဲ႔ေနာ္။ ဆားထည္႔ျပဳတ္ရင္ ပဲျပဳတ္ရတာ ပုိၾကာၿပီး ႏူးမလြယ္ပါဘူး။ ပဲေတြ ဆတ္ေတာက္ေတာက္ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ပဲႏူးသြားၿပီဆုိမွ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔တုိ႔ ထည္႔ပါ။ အဲ ............. ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဆီက်က္ခ်က္ရပါအုံးမည္။ ဆီအုိးတည္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ပါးပါးလွီးပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ ထည္႔ပါ။ အနီေရာင္သမ္းလာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဆႏြင္းနည္းနည္း၊ အေရာင္တင္နည္းနည္းထည္႔ၿပီး ေမႊပါ။ ေမႊၿပီးရင္ မီးဖုိေပၚကေနခ်က္ခ်င္းခ်လုိက္ပါ။ အေရာင္တင္နဲ႔ ဆႏြင္းတူးသြားမွာဆိုးလုိ႔ပါ။ ပဲျပဳတ္ထားတဲ႔ အုိးထဲသုိ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဆီက်က္ထည္႔လုိက္ပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ ပဲဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလး ရပါၿပီရွင္။
အားလုံး က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစရွင္။
http://mogaungthu.blogspot.com/search/label/%E1%80%A1%E1%80%81%E1%80%BA%E1%80%A5%E1%80%B9%E1%80%90%E1%80%8A%E1%80%B9%E1%80%94%E1%80%8A%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%99%E1%80%BA%E1%80%AC%E1%80%B8
No comments:
Post a Comment