အဆီပါဝင္မႈႏွင့္
သၾကားပါဝင္မႈမ်ားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကဲ့သို႔ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းေစႏုိင္သည့္
အစားအေသာက္ စားသံုးသူမ်ားသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ားစြဲၿမဲစြာ
စားသံုးသူမ်ားထက္ အသက္တုိႏုိင္သည့္အႏၲရာယ္ပိုမ်ားေၾကာင္း
ေတာင္ကယ္႐ိုလုိင္းနားတကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ရပ္အရ သိရသည္။
ခႏၶာကိုယ္အနည္းငယ္ ေရရွည္ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ကင္ဆာ၊ဆီးခ်ိဳ၊
ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ေရာဂါတို႔အျပင္ အသက္ေသဆံုးမႈပင္ျဖစ္ႏုိင္သည္ဟု
ေလ့လာမႈတြင္ပါဝင္ခဲ့ေသာ ေဒါက္တာဆူဆန္စတက္က ေျပာသည္။
ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုးသူမ်ားသည္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာကင္ဆာေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခေလးဆပိုျမင့္မားေၾကာင္း ယင္းေလ့လာမႈက ေဖာ္ျပသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းေစႏိုင္ေသာ အစားအေသာက္ငါးမ်ိဳးကိုေဖာ္ျပေပးလိုက္သည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားမွာ ေက်လြယ္ေသာအဆီမ်ားျဖစ္ေသာ္လည္း ေျပာင္းဖူးႏွင့္ ပန္းပြင့္မွထုတ္ယူေသာအဆီမ်ားတြင္ အိုမီဂါ (၆) ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား အမ်ားအျပားပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနသည္။ ယင္းဆီမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္ပိုမ်ားလာေစေၾကာင္း တိုရန္တိုတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားအစား အိုမီဂါ (၃)ႂကြယ္ဝေသာ မုန္ညင္းဆီႏွင့္ သံလြင္ဆီမ်ား စားသံုးပါ။
အနီေရာင္အသား
ေက်ညက္ရန္ခက္ခဲေသာအဆီမ်ားပါဝင္သည့္ အသားမ်ားစား သံုးျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပးသည့္ HDL ကိုလက္စထေရာမ်ား ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးေၾကာမ်ား၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ကာ ေသြးတုိးေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း ဩစေၾတးလ်သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ အနီေရာင္အသားမ်ား စားသံုးျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ရွားစရာမလိုေသာ္လည္း ယင္းအသားမ်ားကို သံုးေအာင္စခန္႔သာ စားသံုးပါ။
ျပန္လည္သန္႔စင္ထားေသာ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ား
ကြတ္ကီး၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူးေၾကာ္ကဲ့သို႔ စားစရာမ်ားႏွင့္ အျခား အသင့္စား စားစရာမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းေစ ေသာ ပ႐ိုတိန္း (PAI-1) ပါဝင္မႈ အဆင့္ကိုျမင့္တက္ေစသည္ဟု တုိရန္တိုတကၠသိုလ္၏ သုေတသနျပဳခ်က္တစ္ခုအရ သိရသည္။
တ႐ုတ္စာ
တ႐ုတ္စာကဲ့သို႔ စားစရာမ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ ၅ ဂရမ္ခန္႔ အမ်ား ဆံုးစားေသာက္သူမ်ားသည္ အနည္းဆံုးစားေသာက္သူမ်ားထက္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၃၃ ရာခုိင္ႏႈန္းပုိမ်ားလာႏိုင္ေၾကာင္း ေျမာက္ကယ္႐ိုလိုင္းနားတကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ သိရသည္။
အခ်ိဳရည္မ်ား
တစ္ေန႔လွ်င္ ကိုကာကိုလာႏွစ္ဘူးႏွင့္ညီမွ်ေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား ေသာက္သံုးေသာလူငယ္မ်ားတြင္ သီတင္းပတ္သံုးပတ္အတြင္း ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္မႈတို႔ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္သည့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈလကၡ ဏာတစ္ရပ္ျဖစ္ေသာ ပ႐ုိတိန္းပါဝင္မႈအဆင့္ကို ၁၀၉ ရာခုိင္ႏႈန္းျမင့္ တက္လာေစေၾကာင္း ဆြစ္ဇာလန္သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္ အရ သိရသည္။ ယင္းေၾကာင့္ အခ်ိဳရည္ေသာက္သံုးေသာ အေလ့ အက်င့္ကိုေဖ်ာက္ကာ ေရတြင္သံပရာသီးညႇစ္ထည့္၍ေသာက္ပါ။
