ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးတစ္
ဒါေပမယ့္ အမ်ိဳးသမီးေတြကိုယ္တိုင္ အလုပ္ထြက္လုပ္ ၾကရတဲ့ေခတ္ႀကီးမွာ အခ်ိန္ေပးရတာတို႔၊ ေဈးနဲ႔နီးနီး မေနထိုင္ႏိုင္ၾကတာ တို႔အျပင္ အပ်င္းထူတာရယ္၊ က်န္းမာေရးဗဟုသုတ နည္းပါးမႈရယ္တို႔ေၾကာင့္ လံုေလာက္ၿပီး သင့္တင့္ မွ်တတဲ့ အာဟာရဓာတ္ မရရွိၾကပါ။ ဒါ့အျပင္ ကမၻာေပၚရွိ အမ်ိဳးသမီးထုရဲ႕ သံုးပံုပံုတစ္ပံုေလာက္မွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္သည္ျဖစ္ေစ၊ ကိုယ္ဝန္ မေဆာင္သည္ျဖစ္ေစ သံဓာတ္အား နည္းတဲ့ေရာဂါရွိေနပါတယ္လို႔
(၁)သံဓာတ္
နဂိုကတည္းက သံဓာတ္အား နည္းသူျဖစ္ပါက သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ျဖစ္ေနတာမို႔ ေရွ႕မွာ လာေျပာျပတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေလး လိုပဲ အားမရွိသလို ေမာပန္းလာတတ္ တယ္။ ေသြးအားေကာင္းခ်င္ရင္ သံဓာတ္အားေကာင္းေစတဲ့ အနီေရာင္ အသား စားေပးရပါတယ္။ အမဲ၊ ဆိတ္၊ ဝက္၊ ဆတ္သား၊ ေခ်သား စသည္ျဖင့္ေပါ့။ ဒါေပမယ့္ ]ကြ်န္မ က သက္သတ္လြတ္သမားမို႔ပါ။ ဒါမွ မဟုတ္ အဲဒီအသားေတြ ေရွာင္ရမယ္ လို႔ ေဗဒင္က ေဟာထားလို႔ပါဆိုရင္ ျဖင့္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္ေတြျဖစ္ တဲ့ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ ရြက္၊ ဗူးညြန္႔၊ ေဂၚရခါးရြက္၊ ဘ႐ိုကို လီ၊ ဆီးသီးေျခာက္၊ ေျမပဲဆန္၊ ေပါက္ ပန္းျဖဴရြက္ စတဲ့ ဟင္းရြက္ေတြ၊ သစ္ သီးေျခာက္ေတြ စားရေပမေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ရွိတာနဲ႔ ေသြးအား ေကာင္း၊ မေကာင္း စတင္စစ္ေဆးရ ပါတယ္။ ေသြးအားနည္းရင္ သင့္ ဆရာဝန္က ေသြးအားေကာင္းေဆး ေတြ ညႊန္းေပးပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီ သံဓာတ္ကို အူက စုပ္ယူအားေကာင္း ေစဖို႔ ဗီတာမင္ ဃ က ကူညီေပးပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ ဃ ပါ ေအာင္ စားေပးရပါမယ္။
(၂)ေဖာလစ္အက္စစ္
ေဖာလစ္အက္စစ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ မရွိ မျဖစ္ ေသာက္ရတဲ့ အားေဆးျဖစ္ပါ တယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္စဥ္ အဲဒီဗီတာမင္ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ လွ်င္ မိမိေမြးလာေတာ့မယ့္ သားသား မီးမီးေလးမွာ ေမြးရာပါ ေက်ာ႐ိုး အာ႐ံုေၾကာမႀကီး ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေရာဂါ ပါလာလို႔ပါပဲ။ အဲဒီ အာ႐ံုေၾကာ ခ်ိဳ႕တဲ့ေရာဂါကို ေဆးပညာမွာ စပိုင္နာ ဘိုင္ဖစ္ဒါ (Spina Bifida) လို႔ ေခၚ ပါတယ္။ လမ္းမေလွ်ာက္ႏိုင္၊ ဆီး မထိန္းႏိုင္နဲ႔ အေတာ္သနားစရာ ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ရွိစ ပထမ ၁၂ ပတ္ (ပထမ ၃ လ) တိုင္ေအာင္ ေဖာလစ္အက္စစ္ အား ေဆးတစ္ေန႔လွ်င္ ၄၀ဝ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ရေအာင္ စားေပးရပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္စရွိၿပီလို႔ သိတာနဲ႔ ဒီေဆးကို မွီဝဲရပါမယ္။ ေဖာလစ္အက္စစ္ ေဆးျပားတစ္ျပားမွာ ၄၀ဝ မိုက္ခ႐ို ဂရမ္ပါပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အားေဆးမွာ တစ္ခါတည္း ဒီပမာဏ ကို ထည့္ေပးထားတတ္ပါတယ္။ ေဖာလစ္အက္စစ္ျြကယ္ဝတဲ့ အစား အစာေတြကေတာ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းရြက္မ်ား၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ဆီရီယယ္၊ နံနံပင္ စသည္တို႔ျဖစ္တယ္။
