စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး (သို႔) ျမိတ္မုန္႔တီ



 (ေမာနင္း ဘရိတ္ဖက္ေလး သံုးေဆာင္ ၾကရေအာင္)
Saturday, August 24, 2013

ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး

ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္လုိ ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးက နံမည္မၾကီးေပမယ္႔ စားလုိ႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းနဲ႔ ခ်က္ပံုအဆင္႔အဆင္႔ကို ၀တ္ရည္အေဒၚ ကိုယ္တုိင္ခ်က္ထားတာေတြပါ။ ျမိတ္မုန္႔တီမွာ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ မတူပဲ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ ေရႊၾကည္မွုန္႔တုိ႔ မသံုးပါဘူး။ ဒါေပမယ္႔ မုန္႔ဟင္းခါးၾကိဳက္သူတုိင္းလည္း ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးကို ၾကိဳက္ၾကမွာပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ၀တ္ရည္အေဒၚခ်က္နည္းေလးကို ျပန္မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္..

ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ

၂။ ငါးၾကင္း – ၄၀ က်ပ္သား (ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)

၃။ ငေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ငေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။

၄။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)

၅။ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္

ဆီသပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၃၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)

၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)

၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)

၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား

၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)

ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္

၉။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ ငါးၾကင္းကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးၾကင္းကို အသားႏြင္းေပးပါ။

၃။ ရလာေသာ ငါးၾကင္းအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသပ္ေပးပါ။

၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။

မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္

၄။ ငါးဆီသပ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသပ္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၅။ ငေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။

၆။ ငေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(ရလီတာ)ကို ထည္႔ပါ။

၇။ ျပီလွ်င္ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၈။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။

၉။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္မ်ား ထည္႔၍ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..

wutyeefoodhouse
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...