—Ref: Internet
http://7daydaily.com/story/12514#.U5FYyXa3OQ8
ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုးသူမ်ားသည္ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာကင္ဆာေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခေလးဆပိုျမင့္မားေၾကာင္း ယင္းေလ့လာမႈက ေဖာ္ျပသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းေစႏိုင္ေသာ အစားအေသာက္ငါးမ်ိဳးကိုေဖာ္ျပေပးလိုက္သည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားမွာ ေက်လြယ္ေသာအဆီမ်ားျဖစ္ေသာ္လည္း ေျပာင္းဖူးႏွင့္ ပန္းပြင့္မွထုတ္ယူေသာအဆီမ်ားတြင္ အိုမီဂါ (၆) ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား အမ်ားအျပားပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနသည္။ ယင္းဆီမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္ပိုမ်ားလာေစေၾကာင္း တိုရန္တိုတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားအစား အိုမီဂါ (၃)ႂကြယ္ဝေသာ မုန္ညင္းဆီႏွင့္ သံလြင္ဆီမ်ား စားသံုးပါ။
အနီေရာင္အသား
ေက်ညက္ရန္ခက္ခဲေသာအဆီမ်ားပါဝင္သည့္ အသားမ်ားစား သံုးျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပးသည့္ HDL ကိုလက္စထေရာမ်ား ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးေၾကာမ်ား၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ကာ ေသြးတုိးေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း ဩစေၾတးလ်သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ အနီေရာင္အသားမ်ား စားသံုးျခင္းကို လံုးဝေရွာင္ရွားစရာမလိုေသာ္လည္း ယင္းအသားမ်ားကို သံုးေအာင္စခန္႔သာ စားသံုးပါ။
ျပန္လည္သန္႔စင္ထားေသာ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ံဳမ်ား
ကြတ္ကီး၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူးေၾကာ္ကဲ့သို႔ စားစရာမ်ားႏွင့္ အျခား အသင့္စား စားစရာမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းေစ ေသာ ပ႐ိုတိန္း (PAI-1) ပါဝင္မႈ အဆင့္ကိုျမင့္တက္ေစသည္ဟု တုိရန္တိုတကၠသိုလ္၏ သုေတသနျပဳခ်က္တစ္ခုအရ သိရသည္။
တ႐ုတ္စာ
တ႐ုတ္စာကဲ့သို႔ စားစရာမ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ ၅ ဂရမ္ခန္႔ အမ်ား ဆံုးစားေသာက္သူမ်ားသည္ အနည္းဆံုးစားေသာက္သူမ်ားထက္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၃၃ ရာခုိင္ႏႈန္းပုိမ်ားလာႏိုင္ေၾကာင္း ေျမာက္ကယ္႐ိုလိုင္းနားတကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ သိရသည္။
အခ်ိဳရည္မ်ား
တစ္ေန႔လွ်င္ ကိုကာကိုလာႏွစ္ဘူးႏွင့္ညီမွ်ေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား ေသာက္သံုးေသာလူငယ္မ်ားတြင္ သီတင္းပတ္သံုးပတ္အတြင္း ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္မႈတို႔ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္သည့္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈလကၡ ဏာတစ္ရပ္ျဖစ္ေသာ ပ႐ုိတိန္းပါဝင္မႈအဆင့္ကို ၁၀၉ ရာခုိင္ႏႈန္းျမင့္ တက္လာေစေၾကာင္း ဆြစ္ဇာလန္သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္ အရ သိရသည္။ ယင္းေၾကာင့္ အခ်ိဳရည္ေသာက္သံုးေသာ အေလ့ အက်င့္ကိုေဖ်ာက္ကာ ေရတြင္သံပရာသီးညႇစ္ထည့္၍ေသာက္ပါ။
—Ref: Internet
http://7daydaily.com/story/12514#.U5FYyXa3OQ8
No comments:
Post a Comment