(၃) ဗီတာမင္ C
အစားအစာထဲမွာပါတဲ့ သံဓာတ္ ကို သင့္အူမွ စုပ္ယူႏိုင္ဖို႔ ဗီတာမင္ C က ကူညီေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ C ဓာတ္ျြကယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြ ကေတာ့ စီးထရက္ဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးမ်ား (လန္႔မသြားပါနဲ႔၊ ႐ိုး႐ိုး ေလးပါ။ ေရွာက္၊ သံပရာ၊ လိေမၼာ္ မ်ိဳးႏြယ္ဝင္ သစ္သီးမ်ားျဖစ္ပါတယ္)။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဘ႐ိုကိုလီ၊ င႐ုတ္သီးပြ ႀကီးမ်ား၊ အာလူးမ်ားႏွင့္ အခ်ဥ္ ဓာတ္ပါေသာ သဘာဝသစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္စစ္စစ္ေတြပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ သံဓာတ္အားနည္းလို႔ ေမာေမာ ေနရင္ အားကုန္ေနရင္ သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအစာအျပင္ သစ္သီးအခ်ဥ္ ေဖ်ာ္ရည္ပါ ေသာက္ပါ။
(၄)ကယ္လ္စီယမ္
ကေလးငယ္ရဲ႕ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ား သန္မာေစရန္ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အေရးပါလွပါတယ္။ ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား၊ ငါးႏွင့္ အ႐ိုးပါ ဝါးစားႏိုင္ ေသာ ငါးကေလးေတြမွာ ကယ္လ္စီ ယမ္ဓာတ္ ျြကယ္ဝပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆာဒင္းငါး၊ ဗာဒံေစ့၊ တို႔ဟူးေခၚ ပဲျပားေပ်ာ့၊ ဆီရီယယ္၊ တ႐ုတ္ဆီးသီး ေျခာက္၊ ေရသဖန္းသီးတို႔မွာ ကယ္လ္ စီယမ္ ျြကယ္ဝတယ္။ ဒါ့အျပင္ မိႈနတို၊ ကိုက္လန္၊ ဘ႐ိုကိုလီတို႔မွာလည္း ကယ္လ္စီယမ္ ျြကယ္ဝေတာ့ အစားစံု ေအာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီး အမ်ိဳးမ်ိဳး စားႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္ တစ္ေန႔ ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္ လိုပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္ D
ဝမ္းၾကာတိုက္ထဲက ကေလးငယ္ အတြက္ အ႐ိုးႏွင့္ သြားမ်ား သန္မာ ေစရန္ ဗီတာမင္ D လိုအပ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ D က လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ေဖာ့စဖိတ္ပမာဏ ကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ျမန္မာေတြ အဖို႔ ေနေရာင္ျခည္ရတဲ့ ေဒသမွာ ေနထိုင္ရတာေၾကာင့္ ေနေရာင္ျခည္က အေရျပားနဲ႔ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕ၿပီး ဗီတာမင္ D ကို ထုတ္ေစႏိုင္တာမို႔ ေနေရာင္ျခည္ဟာ ဗီတာမင္ D အေကာင္းဆံုးအရင္းအျမစ္ျဖစ္ပ
သက္သတ္လြတ္သမား
သတိထားစရာ
သက္သတ္လြတ္စားတဲ့ အမ်ိဳး သမီးေတြမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးစံုကို လွည့္ စားေပးရန္လိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဗီတာမင္ B ၁၂ ႏွင့္ သံဓာတ္ကို ရဖို႔ ေတာ့ အနည္းငယ္ အခက္အခဲရွိတတ္ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံဓာတ္နဲ႔ B ၁၂ ဓာတ္ပါတဲ့ အားေဆးကိုစားရန္ သင့္ ဆရာဝန္က ညႊန္ၾကားေပးပါလိမ့္မယ္။
No comments:
Post a Comment